top of page
  • Glenn

8BitDo SN30 Pro Android Controller - Review

Bijgewerkt op: 9 okt. 2021

Af en toe is het wel eens lekker om lekker op de bank te gaan liggen en een spelletje te spelen. Maar shit... De Xbox staat niet in de woonkamer omdat je anders je vrouw op je dak hebt, omdat je de tv weer in beslag neemt of teveel herrie maakt met dat schieten (spreekt niet uit eigen ervaring ahum kuch kuch...). Dan is het toch wel handig als je gewoon je telefoon even erbij kunt nemen en je Xbox op afstand kunt streamen of gebruik kunt maken van xCloud.


Daar komt de 8BitDo SN30 Pro Android Controller dus om de hoek kijken. Deze kleine controller is speciaal ontwikkeld voor het gebruik met een Android smartphone om dus je Xbox games overal te kunnen spelen, zolang hij maar opgeladen is.

In de verpakking tref je niet alleen de kleine controller aan, die overigens de stijl heeft van een ouderwetse (S)NES controller, maar ook een bijbehorende clip om je telefoon mee vast te 'clippen' aan de controller.


De clip is op 2 verschillende posities af te stellen, zodat je hem precies zo kunt vastzetten dat jij er fijn mee kunt spelen. Echter is dat fijn spelen nog niet zo makkelijk als je zou denken. De controller is namelijk gewoon ECHT klein... Hierdoor is het lastig vasthouden met het gewicht van de telefoon die nog eens op je polsen drukt.

In mijn persoonlijke ervaring vind ik het dus enkel 'fijn' spelen als ik mijn handen ergens tegenaan leun, zoals mijn benen en ik in een soort foetushouding op de bank zit. Of als je ligt en je alles op zijn zij laat rusten. Zo heb je ook een stuk minder last van dat drukkende gewicht op je polsen en valt dat ding niet constant uit je handen omdat je niet echt grip krijgt door het formaat.


Ik heb echter wel een life hack gevonden die bovenstaande problemen direct oplost! Het enige wat je verder dan nog nodig hebt, is iets waar je je telefoon + clip op kunt zetten. Zo kun je jouw telefoon namelijk als een soort van mini display gebruiken en de controller gewoon los in je handen houden. Wat een opluchting is dat zeg... Dat is ook niet altijd ideaal, maar wel bijvoorbeeld in de trein op zo'n klein tafeltje. De controller past namelijk ook gewoon in je broekzak en is makkelijk mee te nemen.

Er zijn ook voordelen aan dit kleine controllertje. Hij weegt namelijk nagenoeg niks en, hoewel het ook een nadeel is, is het ook een voordeel dat de controller erg klein is. Je kunt hem op deze manier namelijk heel makkelijk meenemen of wegstoppen.


Ook is hij uitermate geschikt voor wat kleinere kinderen, waarvan de handen namelijk ook een stuk kleiner zijn, waardoor ze deze controller een stuk beter kunnen vasthouden dan volwassen mensen.


De prijs van €44,99 is schappelijk te noemen gezien het feit dat het hier wel om een echte controller gaat. Hij is wel alleen maar op Android toestellen te gebruiken. Op de Xbox werkt hij niet, niet via Bluetooth en niet via de USB-C aansluiting die hij heeft om op te laden.

Buiten dit alles is de reactiviteit van alle knoppen en de connectiviteit van de Bluetooth dik in orde. Ik kan niet zeggen dat ik ook maar iets van storende signalen of factoren heb opgemerkt.


Hoewel dit dus een goedkope oplossing is voor als je een 'echte' controller wilt voor xCloud, zou ik toch gewoon kiezen voor enkel zo'n clipje voor aan je Xbox controller (wat bij mij dus gesneuveld is) of juist een duurdere optie zoals de Razer Kishi.

Conclusie

De 8BitDo SN30 Pro is een betaalbaar alternatief voor een echte controller voor xCloud. Helaas is het kleine formaat van de controller zowel een voordeel als nadeel. Een volwassen persoon kan hem namelijk maar slecht vasthouden (tenzij je misschien hele kleine handen hebt) en voor kinderen maakt dit hem juist weer geschikt. Het kleine formaat is van de andere kant ook handig omdat je hem zo makkelijk op kunt bergen in bijvoorbeeld je broekzak. Het gewicht van je telefoon is met deze kleine controller wel extra merkbaar.


De connectiviteit van de Bluetooth en de reactiviteit van de knoppen is uitermate goed, maar het is misschien wel even wennen aan de positie van de thumbsticks.Score: 63/100

Product zelf aangeschaft voor deze review.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page