• Glenn

Blue Yeti Nano + Blue VO!CE Software - Review

Logitech heeft onlangs nieuwe software uitgebracht voor haar Blue USB-microfoons. Gezien we nog geen Blue microfoon hadden, kregen we ook nog direct een Blue Yeti Nano toegestuurd zodat we de software alsnog konden testen voor ze. We gaan ze dan ook beide hieronder aan de tand voelen.


Wat heeft dit dan nu met Xbox te maken vraag je je misschien af? Nou, als je in het bezit bent van een capture card en af en toe streamt, zoals wij op Twitch, dan is een goede microfoon wel handig. MAAR, er is ook een omweg om een USB-microfoon te gebruiken op je Xbox, wat eigenlijk helemaal niet ondersteund wordt. Hoe je dat doet, zie je bijvoorbeeld terug in deze video.


Blue VO!CE Software

De Blue VO!CE Software is de nieuwste toevoeging binnen de Logitech G-hub, die op PC te downloaden is als je gebruik maakt van Logitech producten. Zelf maak ik bijvoorbeeld ook nog gebruik van een Logitech G302 gaming muis, die daardoor ook zichtbaar is binnen de G-hub. Het is een kwestie van op het gewenste apparaat te klikken en alle instellingen zullen zich vervolgens openen.


Voor de Yeti microfoons, had je voorheen de Sherpa app die als companion app diende. In deze app kon je de firmware van je microfoon updaten. Verder kon je hier de Mic Gain, Direct Monitoring en Headphone Level aanpassen. Dit zijn eigenlijk dingen, die ook gewoon in Windows of via de knoppen op de meeste Yeti mics in te stellen zijn, alleen met deze app was dat een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Met de komst van de Blue VO!CE Software binnen de G-hub, is deze Sherpa app overbodig geworden. Zelfs op de website van Blue Sherpa wordt nu verwezen naar de nieuwe software in de G-hub en vind je terug hoe je deze kunt downloaden. Ik had eigenlijk nog een vergelijking willen maken, maar binnen de Sherpa app kon ik zelfs al niks meer in combinatie met de Yeti Nano.


Dus ja, het was dus een kwestie van de G-hub opstarten en kijken wat er mogelijk was. Na het selecteren van de Yeti Nano binnen de hub, kom je terecht in het scherm met alle instellingen. Standaard staat Blue VO!CE nog uitgeschakeld, maar door simpelweg het vakje aan te vinken, gaat er een wereld voor je open.

Je ziet dat er links een drietal keuzes zijn, je microfoon, sampler en de 3,5mm jack uitgang. Binnen de instellingen van de microfoon zelf heb je de mogelijkheid om uit een aantal presets te kiezen. Stel nou dat daar niks tussen zit, wat dan? Dan kun je uiteraard ook je eigen 'aangepaste preset' maken door met de equalizer en het signaal te spelen. Ook heb je de mogelijkheid om bij 'bladeren' een preset te kiezen die door de online community is gemaakt. Dit is een kwestie van downloaden en selecteren als preset. Je moet er wel op letten dat de preset compatible is met jouw microfoon, maar daar heb je filters voor. Ik had wel vaker de melding dat er geen verbinding gemaakt kon worden met de community, terwijl ik wel gewoon een stabiele internetverbinding had.


Wat een leuke en grappige toevoeging is binnen deze software, is dat je ook gebruik kunt maken van 'effecten', net zoals bij een voice changer. Ook hier zijn er weer een aantal presets te vinden. Bij de effecten heb je wederom zelf de mogelijkheid om een eigen effect te maken of te bladeren tussen wat de online community in elkaar heeft geflanst. Alleen zijn niet alle effecten even duidelijk verstaanbaar helaas.

Bij de 'Sampler' vind je tal van geluidsfragmenten die te gebruiken zijn tijdens een stream of opname. Zo heb je meerdere omgevingsgeluiden, maar ook uitdrukkingen in meerdere talen. Deze geluiden zijn ook aan een toets toe te kennen, zodat je slechts ergens op hoeft te drukken om dat specifieke geluid af te spelen. Tijdens een stream is dat wel zo handig, anders moet je steeds gaan zitten zoeken en daar is gewoon niet altijd de tijd voor. Ook hier heb je natuurlijk weer de mogelijkheid om zelf samples op te nemen of ze direct vanuit je computer te importeren.


De instellingen van de 3,5mm jack uitgang hebben alleen effect als je een headset met 3,5mm jack kabel direct aan de microfoon hebt gekoppeld. Hiervoor heb ik zelf de Teufel Cage (Gen 2) gebruikt om te testen, gezien deze op PC te gebruiken is met ofwel USB of een 3,5mm jack kabel.


Uiteraard heb ik de geavanceerde equalizer instellingen aangevinkt, anders kun je namelijk enkel de Bass en Treble aanpassen. Ook hier zijn er weer een aantal presets uit te kiezen voor je headset of kun je er zelf eentje maken. Het is dan gewoon een kwestie van met de balkjes schuiven.

Conclusie Blue VO!CE Software

De Blue VO!CE Software binnen de Logitech G-hub, is een aangename toevoeging ten opzichte van zijn oude tegenhanger. Waar je in de Sherpa app eigenlijk alleen maar dingen aan kon passen, die met Windows of de knoppen op de meeste Blue microfoons ook aan te passen waren, is er met Blue VO!CE veel meer mogelijk. Bovendien heb je nu al je Logitech hardware gemakkelijk bij de hand met het gebruik van slechts één app en heb je dus geen losse apps meer nodig voor elk afzonderlijk apparaat.


