Back 4 Blood - Review
Yes, eindelijk is het zover! Het langverwachte, spirituele, vervolg op Left 4 Dead 2. Pas geleden konden we in de beta al aan de slag met een aantal missies uit de game. Ik zat er al met smart op te wachten, maar na die beta duurde het me allemaal veel te lang voor ik er eindelijk ECHT aan kon beginnen.
Gelukkig stond ik er niet alleen voor, want genoeg leden van ons Xbox Gaming team hebben me bijgestaan bij het neermaaien van talloze zombie hordes. Of hoe ze ze in Back 4 Blood noemen, RIDDEN.

Om meteen eerlijk te zijn. De game is niet perfect, verre van zelfs. Maar als je er eenmaal in zit, wil je niet meer stoppen, ondanks de gebreken die het (nog) heeft. Wat de game niet goed doet, komen we later wel op terug. We gaan het eerst hebben over wat deze game nu wel zo leuk maakt om te spelen.
Ten eerste, het is eindeloos zombies neermaaien. Ik bedoel maar... Als je daar toch geen plezier uithaalt, dan weet ik het ook niet meer. Ten tweede is het mogelijk om met totaal vier personen het gevecht aan te gaan in vier verschillende acts vol met zombies. Elke Act bestaat uit meerdere hoofdstukken. Ten derde, er zit een verhaal in met hier en daar wat cut scènes, wat zich ook ontwikkelt gedurende alle hoofdstukken en Acts. En als laatste, zombies. Ik bedoel maar... Oh wacht... dat puntje hadden we al, maar je snapt m'n punt.

In principe is het bijna hetzelfde als Left 4 Dead. Je speelt met je team een bepaalde missie en moet je een weg banen van saferoom tot saferoom door een pad van zombies. Onderweg kom je de meest lelijke en grote figuren tegen waar je nooit van zou durven, laat staan willen, dromen. Hiervoor heb je natuurlijk een groot arsenaal aan wapens nodig, wat daarom ook wel goed zit in Back 4 Blood. Houd wel je ammo in de gaten. Je wilt niet zonder komen te zitten tussen al die breinzuigers. Het personage dat je wilt spelen, kun je zelf bepalen en elk van hen heeft zijn eigen starting equipment en special ability, zoals vrij breken als je gepakt bent door een zombie.
In elke saferoom heb je de mogelijkheid om je health en ammo bij te vullen, maar hier kun je ook andere wapens kopen en attachments erop zetten om ze sterker te maken. Juich niet te vroeg, je hebt hiervoor koper nodig. Dit vind je door de levels heen verspreid op echt allerlei verschillende plekken. Probeer dat dus een beetje in de gaten te houden, ook al heb je het misschien niet nodig.

Op zich ben je best wel een tijdje bezig met de beschikbare missies en ze zijn ook zeker niet altijd even makkelijk. Ik had er ongeveer een uurtje of 14 inzitten voor ik het einde van de game had bereikt. Nu moet ik toegeven, ik ben zeker geen sterspeler, maar het houdt je goed bezig. Ook is het afhankelijk van de kaarten die aan het begin van een missie getrokken en gekozen worden. Uiteindelijk blijft het wel hetzelfde aanvoelen, want ook al zijn de levels verschillend, de objectives zijn vrijwel altijd hetzelfde.
Wat? Kaarten? Ja, dat lees je goed. Back 4 Blood maakt gebruik van een kaartensysteem. Aan het begin van elk level worden er één of meerdere corruption cards uit de kast getrokken, die ervoor zorgen dat je wat extra uitdaging hebt in een level. Verder mag je zelf ook elke missie een kaart trekken die jou voorziet van één of meerdere voordelen. De kaarten die je mag kiezen, kun je zelf samenstellen in een 'Deck' met een maximum van 15 kaarten.

Persoonlijk hadden ze dit kaartensysteem van mij weg mogen laten. Ja, het voegt wat toe aan een unieke gameplay, maar van de andere kant wil ik gewoon zombies knallen zonder dat daar te veel poespas bij komt kijken. Dan had ik eerder ervoor gekozen om vooraf in een menu te selecteren of je random gevaren wilt en of jij ook iets van voordelen krijgt. Een soort geavanceerde difficulty modifier als het ware.
Naast deze random gevaren en voordelen, zijn er natuurlijk ook weer genoeg verschillende knappe zombies te vinden in de game. Zo heb je bijvoorbeeld negen 'speciale' zombies zoals een crusher of exploder. In werkelijkheid zijn ze helemaal niet zo speciaal. Waarom? Je komt ze bijna op elke hoek tegen, soms komen ze zelfs in groepjes op je af. Dit had voor mij ook anders gemogen, want wat heeft het voor zin om er specials in te gooien als je overal tegenkomt?
Een aantal andere zombies zoals de 'Ogre' of 'Hag' zijn dan wel weer wat zeldzamer, maar dat komt omdat zij als 'boss' gezien worden. Hier hadden ze dus beter gebruik van kunnen maken om het geheel wat specialer aan te laten voelen.

