• Jolina

A Plague's Tale: Innocence - Review

Als je aan de pest denkt, dan denk je aan dood, ellende, verderf en ratten. Heel veel ratten. Die vind je ook in A Plague Tale: Innocence. Maar ratten zijn niet de enige monsters in deze game. Een van de recentere trailers maakte ons dat laatst al heel duidelijk...


In de trailer die voor release van de game werden gedeeld, voel je al heel goed welke vibe de game met zich meebrengt. De pest is een en al ellende en dat is meer dan duidelijk. De sfeer is grimmig en luguber. Niet voor niets is de game goedgekeurd voor een publiek van 18 jaar en ouder.

Dood en geweld bevinden zich om elke hoek. Geen omgeving voor kinderen. Maar toch zul jij Amicia en haar broertje Hugo, door alles heen moeten loodsen.

Het is al weer even geleden dat ik een hele goede single player campaign heb gespeeld. Ik denk dat Red Dead Redemption 2 hiervan het laatste voorbeeld is geweest en daarvoor is het zelfs nog langer geleden. Tegenwoordig draait het schijnbaar allemaal om multiplayer games en battle royale.


Ik heb daar altijd flink de pest in, want door mijn drukke privéleven zijn de momenten waarop ik uberhaupt een controller, langer dan 30 minuten, in handen kan hebben spaarzaam. Een singleplayer game is dan vaak wel handig. Je kunt beginnen en stoppen wanneer je wilt. A Plague Tale: Innocence is weer eens een game met de volledige focus op een verhaallijn en is daarnaast opgebouwd in hoofdstukken, wat het prettig spelen maakt.

Die prettige ervaring heeft niet alleen met de indeling te maken. De verhaallijn in intrigerend en spannend. Vanaf het eerste hoofdstuk wordt je meegesleept in een wereld vol dood en verderf, maar ook vol spanning en actie.


De hoofdpersonen zijn kinderen en dit brengt natuurlijk extra emotie met zich mee. Het contrast tussen de barre omstandigheden en tere, onschuldige kinderen, is ontzettend groot. Het klinkt misschien wat vreemd, maar de game is echt genieten.

Omdat kinderen fysiek niet zijn opgewassen tegen flink geweld, zijn grote delen van de gameplay gebaseerd op stealth. Het is vaak nuttig en noodzakelijk om vijanden af te leiden en zo langs ze heen te glippen. Als ze je ontdekken ben je al snel morsdood.


Persoonlijk hou ik wel van stealth, al moet ik zeggen dat de AI in de game echt oliedom is. Zeker in het begin is er weinig moeilijks aan om langs alle vijanden heen te glippen. Daar had wat meer uitdaging in mogen zitten.

Al in de eerste paar hoofdstukken leer je dat stealth niet alles is waar het om draait. Amicia is in het bezit van een katapult, waarmee ze af en toe toch echt het gevecht zal moeten aangaan. Brute kracht kun je alleen met sluw zijn tegengaan, dus let goed op hoe je deze situaties aanvliegt.


Redelijk in het begin van de game leer je hoe je jouw katapult en kleding kunt upgraden door gebruik te maken van een werkbank. Hiervoor moet je uiteraard de benodigde onderdelen bij elkaar zoeken. Ook zit er een soort crafting menutje ingebouwd, waarmee je buiten de werkbank om wat kleine zaken kunt craften. Het is allemaal niet heel diepgaand, maar geeft wel wat leuke variatie in de gameplay. En het geeft je de kans om het jezelf wat makkelijker te maken door bepaalde upgrades te kiezen.

Grafisch gezien zit A Plague Tale: Innocence prima in elkaar. De game is natuurlijk erg donker (letterlijk en figuurlijk), maar er is evengoed oog geweest voor details. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de mooie uitwerking van het zonlicht en gedetailleerde kledingtexturen en gezichten. Het geluid en de muziek dragen absoluut bij aan de sfeer van de game.

Eindwoord

A Plague Tale: Innocence is een heerlijke singleplayer campaign game met een prachtig en meeslepende verhaallijn. De sfeer moet je wel een beetje liggen, niet iedereen ziet graag dood en verderf. De gameplay is vermakelijk en prima in balans en de game oogt gewoon goed.

Hou je van een goede singleplayer campaign? Dan is A Plague Tale: Innocence zeker de moeite waard.

Review copy is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Score: 92/100

Recente blogposts

Alles weergeven