top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Age of Empires IV - Review

Wauw, na ruim 11 jaar is er dan eindelijk een echt vervolg op Age of Empires 3. En ja, jullie hebben gelijk, in die elf jaren ertussen zijn zeker nog AoE games uitgekomen, maar dan hebben we het over remasters van oude delen, die tellen natuurlijk niet mee...


Maar waarom gaat Xbox Gaming nu een PC game reviewen? Nou, omdat hij gewoon in Game Pass zit voor PC. Dus RTS en geschiedenis fans, maak je borst maar nat voor een gloednieuwe Age of Empires!

In Age of Empires IV gaan we weer lekker terug in de tijd naar de Middeleeuwen, oftewel 'The Dark Ages'. Deze periode in onze geschiedenis wordt niet voor niks zo genoemd, er werd namelijk gigantisch veel bloed vergoten op de meest afschuwelijke manieren. Manieren waarvan je niet zou denken dat ze ooit bestaan hebben.


Het verhaal van deze donkere periode in onze geschiedenis, wordt met behulp van vier campaigns uitgebeeld. En niet zomaar campaigns, nee... Campaigns die gebaseerd zijn op waargebeurde veldslagen. Zo vertelt de eerste campaign 'The Normans' een verhaal over de Normandische verovering van Engeland. Hiernaast hebben we dan nog 2. 'The Hundred Years War', wat het conflict tussen Engeland en Frankrijk uitbeeld, 3. 'The Mongol Empire', wat de uitbreiding van een van de grootste imperia aller tijden laat zien, 4. 'The Rise of Moscow', wat onder andere het verhaal vertelt van 'Grand Duchy of Moscow'.

Tussen alle missies in, zijn er ook cut scènes in het spel gestopt. Ook dit zijn niet zomaar weer cut scènes die met software gemaakt zijn. Dit zijn echte beelden van de gebieden die destijds onderwerp waren bij alle veldslagen die je in het spel tegenkomt. Al deze filmpjes zijn in prachtig 4K opgenomen en worden toegelicht door een rustige Engelse stem. Ik hou er van hoe ze dit hebben gedaan en ik glunder nog steeds als ik er aan denk. De in-game animaties en graphics zijn ook waanzinnig mooi en is het genieten als je van dichtbij naar die katapulten kijkt die hun projectielen wegschieten.


Hiernaast zijn de geluidseffecten van alle troepen en machines ook echt geweldig. Vooral als je met grote groepen aan troepen het slagveld betreedt, hoor je pas echt hoe goed het is. Het lijkt wel alsof je er middenin staat. En als je dan met een aantal kanonnen in één klap een gebouw aan flarden schiet, heerlijk gewoon. Ik krijg er geen genoeg van!

Naast de campaign mode, heb je natuurlijk ook nog andere game modes. Zo kun je het opnemen tegen AI spelers in 'skirmish' matches, maar kun je ook online het gevecht aan gaan tegen andere spelers. Natuurlijk zijn hierin nog meer variaties, zo kun je bijvoorbeeld ook online samen tegen AI spelers vechten. Ook kun je een custom match aanmaken waarin je alles zelf bepaalt en zijn er gevechten van 1vs1 tot 4vs4 mogelijk.


In dit soort gevechten heb je de keuze uit acht verschillende legers; English, Chinese, Mongols, Delhi Sultanate, French, Abbassid Dynasty, Holy Roman Empire, Rus. Naar mijn persoonlijke smaak, is dit best karig. Elk leger heeft uiteraard wel zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn de Russen pas vrij laat sterk te noemen en zijn de Engelsen dat in het begin al, maar later weer iets minder. Ook is niet elk leger even gemakkelijk te bespelen. Met sommige legers had ik best wel wat moeite en was ik nog niet eens halverwege met alles opbouwen, terwijl mijn medespeler al bijna in de laatste Eeuw zat.

Van de ene kant is hier best wel goed over nagedacht. Want juist door deze 'economische verschillen', is het heel belangrijk voor jezelf om te bepalen wat het beste bij jou past. Elk leger vereist een andere speelstijl. Op deze manier heb je dus wel de vrije keuze in hoe jij het spel speelt en haal je er uiteindelijk ook meer plezier uit. Het kan dan ook handig zijn om af te stemmen met eventuele medespelers, dat niet iedereen hetzelfde leger neemt.


MAAR... helaas is er weinig variatie in het daadwerkelijk spelen van de game. Er zijn namelijk maar een klein aantal verschillende troepen die je kunt trainen. Het is nu wel mogelijk om grotere legers te maken doordat het maximaal aantal eenheden omhoog is geschroefd. Verder is de enige toevoeging hierin de 'siege workshop'. Dit is een nieuwe optie in Age of Empires, die je in staat stelt om gespecialiseerde machines te bouwen voor het vernietigen van gebouwen of soldaten.

Ook lijkt de moeilijkheidsgraad van de game flink omlaag te zijn gehaald. In vorige delen van Age of Empires was het namelijk bijna onmogelijk om een 'hard' AI te verslaan, maar nu haal je dit zo ongeveer met twee vingers in de neus als je een beetje skilled bent met RTS games. Geen idee waarom hier voor gekozen is, maar voor fans denk ik dat dit best wel een afknapper is. Ik denk dan ook dat de meeste mensen online tegen andere spelers zullen spelen in Age of Empires IV.


Ook zijn er nu drie verschillende manieren waarop je een gevecht kan winnen. Je kunt de landmarks van je tegenstander vernietigen, een wonder bouwen of alle relic points in de map veroveren. De landmarks zijn de gebouwen die je moet bouwen om een 'age' vooruit te gaan, waardoor ook weer nieuwe technologieën et cetera vrij worden gespeeld. De relic points kun je vergelijken met het game type domination.

Conclusie

Age of Empires IV is een echte RTS game, zoals we dat ook gewend zijn van de Age of Empires serie. Jammer genoeg lijkt de AI een stuk makkelijker te verslaan en zijn er slechts acht verschillende legers, met elk geen breed scala aan beschikbare troepen. Dit zal een tegenvaller zijn voor menig Age of Empire fan. Gelukkig zijn er meerdere game modes beschikbaar en kun je het online opnemen tegen andere spelers, zo hou je die uitdaging er nog altijd in.


De rest van de game is gewoon geweldig. Zo heeft elk leger een andere speelstijl door de economische verschillen die tussen hen zijn. Het is dus goed afwegen hoe jij wilt spelen. Hiernaast zijn de campaigns in Age of Empires gebaseerd op echte gebeurtenissen uit onze geschiedenis en is er gebruik gemaakt van echte videobeelden van de desbetreffende locaties om het verhaal te vertellen. Ook zijn de graphics, animaties en geluidseffecten in het spel van een ongekend hoog niveau.


Score: 79/100

Game beschikbaar via Game Pass PC.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page