Wat betreft de gameplay, is hier verder geen hogere wiskunde aan verbonden. Het is een heerlijk spel om samen te spelen met vrienden. Krijg je jouw team niet vol? Dan is er altijd een bot die de plaats bezet houdt tot er iemand joined. Helaas voeren die bots geen flikker uit. Hoe vaak ik wel niet gezien heb dat de bots NUL kills hebben na een potje en dat ze naast je staan te niksen terwijl jij ligt te creperen... Nee, dan hadden ze net zo goed geen bots erin kunnen zetten. Ook zijn ze enorm buggie en zitten ze echt heel vaak ergens vast en stuiteren ze op en neer als een hyperactief kind wat de geheime snoeppot heeft gevonden.
Ook de zombies lijken wel vaker gebugged te zijn. Ze vliegen soms ook van boven naar onder op een rots of als je er een killed dat er uit het niets weer een nieuwe voor je neus staat. Vaak zijn ook de aanvallen van de specials gewoon te overpowered en lijken ze precies te weten waar jij heen loopt als je ze probeert te ontwijken. Alsof er een tracker in zit ofzo. Vooral bij de grote rotsen van de Ogre is me dat opgevallen, die je namelijk van ver al komen en geven je genoeg tijd om te ontwijken. Alleen lijkt die grote rots dus achter je aan te komen, waar je ook heen rent.

Nu is het wel één geluk dat je op de makkelijkste moeilijkheidsgraad geen teamdamage krijgt, wat dus wel zo is bij de andere moeilijkheidsgraden. Ik vind de game zo al pittig genoeg, laat staan als ik ook nog rekening moet gaan houden met teammates en al die corruption cards die je op je bordje krijgt opgediend.
Maar goed, als je eenmaal klaar bent met het verhaal of als je gewoon even iets anders wilt spelen, dan heb je ook nog de keuze uit de 'Swarm' gamemode. In deze gamemode neem je het online op tegen vier andere spelers. Een team speelt als zombies en het andere team speelt als de cleaners en na elke ronde wissel je hierin. Het team wat uiteindelijk de meeste wins op zijn naam heeft staan, wint het hele potje. Op zich een leuke toevoeging, die ook in Left 4 Dead zat, maar de zombies zijn wel aanzienlijk zwakker dan de cleaners. Deze zombies lijken in het verhaal toch een stuk sterker dan in deze mode...

Grafisch heb ik niet zo veel aan te merken op Back 4 Blood, de game ziet er namelijk goed uit en ook zijn de geluiden en het level design zijn echt super gedaan. Zo zijn er ook zat missies waarbij ik echt met een dikke smile op mijn gezicht gezeten heb, omdat het grappig was of gewoon supervet. Zo zal de missie in het eetcafé en de jukebox altijd bijblijven. Als je de game ook gespeeld hebt, dan snap je wel wat ik bedoel.
Conclusie
Back 4 Blood is een geweldige game waarin je het alleen of samen met vrienden, opneemt tegen eindeloze hordes van zombies. Het is gewoon hersenloos leuk met een mooi level design, alleen dat hersenloze vinden die zombies minder leuk, because... BRAINZZZZ!
Al deze missies zijn samengeweven tot een verhaal (met hier en daar cut scènes), wat zich verdeelt over vier verschillende acts met elk een aantal chapters. Welk personage je speelt, bepaal je zelf. Elk personage heeft zijn eigen starting equipment en special ability. Mocht je het verhaal al snel moe zijn, dan heb je ook nog de optie om online de 'Swarm' mode te spelen, waar jij als zombie of cleaner het tegen elkaar opneemt in 4 vs 4 gevechten.
Helaas is de game verre van perfect op het moment. Zo is het kaartensysteem niet voor iedereen weggelegd en zit de game echt vol met bugs. Ook lijken de zombies soms erg overpowered te zijn en maak je nauwelijks tot geen kans om de aanvallen van speciale zombies, die door hun grote aanwezigheid niet zo speciaal meer zijn, te ontwijken. Ook kan het spel repetitief aan gaan voelen omdat er weinig variatie in objectives zit in de levels. Het level design is dan wel weer heel leuk.
Score: 70/100
Game beschikbaar gesteld door de uitgever.