top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Atlas Fallen - Review

Afgelopen jaar, tijdens Gamescom 2022, kregen de mensen een eerste kans om kennis te maken met Atlas Fallen. Op dat moment was een releasedatum nog niet bekend, maar op het moment dat die wel bekend was, werd de game helaas ook weer uitgesteld. Nu is het dan toch zover en kunnen we eindelijke in de zandbak van Atlas Fallen springen om erin te spelen. De game heeft overduidelijk veel inspiratiebronnen, maar is het misschien niet te veel? Dat gaan we hier even uitpluizen.

Atlas Fallen is, naar eigen zeggen van ontwikkelaar Deck13, een double-A of triple-B game, wat ik ook wel kan beamen. Zo is de game groot van omvang, maar dan met een beperkter budget. Dit zie je ook terug in de verkoopprijs van de game met €59,99 in de store, want de nieuwe triple-A games kosten tegenwoordig al gauw tussen €70 en €80. Eerlijk is eerlijk, voor €59,99 is dit een hele dikke game, met een prima verhaal en gameplay, ook al is er veel afgekeken bij andere ontwikkelaars en hun games. Beter goed gejat, dan slecht bedacht, toch?


Waar ik het meeste aan denk, als ik even focus op de geleende ideeën, zijn toch wel de games van From Software (Dark Souls / Elding Ring), Capcom (Monster Hunter World) en Nintendo (Zelda). Niet bepaald de kleinste namen om iets van af te kijken. Voor een goede, budgetvriendelijke RPG moedig ik het zelfs aan. Het enige gevaar hierbij is, is dat er misschien te veel verschillende elementen uitgewerkt worden, maar er nergens in uitgeblonken wordt. Persoonlijk vind ik dat Atlas Fallen dit goed heeft opgepakt. Deze verschillende elementen lopen naadloos in elkaar over en passen goed bij wat de game is geworden.

Wat het verhaal betreft, dat is vrij generiek. Je speelt als een naamloze protagonist, die als slaaf moet werken om zijn leven te behouden. Jij en het andere gepeupelte zijn slaaf geworden doordat een corrupte Zonnegod over de wereld heerst en deze volledig heeft uitgedroogd tot een grote zandvlakte. Tijdens één van je opdrachten, kom je in aanraking met de heilige 'Gauntlet', die (toevallig) jou uitkiest als zijn drager. Alleen is er één probleem... De Gauntlet is kapot en niet compleet. Tijdens je avontuur ga je op zoek naar de missende onderdelen om de Gauntlet weer in zijn volle glorie te herstellen om het op te kunnen nemen tegen deze corrupte Zonnegod. Onderweg vind je ook een soort puzzels, als ik het zo mag noemen, en onderdelen die je uit het zand moet laten herrijzen om verder te komen. Zo wordt de open wereld steeds toegankelijker en kan het wel eens interessant zijn om terug te gaan. Het verhaal zal je zo'n 15 tot 20 uur bezig weten te houden.


Daarnaast kom je ook steeds betere armour tegen op je reis en kun je alles upgraden met behulp van materialen en 'essence'. Deze upgrades kun je bij aambeelden uitvoeren, die je uit het zand kunt laten herrijzen op zekere plekken. Ook heb je diverse essence stones die je ofwel vindt of zelf in elkaar moet zetten. Deze stenen zijn verdeeld over drie verschillende tiers en kun je maximaal drie stenen per tier equippen. Ze zorgen voor passieve verbeteringen. Verder heb je per tier ook nog één steen die je in staat stelt om een speciale aanval uit te voeren. Hiervoor moet je wel momentum opbouwen, wat je simpelweg doet door op je vijanden in te slaan. Hoe meer momentum je hebt, hoe groter je wapens worden en des te meer schade je verricht. Maar pas op! Des te meer momentum je hebt, zorgt er ook voor dat je meer schade oploopt van vijanden.

Gelukkig kun je met de Gauntlet ook jezelf healen als het even te heet onder je voeten wordt met die zon die de hele tijd op dat zand schijnt. Daarnaast is vluchten natuurlijk ook bijna altijd een optie, met nadruk op 'bijna'. In plaats van simpelweg weg te lopen, kun je door de Gauntlet over het zand heen surfen, wat best wel leuk is. Ten slotte kun je de Gauntlet ook voorzien van 'Idols', die je helende vaardigheden een boost geven.

Net had ik het over wapens, maar eigenlijk is de Gauntlet je enige wapen. Waarom zeg je dan zoiets Glenn? Nou, omdat je Gauntlet, naarmate je vordert in het verhaal, in staat is om in verschillende wapens te veranderen. Zo heb je bijvoorbeeld een grote hamer, een zweep of giga vuisten. De Gauntlet kan namelijk al het zand om je heen controleren, daarom kun je dus ook over het zand surfen. Je kunt in elk geval steeds twee wapens selecteren waar je Gauntlet in kan veranderen, je primary en secondary wapen dus. Zo kun je echt zieke combo's uitvoeren tijdens het vechten en je momentum flink op laten lopen om vervolgens één van die speciale aanvallen los te laten op je vijanden. Je hebt ook een ultieme aanval, die je eens op de zoveel tijd kunt gebruiken.


De combat zelf vind ik soms echter wat chaotisch, vooral als je de camera vastzet op een bepaald doelwit. Op zich gaat het wel prima, maar het wordt lastiger als je tussen je vijanden wilt wisselen, want de grotere vijanden hebben namelijk health bars per lichaamsdeel, die je moet verslaan. Hierdoor ben je niet snel in staat om snel te wisselen tussen een grote en kleine vijand, die maar één health bar heeft. Je kan natuurlijk geluk hebben dat het wel goed gaat, afhankelijk van jouw en de vijand zijn positie. Na verloop van tijd heb ik me dan ook snel afgeleerd om de camera vast te zetten, tenzij ik maar één vijand voor mijn kiezen geworpen kreeg.


De vijanden die 'buiten beeld' zijn, worden weergegeven door een wit balkje met een pijltje waar ze zich bevinden. De afstand kun je hier niet mee bepalen, alleen de richting. Leuk en aardig, maar hoe weet je dan hoe ze je gaan aanvallen? Heel simpel, het balkje word dan steeds roder. Sterker nog, als je op het juiste moment een parry uitvoert, verandert je tegenstander kort in glas. Ze zijn namelijk gemaakt van zand en glas wordt van zand gemaakt met behulp van hoge temperaturen. Dus je bent gewoon on fire als jij lekker bezig bent om perfecte parry's uit te voeren. Dit effect is wel maar tijdelijk en bij de grotere vijanden heeft dit weer een iets ander effect dan op die kleintjes. Er is in elk geval wel enige diversiteit in vijanden.

Over de wereld zelf, ben ik een beetje in tweestrijd. Hij is namelijk groot, open en grafisch mooi, maar door al dat zand kan hij ook saai en eentonig aanvoelen. Begrijp me niet verkeerd, er zijn ook bijzondere omgevingen, maar de meeste tijd zit je gewoon in die grote zandbak met je denkbeeldige surfplank. Ook lijken de graphics, vooral van dichtbij, best wat korrelig op sommige momenten. Ook laden de graphics, van onder andere characters, op langere afstand minder goed of helemaal niet in. Bij een missie die ik aan het spelen was, werd er bijvoorbeeld een character de lucht in gegrepen door een zandvogel, na wat inzoomen leek deze niks meer op hoe deze op de grond eruit zag. EN JA, IK WEET DAT ZAND UIT KORRELS BESTAAT, MAAR DAT BEDOEL IK NIET MET KORRELIGE GRAPHICS!


Daarnaast heb ik ook nog best wat bugs weten te spotten in de game, maar gelukkig niets wat af doet aan de gameplay. Ik weet wel dat, op het moment van schrijven (10 dagen voor release), er een aantal bugs bestaan die voor crashes kunnen zorgen. Gelukkig ben ik deze zelf nog niet tegengekomen. Ik ga er echter wel van uit dat bij de release nog een day-one patch uitgebracht zal worden, want een groot aantal bugs zijn bekend bij de ontwikkelaar.


Wat wel tof is, is dat ze een co-op mode in de game verwerkt hebben. Zo kun je dus samen met een vriend de wereld vol zandige monsters trotseren of gewoon wat onzin uithalen in de zandbak, net als vroeger. Het mooie er aan is dat voortgang en loot gewoon behouden blijft voor beide spelers en de moeilijkheid van de monsters wordt aangepast aan het niveau van de individuele spelers. Zo blijft het leuk voor iedereen.

Conclusie

Atlas Fallen is een game waar ik al een tijdje naar uitkeek. Gelukkig kan ik zeggen dat het wachten niet voor niks was en is dit een prima game voor een prima prijs. Ik was in het begin een beetje bang dat de game te weinig eigen identiteit zou hebben door alle afgekeken ideeën, maar gelukkig heeft Deck13 er iets moois van weten te maken met een verhaal van 15 tot 20 uur, dat je alleen of met een vriend kan spelen. Eindelijk een game waarmee je in de zandbak kunt spelen!


Score: 80/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever en beschikbaar in de store voor €59,99


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page