• Jolina

Active Neurons 3 - Review

Ik heb een grote mond gehad. Toen in september afgelopen jaar Active Neurons 2 uitkwam en ik deze game speelde om er een review over te schrijven, sloot ik die review af met het statement dat de game best oké was, maar dat ik het nut er niet zo van in zag omdat er weinig veranderd was.


Schijnbaar heb ik hierdoor iets getriggerd bij de ontwikkelaar, want binnen zes maanden staat deel 3 al weer op de stoep. Als je een grote mond hebt, moet je soms op de blaren zitten. Dus... Kopje koffie erbij, Xbox aanslingeren en gaan we puzzelen met neuronen!

Active Neurons 3 heeft als deeltitel “Wonders of the World” en schijnt (nu echt) het laatste deel in deze gameserie te zijn. Dat maakt de trilogie compleet.


De gameplay begint minimalistisch en simpel, om je bekend te maken met het concept (alsof we dat na twee hele games inmiddels nog niet door hebben…) van de gameplay. De moeilijkheidsgraad kent echter steile leercurves, vooral omdat je op een gegeven moment veel stappen vooruit moet denken.

Dat maakt het uitdagend, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Gelukkig kun je altijd met de Y knop vragen om de oplossing van een level. Je krijgt daarbij te zien wat de correcte stappen zijn om het specifieke level te doorlopen. Erg handig! Hoewel het helaas niet mogelijk is deze uitleg te pauzeren of vertragen.


Het principe ‘easy to learn, hard to master’ is dus wel van toepassing.

De bedoeling is in ieder geval om een wit vierkantje naar een wit bolletje te navigeren. Je kunt de linker stick gebruiken om je vierkantje te bewegen. Maar als je bijvoorbeeld naar links beweegt, gaat je vierkantje zo ver naar links als mogelijk is. Tot het einde van het scherm of een obstructie in het level. Dit maakt dat je soms goed moet plannen hoe je bij een bepaald punt in het level uit kunt komen.


In latere levels moet je daarbij ook nog eens actief het ‘spelbord’ veranderen, om te komen waar je moet zijn. Bijvoorbeeld door blokken één of twee slots te verplaatsen of een blok vooruit te duwen. Nieuw is daarbij dat je één zet terug kunt door de LB knop te gebruiken. Handig als je even de verkeerde keuze hebt gemaakt. Het werkt trouwens goed om van achter naar voren te denken, voor dat je een zet doet.

Active Neurons 3 is behoorlijk ontspannen. Er ligt geen druk op het scoren van punten of het zo snel mogelijk behalen van een eindstreep. Nee, je puzzelt gewoon voor jezelf en in je eigen tempo. Dat alles met een ontspannen muziekje op de achtergrond.


Een leuk tussendoortje dus, al mag ik hopen dat de trilogie nu echt compleet is en Sometimes You zich richt op wat meer uniekere content. De hoeveelheid levels in Active Neurons 3 houden je in ieder geval wel even van straat. Active Neurons 3 is voor €4,99 op te pikken in de Store. Als je op tijd bent en het spel voor release aanschaft, kun je zelfs rekenen op €1 korting.Score: 63/100

Review copy is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven