top of page
  • Foto van schrijverGlenn

AOC Agon Pro AG276QZD - Review

Graphics en de prestaties daarvan, worden elke dag weer een stukje belangrijker. In het geval van Xbox, heb je daarom naast je console en games ook een scherm of tv nodig, die al die pracht en praal weet weer te geven. Als je het hebt over beeldschermen, dan zijn LG, Samsung en zelfs ASUS voor velen de merken die opkomen in het hoofd. Er zijn echter nog meer spelers in de markt aanwezig, waarvan één die wellicht niet bij iedereen bekend is.


Ik heb het dan natuurlijk over AOC, die binnen de gaming scène wel bekend is, maar bij het grote grut van de consumenten misschien niet of in mindere mate. AOC probeert zich momenteel beter in de markt te mengen, met hun gloednieuwe OLED scherm dat vooral opvalt door zijn goedkopere lanceringsprijs ten opzichte van die van de concurrenten.

Ik heb het nu over de Agon Pro AG276QZD monitor, die te koop is voor een adviesprijs van €999. Op het moment van schrijven is de beschikbaarheid echter schaars en lijkt hij enkel bij Azerty op voorraad te zijn voor ruim €1200. Veel geld voor een 27" scherm, is waarschijnlijk het eerste wat je denkt, maar dat is natuurlijk niet voor niets.


Op de eerste plaats, is het aanbod van 'kleine' OLED gaming monitoren enorm mager. Zo heb je bijvoorbeeld de ASUS PG27AQDM en de LG 27GR95QE. Daarnaast is er vrij weinig beschikbaar met dezelfde soort kenmerken. Op de tweede plaats zitten deze monitoren boordevol nieuwe technologie en zijn het echte 'gaming monitoren', waarbij de AOC ook specifiek voor en met e-sports ontwikkeld is. De monitorstandaard is hier een goed voorbeeld van.


Hieronder een vergelijkingsoverzicht van de eerder genoemde monitoren ten opzichte van de AOC Agon Pro AG276QZD. De groene velden is waar de monitor technisch in uitblinkt.

De nieuwe standaard van AOC, is mede ontworpen met eSports-professionals. Door de vorm van deze standaard, heb je meer vrije ruimte voor al je randapparatuur en kun je de positie optimaliseren. De voetafdruk van de monitor neemt door zijn vorm minder plaats in op je bureau en is het mogelijk je toetsenbord erop te plaatsen. Daarnaast bevat de standaard aan de achterzijde ook opties voor kabelbeheer, wat je bureau tot een strak geheel omtovert.


Het scherm zelf heeft ook een heel gaaf ontwerp. Vanaf de voorzijde zal je opvallen dat het een extreem dunne rand heeft, waardoor het bijna 'naadloos' is. Op de achterzijde vind je een futuristisch design met een Kensington slot om het ruim 6 kg wegende scherm veilig te houden. De combinatie van voet en monitor weegt hiermee ongeveer 10 kg. Daarnaast beschikt het scherm ook over RGB LightFX aan de achterzijde, dat via het menu van de monitor aan te passen is, maar ook via de AOC G-Menu software op PC. Hiermee kun je de RGB van het scherm en al je andere AOC hardware synchroniseren.

Maar leuk en aardig al die RGB, maar hoe zit het nu met de prestaties? Dat zal ik jullie eens haarfijn uitleggen. De AOC Agon Pro AG276QZD is het nieuwste scherm in de Agon Pro series schermen. Het is een 27 inch QHD (1440p) scherm met een OLED paneel dat maar liefst een verversingsratio van 240 Hz biedt en een waanzinnige responsetijd heeft van slechts 0,03 ms GtG (Grey to Grey). Daarnaast is de contrastratio bijna oneindig met een verhouding van 80.000.000:1.

Verder is het zwart ook echt zwart. Alsof je in een zwart gat kijkt! Het scherm heeft een kleur van 10-bit diepte met een dekking van 98,5% DCI-P3 en de input lag is vrijwel nihil. Dit zijn echt uitzonderlijk goede waardes, die je niet snel in een tv of ander beeldscherm gaat terugzien. Maar dat is nog niet alles... De monitor beschikt ook nog over HDR10, Adaptive-Sync support en G-Sync compatibiliteit. Dit alles maakt deze monitor uiterst geschikt voor competitief gebruik, maar biedt ook de casual gamer waanzinnig mooie kleuren om zo nog meer te kunnen genieten van zijn of haar favoriete game.


De monitor zelf is draai- en kantelbaar, maar ook in hoogte verstelbaar. De hoogte kun je tot maximaal 130mm instellen en het scherm kun je zo draaien dat het geheel verticaal staat. Wat verder wel grappig is, is dat de monitor beschikt over een PIP functie (Picture In Picture). Hierbij wordt een tweede invoerbron van het scherm in het klein in één van de hoeken geplaatst. Dus bijvoorbeeld van je Xbox, terwijl je gewoon op je PC bezig bent. Handig als je jouw downloads in de gaten wilt houden, maar niet constant van bron wilt veranderen. Voor werk gerelateerde dingen zie ik hier meer nut van in, maar voor een gamer vind ik het toch wel overbodig op een 27 inch monitor. Bij een ultrawide monitor was het zinvoller geweest.

Er zit wel nog een andere hele handige functie ingebouwd, namelijk een fps (frames per seconde) counter. Deze geeft dus het aantal frames weer waarop een game draait op het beeldscherm. Ideaal voor reviewers zoals ons, om te zien of een game stabiel draait en op hoeveel frames. Ik heb wel mijn twijfels of hij helemaal natuurgetrouw is, want de softwarematige fps counters van bijvoorbeeld Steam en Nvidia gaven soms andere waardes aan, die niet in de buurt lagen.

Natuurlijk heeft de monitor nog veel en veel meer opties, maar dit zijn er simpelweg te veel om op te noemen en volledig uit te leggen. Dan kan ik net zo goed de handleiding in een filmpje voor gaan lezen.


Enkele van de handige functies zijn in elk geval de onderstaande: - Shadow Boost - Game Mode (verschillende kleurprofielen) - Break Reminder (voor de doorgewinterde gamer die vaak de tijd verliest)


De bediening van de monitor vind ik persoonlijk wel een dingetje. Het menu is namelijk enkel en alleen te bereiken via de aan/uitknop aan de achterzijde van het scherm. Als je nu meerdere monitoren hebt en deze staat toevallig aan de linkerzijde, kan het best lastig zijn om die knop goed te bedienen. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar knoppen aan de onderzijde of dat er een afstandsbediening bij geleverd wordt, wat voor dat bedrag stiekem ook wel mag.

Om het af te maken, de monitor beschikt ook nog over twee speakers van elk 5W. Je kunt je voorstellen dat dit geen geweldig geluid is. Het is wel helder en kan ook best hard gezet worden, maar die diepe tonen, die mis je wel hoor. Het geluid van de monitor raad ik dan ook af om te gebruiken, net zoals je dat bij de meeste tv's ook beter uit kunt zetten. Nee, als je echt goed geluid wilt naast de fenomenale beeldkwaliteit, dan raad ik je aan om een headset op te zetten of gebruik te maken van een apart setje boxen met subwoofer, zoals de Teufel Concept C. Hiervan volgt later nog een review voor jullie!


Conclusie

De AOC Agon Pro AG276QZD is met recht een echte gaming monitor te noemen. Door het OLED paneel, de 240 Hz verversingssnelheid, de 0.03 ms response tijd, een input lag van vrijwel niets, HDR10 en een vrijwel oneindige contrastverhouding, is dit een monitor die het beste uit je games haalt. Nog nooit heb ik zo'n diepe zwarttinten en zo'n levendige, realistische kleuren op een scherm gezien. Het is dus niet alleen voor de competitieve gamer ideaal, maar ook voor de gamers die genieten van goede beeldkwaliteit. Daarnaast beschikt de monitor over tal van verschillende functies, zoals een fps counter, wat hem interessant maakt voor een breed publiek.


Jammer genoeg is de monitor alleen met de aan/uit-knop aan de achterzijde te bedienen, wat het soms lastig kan maken als je hier veel gebruik van maakt. Een afstandsbediening of een lagere plaatsing van de knop, was geen overbodige luxe geweest. Ook is de geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers niet je van het, maar dat is geen verrassing als we het hebben over monitor speakers. De adviesprijs van €999 vind ik dan ook enigszins gerechtvaardigd. Als straks het aanbod van dit soort monitoren wat groter wordt, dan zal de prijs geheid nog zakken. Voor dit geld heb je namelijk ook een hele leuke tv in de woonkamer staan.Score: 91/100

Review product is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page