Activision Blizzard games komen naar Xbox Game Pass na overname
Het was gisteren een historische dag. Uit het niets kwam het nieuws naar buiten dat Microsoft Activision Blizzard heeft overgenomen voor een schrikbarend hoog bedrag van bijna 70 miljard dollar. Het is nog geen jaar geleden dat Microsoft met Bethesda aan de haal ging. Team Xbox is hiermee dus in één klap gigantisch uitgebreid met franchises als Call of Duty, Spyro, Crash Bandicoot, Overwatch en veel meer.
De deal wordt naar verwachting volledig rond gemaakt in het fiscale jaar 2023, ergens tussen juli 2022 en juni 2023 dus. Maar wat betekent deze overname voor ons, de gamers?

Omdat Xbox er zijn statement van heeft gemaakt dat het first party games op Day One naar Xbox Game Pass wil brengen, betekent dit in ieder geval dat we een hoop van deze games daar mogen verwachten zoals ook al benoemd door Phil Spencer:
"Na afronding [van de overname] zullen we zoveel mogelijk Activision Blizzard-games aanbieden binnen Xbox Game Pass en PC Game Pass, zowel nieuwe titels als games uit de ongelooflijke catalogus van Activision Blizzard. We hebben vandaag ook aangekondigd dat Game Pass nu meer heeft dan 25 miljoen abonnees. Zoals altijd kijken we ernaar uit om meer waarde en meer geweldige games aan Game Pass toe te voegen."

Omdat grote concurrent Sony tot op heden een intensieve samenwerking aanging met Activision Blizzard, werden deze games hierdoor niet toegevoegd aan Xbox Game Pass. Met de overname is de balans hierin volledig opgeschoven.
"Met de bijna 400 miljoen maandelijks actieve spelers van Activision Blizzard in 190 landen en drie miljard dollar franchises, zal deze overname van Game Pass een van de meest boeiende en diverse line-ups van gamecontent in de industrie maken."

Bijzonder feitje dat hij er tussen de soep en aardappelen even tussendoor in benoemt, is dat Xbox Game Pass inmiddels de 25 miljoen abonnees heeft bereikt. In januari 2021 stond dat aantal op 18 miljoen abonnees. In nog geen jaar tijd zijn er dus maar liefst 7 miljoen abonnees bijgekomen. Na deze overname, kan dat aantal alleen nog maar verder groeien.
Verder komt natuurlijk gelijk de vraagt boven of populaire games als Call of Duty een Xbox exclusive serie gaan worden door deze overname.
"Het is niet onze bedoeling om communities weg te trekken van dat platform [PlayStation] en we zijn daaraan toegewijd gebleven."

Dat lijkt op papier goed nieuws voor PlayStation fans, hoewel het natuurlijk niet alles zegt. Exclusiviteit komt namelijk in vele vormen en maten. Het is echter ook zo dat je niet zomaar bijna 70 miljard dollar betaalt, om vervolgens die content ook uit te laten brengen op het platform van de grootste concurrent. Aan de andere kant valt de release van Call of Duty: Vanguard flink tegen en is deze overname een perfect moment om de jaarlijkse releases van deze franchise goed tegen het licht te houden.
De overname en ontwikkeling van Bethesda zal ons hierin eerder tonen hoe dit soort overnames in de praktijk tot uiting komen voor de game communities.