top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Bang & Olufsen Beoplay Portal - Review

Bijgewerkt op: 9 okt. 2021

Wat een ongelooflijke verrassing was het toch, toen we die e-mail binnenkregen dat we de gloednieuwe Bang & Olufsen Beoplay Portal Wireless Headphone mochten verwachten voor een review. We gingen zowat allemaal uit onze plaat, maar we mochten hem helaas maar één week in ons bezit houden voor hij weer naar de volgende gelukkige reviewer gaat.


Ik heb dan ook zoveel mogelijk uit de kast gehaald om tot een eerlijk oordeel te komen over deze prachtige en comfortabele headphone.

De Beoplay Portal is beschikbaar in drie verschillende kleuren, namelijk; Navy, Grey Mist (die wij ontvangen hebben) en Black Anthracite. Voor het design van de headphone is er gekozen voor een simpel, maar elegant uiterlijk. Hij is afgewerkt met kwalitatief materiaal en ook nog eens extreem licht (282gram).


De oorschelpen en de hoofdband zijn gemaakt van lamsleer. Ze zijn gevuld met memory foam en is er gekozen voor een aluminium afwerking op de oorschelpen, waar ook aan beide zijdes het logo zichtbaar is. Het gedeelte wat op je hoofd rust, is gemaakt van stof en is gevuld met een innovatieve vulling die druk voorkomt. Voor de rest zit er ook nog polymeer en rubber in de headphone verwerkt.


Bovenstaande samengenomen, maakt deze headset echt heel erg comfortabel en uiterst geschikt voor lange gamesessies. En met lange gamesessies bedoel ik gerust een hele dag. Hij zit niet te strak, ondanks dat hij meer op je oren/kaak wordt gedragen, dan op de bovenkant van je hoofd. Het materiaal ademt ook voldoende om er voor te zorgen dat je oren niet oververhit raken. Tenzij je met dat ding gaat sporten natuurlijk, daar is hij minder geschikt voor.

In de verpakking vind je niet alleen de Beoplay Portal. Er zit ook een beknopte gebruiksaanwijzing in met uitleg hoe je hem kunt verbinden en een QR-code om de bijbehorende app te downloaden op je telefoon. Hiernaast vind je ook een 3,5 mm audio kabel en een USB-A naar USB-C kabel.


De 3,5 mm audio kabel is te gebruiken op apparaten die de draadloze verbinding niet ondersteunen. Iets wat tegenwoordig eigenlijk niet meer van toepassing is. Deze kabel maakt het echter wel mogelijk om deze headphone zelfs op je PS4 of PS5 aan te sluiten, ook al is hij voor Xbox ontwikkeld.


De USB-A naar USB-C kabel is enkel om de headset op te laden als je hem op Xbox aansluit, de verbinding voor de audio en microfoon loopt dan gewoon draadloos. Je kan deze kabel wel gebruiken om de headphone te verbinden met je PC als deze niet beschikt over bluetooth of als je geen Xbox Wireless Adapter hebt.

De app van de Beoplay Portal is gratis te downloaden via de QR-code op de handleiding. Als je geen QR-codes kunt scannen, is hij ook gewoon zo in de Apple of Google store te vinden. De app is veelzijdig en biedt heel veel aanpassingsmogelijkheden. Je kunt hem zelfs tijdens het gamen blijven aanpassen tot jij de perfecte persoonlijke instellingen gevonden hebt.


Zelf heb ik zo nu en dan wel wat verbindingsproblemen ondervonden met de app, maar dit kan net zo goed aan mijn telefoon gelegen hebben. Het was in elk geval opvallend dat hij het de ene keer direct deed en de andere keren het even duurde. Soms moet ik een paar keer opnieuw proberen om te kunnen verbinden.


Zoals je kunt zien in de afbeelding hieronder, is het makkelijk om de headphone van Bluetooth naar Xbox stand te wisselen en zijn er tal van standaard luisterprofielen. In de Xbox stand kun je hem zelfs aanpassen naar type game die je speelt (FPS, RPG, et cetera). Pas je dit het liefste zelf aan? Dan is er een Equalizer waarin je dit allemaal handmatig kunt doen. Via PC is dit ook mogelijk in de Dolby Atmos app, gezien er een licentie bij de headphone zit om hier gebruik van te kunnen maken. Ook kun je natuurlijk de verhouding tussen chat en game geluid wijzigen in de app.

Verder bezit de Beoplay Portal over ANC (Active Noice Cancellation). Dit zorgt er voor dat het achtergrondgeluid weg gefilterd wordt en jij dus alleen het geluid hoort wat je wilt horen. Bij de wat hardere geluiden, zoals een vliegtuig wat laag overkomt of een voertuig wat langs rijdt, werkt de ANC wat minder goed. De ANC werkt vooral goed in de wat stillere ruimtes, waar je waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt met gamen.


In de oorschelpen zitten in totaal 4 zones die dit regelen en die ook het geluid opvangen om te kunnen communiceren. Dat is namelijk het wezenlijke verschil tussen een headphone en headset. Een headset heeft een externe microfoon, waar een headphone dat intern heeft zitten.


Verder is de Beoplay Portal nagenoeg volledig voorzien van touch buttons/bars. Het volume en de ANC is met de touch bars achter de oorschelpen te bedienen. Rechts is voor volume, links voor ANC. Je kan eventueel ook de linker touch bar in de app aanpassen zodat deze de verhouding tussen game en chat geluid aanpast in plaats van de ANC. Ook zijn de oorschelpen zelf voorzien van touch functies. Door op het aluminium gedeelte dubbel te tappen in de Xbox stand, mute je jouw microfoon. De enige non touch knopjes zijn die om te verbinden en om hem aan te zetten.

Deze touch functies hebben dus in de Xbox stand een andere functie dan in de Bluetooth stand. Zo kun je ook door dubbel te tappen op de oorschelp je telefoon opnemen en hem gebruiken om te bellen. Ophangen gaat hier dan weer niet mee, wat ik dan een beetje raar vind. Het bellen kan ik in principe ook niet echt aanraden, tenzij je in een stille omgeving bent. Ook hier pakt de headphone namelijk te veel van het omgevingsgeluid op en klinkt de beller zachter dan wanneer je bijvoorbeeld gewoon met je telefoon belt.


Om muziek te luisteren op je telefoon is hij dan wel weer prima te gebruiken en door dubbel te tappen op de schelp kun je het liedje wat je aan het luisteren bent, pauzeren. Maar in een drukke omgeving (met lage bas tonen), werkt de ANC ook hier niet 100% naar behoren en dringen deze tonen toch nog door tot je oren, wat storend kan zijn als je even relax muziek wilt luisteren.

Wat betreft het geluid dat de Beoplay Portal produceert, dat is wel echt goed! Ik had ook niet anders verwacht van een bedrijf dat al ruim 100 jaar in de audio business zit. Maar toch mis ik bepaalde tonen die de beleving compleet zouden maken. Ik heb het dan vooral over de bastonen, want die hoor je nagenoeg niet, terwijl hij er wel degelijk is.


Buiten dit is het wel één van de betere headphones op de markt die compatible is met Xbox One en Series X|S. Dat mag ook wel met een prijskaartje van €499. Ik kreeg wel van meerdere kanten te horen dat ik niet beter hoorbaar ben (in bijvoorbeeld een Xbox party) dan met mijn eigen headset (Turtle Beach Stealth 600). Van één iemand kreeg ik zelfs te horen dat ik 'dof' en soms een beetje robotisch klonk. Nu kan dat natuurlijk ook aan de andere kant liggen, maar je zou in elk geval (voor dit geld) verwachten dat het bovengemiddeld had moeten zijn bij die andere personen.

Ik wil het ook nog even heel kort over de verbinding hebben met de Xbox. Deze gaat echt probleemloos, maar... Je moet wel elke keer op dat connect knopje drukken op je headphone om hem ook echt te verbinden met de Xbox. Het is niet een kwestie van aanzetten en gaan met die banaan, wat ik bijvoorbeeld wel heb bij mijn Turtle Beach Stealth 600. Waarom dat precies zo gedaan is, weet ik niet. Voor dat geld mocht hij van mij wel automatisch verbinden zodra je hem aanzet en hij het laatst met je Xbox verbonden was.


De batterijduur vind ik stiekem ook wel een beetje tegenvallen. Deze gaat TOT 12 uur mee en moet dan 2,5 uur opladen. Als jij de hele tijd aan het gamen bent en in een party zit waar veel gekletst word, dan gaat die batterij een stukje sneller leeg. Gelukkig kun je hem dus wel gewoon gebruiken tijdens het opladen, maar dan zit je wel met die kabel langs je smoel te praten.


Conclusie

De Bang & Olufsen Beoplay Portal is een headphone waar je U tegen zegt. Niet alleen vanwege de prijs van €499, maar ook vanwege de kwalitatieve materialen die gebruikt zijn. De Beoplay Portal is een uiterst comfortabele headphone die je makkelijk een hele dag op je hoofd kunt houden zonder daar last van te krijgen. Helemaal prima dus als de vrouw van huis is en jij de hele dag spelletjes kunt spelen zonder gestoord te worden.


Helaas mis ik wel de bastonen in deze headphone en is de ANC niet opgewassen tegen harde bastonen van buitenaf, wat hem geschikter maakt voor 'stillere' ruimtes dan een waar wat meer rumoer is. Ook is het jammer dat hij niet automatisch verbinding maakt met je Xbox op het moment van aanzetten (tenzij je de Xbox aanzet met je headphone door op het verbindknopje te duwen).


Ik ben wel van mening dat je een headphone of headset van dezelfde kwaliteit, voor minder geld kan vinden. Desondanks is de Beoplay Portal veruit de beste die ik dusver op mijn hoofd heb gehad voor Xbox.


Score: 79/100

Review product beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page