• Glenn

Blizzard Arcade Collection - Review

In de Blizzard Arcade Collection gaan we terug in de tijd, terug naar de jaren waarin ik ben opgegroeid. De goede oude jaren '90 wel te verstaan.


Gezien ik zelf van '91 ben, zijn deze games destijds aan mij voorbij gegaan. Toen was ik gewoon veel te druk met in mijn luiers poepen en de dokter in het gezicht plassen bij een controle. Maar één van deze games is mij wel bekend, namelijk Lost Vikings. Gelukkig toch niet zo wereldvreemd als ik dacht.

In deze collectie worden maar liefst drie games uit de oude doos van Blizzard getrokken. Lost Vikings, Rock 'N Roll Racing en Blackthorne. Hiernaast vind je ook een aantal extra's in het spel zoals: Art en Artifacts, Inside The Games, Video Interviews en een Music Player.


Deze extra's vond ik persoonlijk niet zo spannend, maar een die hard fan van deze retro games kan dit zeker wel waarderen. Al is het om herinneringen op te halen van vroeger. De games hadden bij mij uiteraard de voorkeur.

Van elke game in deze collectie heeft Blizzard nog eens de moeite genomen om een Definitive Edition te maken. Deze edities zijn helemaal opgepoetst en voorzien van de meest recente controls voor jouw console, het zijn een soort remakes als het ware. Hiernaast vind je ook de oudere versies van bijvoorbeeld de NES en SNES terug in deze collectie.


In de video, onder aan deze review, heb ik voornamelijk tijd besteed aan het spelen van een oude versie van Lost Vikings. De controls waren erg onwennig en ook niet duidelijk, maar dat is dus omdat dit echt de originele game is die ze geport hebben. Dus hierbij een tip, speel de Definitive Edition van al deze games, dat scheelt heel veel.

Toch hebben ze stiekem wat nieuwe functies in deze oude games gestopt. Zo kun je tussentijds je game opslaan en later weer laden. Hiernaast hebben ze ook een 'rewind' functie ingebouwd, waarmee je het spel kunt terugspoelen als je iets hebt gedaan wat eigenlijk niet de bedoeling was. Zo kun je het makkelijk nog eens proberen zonder het hele level opnieuw te moeten doen. Vroeger moest je het gewoon goed doen en na elk level dat 'password' opschrijven om daar weer verder te kunnen spelen.


Van alle verbeteringen, heeft Rock 'N Roll Racing toch wel de meeste gekregen. Deze game is nu zelfs full screen in 16:9 te spelen en bevat nieuwe dialogen en muziek. Er is zelfs een split-screen versie voor vier personen in gestopt die je met vrienden op de bank kunt spelen.

Dus erg veel leuke extra's voor mensen die op zoek zijn naar wat nostalgie, maar er niet alleen van willen genieten. Van de andere kant kan het ook in het verkeerde keelgat vallen, juist omdat er best wel wat veranderd is aan deze nostalgische games.


Zelf konden de games mij in elk geval niet echt bekoren, maar dat is ook misschien omdat we tegenwoordig wel een beetje verwend zijn. Waar ik niet aan kon wennen, waren de controls in Rock 'N Roll Racing en Blackthorne. Ze leken gewoon niet echt te doen wat ik er van verwachtte, wat resulteerde in veel foutjes met soms de dood als gevolg.


Je ziet wel duidelijk het grafische verschil tussen de versies van de games, hoewel het oude graphics blijven. Dan bedoel ik voornamelijk in tegenstelling tot de Definitive Editions van de games.


Conclusie

De Blizzard Arcade Collection is een trip down memory lane met drie games uit de 90's. Er zitten aardig wat nieuwe functies in de games verwerkt, maar met behoud van dat nostalgische retro gevoel. Ook zitten er tal van extra's in verwerkt zoals een kijkje achter de schermen en een muziekspeler.


Hoewel de graphics opgepoetst zijn en je alle versies kunt spelen van de games die ooit uitgebracht zijn, is dit niet voor iedereen weggelegd. Ook voelden de controls (voor mijn persoonlijke gevoel) niet helemaal lekker. De prijs van €19,99 in de store, is ook aan de vrij hoge kant voor games van bijna 30 jaar oud (ook al zitten er Definitive Editions bij).Score: 61/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever

Recente blogposts

Alles weergeven