Binnen de app zijn er tal van mogelijkheden op het gebied van je instellingen en kun je aan de slag met je eigen gemaakte presets of met de presets die de online community ter beschikking heeft gesteld. Ik kreeg helaas wel vaker de melding dat ik geen verbinding kon maken met de community omdat ik geen internetverbinding zou hebben, terwijl deze gewoon aanwezig en stabiel was.


Ten slotte zijn ook heel veel toffe effecten toegevoegd om je stem te vervormen (die niet allemaal even goed verstaanbaar zijn) en is het fijn dat je ook instellingen voor je headset aan kunt passen, mits deze op de microfoon is aangesloten met een 3,5mm jack kabel.


Score: 90/100


 

Blue Yeti Nano

De Blue Yeti Nano is een van de nieuwste toevoegingen aan het Blue microfoon assortiment van Logitech. De Yeti Nano is met zijn prijs, die tussen de €84,99 en €99,99 ligt, één van de goedkopere Blue microfoons die onder andere op Bol.com te vinden zijn.


Dat de Yeti Nano goedkoper is, wil echter niet zeggen dat hij van mindere kwaliteit is. Blue blijft namelijk altijd investeren en innoveren om hun USB microfoons zo kwalitatief mogelijk te maken. Zo kwalitatief zelfs, dat ze aardig in de buurt komen van menig XLR microfoon.

De Yeti Nano heeft wel een aantal wezenlijke verschillen ten opzichte van bijvoorbeeld zijn iets duurdere tegenhanger de Blue Yeti. Zo heeft de Yeti Nano maar twee polaire patronen, cardioid en omnidirectional. Bij cardioid vangt de microfoon geluid op uit een specifieke richting, ideaal voor bijvoorbeeld streamen of muziek opnemen. Bij omnidirectional wordt het geluid in 360 graden opgenomen, wat dus ideaal is voor bijvoorbeeld conference calls of als er meer dan één spreker in een ruimte aanwezig is. Gelukkig wordt dit ook niet via een digitaal algoritme geregeld, maar beschikt de Yeti Nano over twee 14mm capsules.


Verder heeft de Yeti Nano ook geen fysieke 'Gain' knop, wat bij de gewone Yeti wel het geval is. Dit wel echter niet zeggen dat het niet aan te passen is bij de Nano. Daar heb je simpelweg de software voor nodig die we hierboven al onder handen genomen hebben.


Een ander punt van de Yeti Nano, is dat deze geen gebruik maakt van een DSP (digital signal processing) signaal. Dit is ideaal voor het opnemen van bijvoorbeeld streams, podcasts en muziek en zorgt ervoor dat de microfoon meer wegheeft van een professionele XLR microfoon. Het zorgt namelijk voor een puurder signaal. MAAR... je instellingen moeten wel juist zijn. Zijn de instellingen en plaatsing van je microfoon niet optimaal? Dan kan het geluid snel vervormen.


De microfoon zelf zend een 24-bit, 48kHz geluid uit en de sample rate kan nog verlaagd worden in de software. De frequentierespons ligt tussen de 20Hz en 20kHz.

Het design van de Yeti Nano is erg mooi, puur omdat het zo simpel en netjes gehouden is. Ook is de bijbehorende bureaustandaard mooi en stevig vormgegeven. Hij is zelfs in meerdere kleuren beschikbaar. Zelf hebben we de zwarte variant mogen ontvangen, maar hiernaast heb je nog blauw, rood en goud ter beschikking.


Op de voorkant van de microfoon heb je de volumeknop zitten, waarvan de rand groen oplicht als hij ingeschakeld is. Deze knop fungeert ook als mute-knop. Daarvoor hoef je hem maar in te drukken. Op het moment dat de microfoon gemute is, zal deze groene rand ook veranderen in een rode rand, zo is het altijd duidelijk of mensen je kunnen horen of niet. Ook is het Blue logo mooi en duidelijk weergegeven op de microfoon en op de achterkant van de bureaustandaard.


Op de achterkant van de microfoon vind je de knop die het gekozen patroon (cardioid of omnidirectional) beheert. Door er één keer op te drukken, wissel je tussen de patronen en gaat er een lampje branden bij het huidig geselecteerde patroon.


Wil je de microfoon niet op je bureau plaatsen? Aan de onderkant zit ook een schroefdraad en de verpakking bevat nog een adapter. Hierdoor is de microfoon op elke tripod of microfoonarm te plaatsen. Verder vind je op de onderkant ook de USB aansluiting om de microfoon te kunnen verbinden en een 3,5mm jack kabel waar je jouw headset op aan kan sluiten.

Conclusie Blue Yeti Nano

De Blue Yeti Nano is een kleine, maar kwalitatieve microfoon die op een aantal vlakken aardig in de buurt komt van een professionele XLR microfoon. Voor uitgebreide instellingen kom je er echter niet onderuit om de Blue VO!CE Software te gebruiken, wat voor sommigen best storend kan zijn. Een 'Gain' knop had er nog best wel ergens opgepast.


Ook het feit dat de Yeti Nano geen DSP heeft, kan voor sommige gebruikers best frustrerend zijn. Hoewel dit er juist voor zorgt dat je een puurder signaal hebt en dus een betere opnamekwaliteit, is de positie van je microfoon en de balans van je instellingen heel erg belangrijk om dit pure signaal te behalen.


Gezien de prijs van de Yeti Nano, de ruimte die hij inneemt en wat dit kleine ding in zijn mars heeft, durf ik wel te zeggen dat dit de ideale microfoon is voor de startende streamer, podcaster of zelfs zanger(es).


Score: 92/100

Product beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven