Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok - Review
Assassin's Creed Valhalla heeft ondertussen zijn volledige Season Pass afgewerkt en dit jaar heeft Ubisoft ons getrakteerd op nog een extra (niet inbegrepen) DLC; Dawn of Ragnarok. Persoonlijk vind ik de Noorse mythologiën ontzettend interessant en ik maakte daarom ook zowaar een sprongetje in de lucht van blijdschap. Dawn of Ragnarok is namelijk een DLC die niet het verhaal van Eivor, maar juist het verhaal van Havi (Odin) verder verteld.
Een interessante zet, want deze verhaalsegmenten werden juist door een deel van het publiek ontvangen als iets dat je uit het echte verhaal haalt. Zou Ubisoft de verhaallijn van Havi dit keer op een betere manier verwerkt hebben?

Het verhaal van Dawn of Ragnarok borduurt voort op de gebeurtenissen die je met Havi al in de base-game hebt meegemaakt. Dit keer is je zoon Baldr ontvoert door de vuurreus Surtr en meegenomen naar het rijk van de dwergen; Svartalfheim. Binnen dit land woedt nu een oorlog tussen de Musphels, versterkt door de Jotnar, en de dwergen. Hoewel de meeste dwergen zich verstoppen in zogenaamde shelters, zijn er enkele dwergen die wel de strijd aangaan. Deze dwergen vormen The Sons of Ivaldi. Hoewel jouw zoektocht er vooral om draait om Baldr te redden, ben je tegelijkertijd de dwergen aan het helpen in hun gevecht om Svartalfheim te redden.
Aangezien Dawn of Ragnarok een DLC van Valhalla is, verschillen de mechanics van deze DLC niet veel van de rest van de game. Het geheel voelt dus meteen vertrouwd aan. Wel heb je natuurlijk weer een aantal skills erbij. Deze kun je als vanouds weer vrijspelen met je verdiende skillpoints. Wat wel nieuw is, is de Hugr-rip. Dit is een speciaal geschenk dat je van de dwergen krijgt en dit nieuwe voorwerp stelt Havi ertoe in staat om de Hugr (magie) van andere wezens te stelen. Zodra een vijand verslagen is kan je hiermee zijn magie stelen en extra vaardigheden vrijspelen. Zo kun je jezelf in een Musphel of Jotnar veranderen en daarmee onopgemerkt door verboden gebieden lopen, maar ook de vorm van een raaf aannemen.
Buiten dat deze specifieke vaardigheden je gedaante veranderen hebben ze ook nog andere voordelen. Zo ben je als Musphel in staat om door lava te lopen, als Jotnar te teleporteren naar bepaalde punten en als raaf kun je simpelweg vliegen om nieuwe locaties te bereiken. De toevoeging van deze drie vaardigheden geeft het exploren van de kaart ook weer een geheel nieuwe uitdaging, aangezien je dus ook deze vaardigheden zal moeten gebruiken om in bepaalde gebieden te komen.

Verder heb je nog een tweetal combat vaardigheden die je via de Hugr-rip kan krijgen. Met één skill creëer je een brandend wapen dat elke gedode vijand weer tot leven wekt en voor jou laat vechten. Met de andere skill creëer je juist een ijswapen dat je vijanden langzaam maar zeker in ijs verandert en als genadeslag je ijssculptuur in duizendstukjes slaat. Deze vaardigheden zijn helaas niet onbeperkt te gebruiken en zullen weer deactiveren zodra je Hugr-balkje leeg is. Dit kan je bijvullen door vijanden te verslaan, Hugr-planten te vinden of je levenskracht te offeren bij een altaar van de wereldboom. Verder kun je jouw Hugr-rip ook nog upgraden (voor elke skill twee upgrades en daarnaast upgrades voor het voorwerp zelf). De materialen hiervoor verkrijg je via vijanden en schatten in raids.
Het exploren is in deze DLC iets uitgebreider geworden als in de base-game. Het grootste deel is nog altijd verdeeld in Wealth, Mysteries (ja, offering altars zijn helaas ook weer terug) en Artifacts. Naast het standaard groepje zijn er nu ook nog Dwarven Shelters te vinden. Deze shelters zijn over de hele map verstopt en eigenlijk maar op twee manieren te vinden. Je moet goed letten op beschilderde stenen en karren die aangeven in welke richting de shelter is. Andere keren kun je het geluk hebben dat je toevallig een grote groep vogels in de lucht ziet. Dit is ook meestal een indicatie dat er een shelter nabij is.

De shelters in Dawn of Ragnarok zijn eigenlijk een soort hubs zoals de dorpjes in de base-game. Zo kun je er merchants vinden, je items upgraden en soms van de dwergen hints krijgen over plekken die je moet bezoeken. Ook zoeken de dwergen die je tijdens het verkennen van Svartalfheim hebt gered hun onderdak in deze shelters. Het is dan ook zeker belangrijk om ze op te zoeken en zo hun beloningen te mogen ontvangen!
Op grafisch gebied is Dawn of Ragnarok vrijwel hetzelfde als de base-game. Hier zit echter wel een grote maar bij. Omdat het hier een mythologisch verhaal betreft, zijn de ontwikkelaars niet meer gebonden aan het realistische van de base-game, waardoor er echt een ontzettend prachtige wereld gecreëerd is! Van gouden bergen tot bevroren dorpen tot rivieren van lava en immens grote standbeelden; Svartalfheim heeft een grote schoonheid te bieden.

Tijdens het spelen van Dawn of Ragnarok ben ik een tweetal (geen gamebreaking) bugs tegen gekomen. Op sommige momenten dat ik een fakkel gebruikte, gaf deze wel licht, maar was er geen vlam te bekennen. Verder heb ik ook te maken gehad met geluid dat enkele keren wegviel, maar dit was incidenteel en van korte duur.
Conclusie
Dawn of Ragnarok is zeker een DLC die het spelen waard is, mits je van het mythologische aspect van Assassin's Creed houdt. Aangezien je in deze DLC veel met magie te maken krijgt, is het wel belangrijk om deze afweging te maken. Daarnaast kan het ook geen kwaad als je deze DLC mist, het vordert namelijk niet de verhaallijn van Eivor. Doordat je dit keer zonder onderbrekingen het verhaal van Havi speelt, voelt het ook minder als een onderbreking van het verhaal van Eivor en heeft het verhaal zelf ook een betere plek in het spel gekregen. Indien je net als ik het mythologische aspect geweldig vindt, moet je dan ook zeker deze DLC proberen!
Score: 88/100
Review code is beschikbaar gesteld door de uitgever. Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok is digitaal beschikbaar in de Store.