Assassin's Creed: Valhalla - The Siege of Paris DLC - Review
Wanneer ik aan Parijs denk, dan denk ik aan de geur van vers gebakken crêpes en croissants, de Eifeltoren, het Louvre en natuurlijk alle andere schoonheden die de stad te bieden heeft. Bij de nieuwste DLC voor Assassin's Creed: Valhalla, The Siege of Paris, hoef je dit allemaal echter niet te verwachten. The Siege of Paris speelt zich namelijk af in het Parijs van de 9e eeuw. De geur van al dat lekkere Franse eten maakt plaats voor ratten, de pest en een heerlijk sausje van corruptie.
The Siege of Paris breidt het verhaal van AC: Valhalla verder uit. Als eerste is het belangrijk om te weten dat dit verhaal op zichzelf staat, je kunt het dus rustig spelen voordat je de main game hebt uitgespeeld. Wanneer je je eerste story arc in Engeland hebt voltooid, krijg je de optie aangeboden om per boot naar Francia te reizen.

Wanneer je er voor kiest om de reis naar Francia te maken, zal je tijdens een feestmaal kennis maken met Toka, die op zoek is naar allianties om mee te strijden in Francia. Zij is gestuurd door de leider van de Eigring Clan: Sigfred. Sigfred wil de oorlog in Francia beëindigen door de huidige koning, Charles the Fat, van zijn troon te stoten en op deze manier de aanvallen tegen de vikingen te stoppen. Gaandeweg het verhaal ontdek je, traditiegetrouw, dat er een diepere organisatie is die de touwtjes in handen blijkt te hebben en het is aan jou de taak om deze organisatie uit te schakelen en de toekomst van vikingen in zowel Francia als Engeland veilig te stellen.
Het mooie aan het verhaal van het AC-franchise is dat er altijd een historische gebeurtenis als uitgangspunt voor de game wordt gebruikt. Deze wordt dan vervolgens gemixt met het assassin tegen templar verhaal om het allemaal een stuk spannender te maken. Ook in The Siege of Paris ademt de game geschiedenis. Wanneer je langs willekeurige NPC's loopt, bestaat er de kans dat deze in het 9e eeuwse Frans opmerkingen maken. Ook de gebouwen, omgevingen en denkwijzen passen goed bij het tijdsbeeld van de 9e eeuw. In dit opzicht verdient Ubisoft dan ook een dik compliment!

Aan het combat gedeelte van de game is er in The Siege of Paris in principe niet veel veranderd. Het systeem met blocken en dodgen blijft nagenoeg hetzelfde. Wel zijn er toevoegingen gedaan. Zo zijn er nieuwe abilities te verkrijgen die het thema van de pest aanhouden. Je kan met deze abilities bijvoorbeeld een zwerm ratten op je vijanden af sturen.
Ook zijn er, zoals bij de vorige DLC, een aantal nieuwe skills toegevoegd waarmee je je personage nog verder kan uitbreiden en verbeteren. De belangrijkste toevoeging aan het combat systeem is waarschijnlijk nog wel het nieuwe wapen: de zeis. Met dit nieuwe wapen kun je net als de dood je vijanden letterlijk neermaaien!

Op het gebied van gameplay zijn er ook een aantal nieuwe toevoegingen gedaan, die de DLC fris laten aanvoelen. Zo zijn er binnen Francia verschillende rattenplagen gaande en kun je daardoor zomaar verrast worden door een zwerm ratten, die je het liefst ter plekke verslinden. De enige remedie is met je wapens zwaaien tot ze in een put zitten en deze vervolgens met een kist blokkeren. Ook kun je de rattenplaag juist tegen je vijanden gebruiken door geblokkeerde putten te openen wanneer er een vijand in de buurt is. In dit geval kunnen de ratten je beste vriend zijn en de vijanden zelfs voor je uitschakelen.
Ook zijn er rebel missions toegevoegd, waarbij je de Franse rebellen ondersteunt in hun strijd tegen King Charles the Fat. Met rebel missions kun je deze rebellen ondersteunen in verschillende strategische gevechten waar ze jouw hulp bij nodig hebben. Wanneer je genoeg van deze opdrachten voltooit, stijgt je infamy-rank. Een hogere infamy-rank betekent dat je meer upgrades voor het rebellenleger, maar ook nieuwe harnassen, runes en cosmetics voor je eigen personage kan kopen. Hiervoor heb je wel de speciale currency van de rebel missions nodig. Deze krijg je eveneens door het voltooien van missies met zelfs een kans op extra currency, wanneer je aan speciale voorwaarden voldoet.

Als laatste zijn er ook infiltration missions toegevoegd. Bepaalde belangrijke assassinations binnen de DLC krijgen deze missie. Binnen een infiltration mission kun je er als speler voor kiezen om bepaalde aanwijzingen te zoeken over hoe een doelwit het beste te bereiken is. Wanneer je dit doet, kun je ook uitgebreidere en meestal spectaculairdere moorden uitvoeren. Mocht je toch geen zin hebben om al dat vooronderzoek uit te voeren, dan staat het je altijd vrij om alsnog je eigen weg naar het doelwit te zoeken.
Op grafisch gebied heeft Ubisoft weer echt zijn best gedaan om een mooie setting neer te zetten. Van de sloppen van Parijs, tot de Franse bloemenvelden; elk stukje landschap is prachtig en realistisch neergezet. Het is daarom ook zeker aan te raden om af en toe op je mount te springen en gewoon door het gebied te reizen en vooral van het uitzicht te genieten.

Conclusie
Met The Siege of Paris heeft Ubisoft een mooie tweede DLC voor AC: Valhalla afgeleverd. Vooral de toegevoegde gameplay elementen zorgen er in deze DLC voor dat het niet teveel lijkt op nóg een nieuwe map volgens hetzelfde principe dat AC: Valhalla hanteert. Het grote voordeel is ook dat je vrijwel meteen aan de slag kan met de DLC en niet eerst hoeft te wachten tot je de main game hebt uitgespeeld.
Met deze DLC ben je alleen met de main story al een aantal uren zoet. Tel daar alle side quests en collectables bij op en je kunt weer een hele tijd met je personage door Francia rondstruinen. Al met al is deze DLC het proberen waard, zeker wanneer je van de grimmige sferen houdt die Europa in de 9e eeuw te bieden had!
Score: 92/100
DLC is beschikbaar gesteld door de uitgever.