top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Breathedge - Review

Fans van het Sci-Fi open-world survival genre kennen deze game misschien al van zijn tijd op PC. Breathedge is namelijk van oorsprong een PC game van 2018, die nu pas zijn weg naar Xbox heeft gevonden. Als dit niet was gebeurd, dan had ik hem zelf niet gekend.

Je start je verhaal met een cut scene, die laat zien hoe jij gevangen bent genomen door een stel robots die iets weg lijken te hebben van een of andere maffia bende. Vanaf het begin zit er een lading humor in het spel, dus ook in de cut scene.


Al vrij snel word je voor een keuze gesteld, die naar mijn mening niet in de game had hoeven zitten. Je krijgt namelijk de vraag of de robot mag blijven roken of niet (censorship). De begeleidende tekst die erbij zit, heeft het over dat het team van ontwikkelaars niet achter roken staat blabla. Laat dat rook gedeelte dan gewoon uit de game zou ik zeggen...

Tijdens het gesprek met de robots zie je dus in een flits wat er gebeurd is en hierna begint voor jou het spel. Je bevindt jezelf ergens in de ruimte, want de SpaceLiner waar jij op zat, is uit het niets gecrasht en ligt nu in 10000000000000 stukjes. Daar gaat je ticket home...


Het doel van Breathedge is dus om allerlei spullen en resources te verzamelen om uiteindelijk een weg naar huis te vinden. Met en met kun je dus nieuwe dingen bouwen. In het begin zal je niet ver komen met de middelen die voor handen liggen, waaronder een kip.


Dit alles gebeurt in first-person view en je moet niet alleen dingen bouwen, maar ook letten op je behoefte aan drinken, eten en zuurstof. Genoeg multitasking dus, maar daarom is het ook een survival game.

De opbouw van het survival aspect vind ik heel leuk gedaan. In het begin heb je namelijk al moeite om snel en makkelijk bij de grotere rotsblokken te komen die (op het oog) in de buurt zijn. Maar al snel kom je er achter dat je last gaat krijgen van bevriezingsgevaar, eventuele radiatie of zuurstoftekort.


Zodra je eenmaal door hebt hoe je dingen kunt upgraden of vullen, dan zal je zien dat het al makkelijker gaat en heel veel sneller. Op een gegeven moment kun je zelfs aan de slag met ruimtevoertuigen die je bouwt en heb je zowat je eigen ruimtestation gemaakt. Alles duurt nog maar een paar seconden, terwijl je er eerst misschien een aantal uur voor nodig had. De tutorial helpt je in elk geval een stukje op weg in het begin.

Buiten het survival gedeelte zit Breathedge vol (slechte) humor en referenties naar bijvoorbeeld Marvel, Mortal Combat, Elon Musk en veel meer. Persoonlijk vond ik dit echt grappige dingen om tegen te komen als je door de ruimte zweeft, maar sommige teksten van de AI zijn wel ECHT slecht. Zo slecht, dat ze weer goed zijn, maar soms ook gewoon echt slecht haha.


Zo kom je ook andere crew members tegen, verdeeld door de ruimte, die ongelukkig tot hun dood zijn gekomen. De combinatie van hun dood en de teksten van de AI, maken zelfs de dood tot een grapje en elimineren de duistere sfeer van de situatie. Een beetje cru is het stiekem wel.

Helaas heeft Breathedge ook een aantal slechte eigenschappen. Zo is de performance niet 100% optimaal, is het inventory management een b*** en lijken de textures niet overal mooi te zijn. Een voorbeeld van de matige performance, zijn de vrij lange laadtijden. De inventory items kunnen niet gestapeld worden, dus elk stukje steen of plastic wat je vindt, neemt één slot in van je inventory. En tenslotte zien de graphics er niet altijd even goed uit. Sommige events (zoals de dode crewmates) lijken alsof ze ergens in gebugged zijn zonder dit netjes af te werken.


Een ander puntje dat ik vrij irritant vond, zijn de controls zelf. Het voelde gewoon niet 100% natuurlijk aan en ik ging vaak de mist in met het indrukken van de juiste knop. Vooral bij het mappen naar een van de D-pad buttons ging het vaker mis.


Conclusie

Breathedge is een Sci-Fi open-world survival game die oorspronkelijk uit 2018 stamt.

Je bevindt jezelf helemaal alleen in de ruimte met je kip, nadat de SpaceLiner waar je op zat is gecrasht. Door allerlei materialen en resources te verzamelen, baan je jezelf naar een uitweg. Onderweg kom je tal van referenties tegen naar films en games, maar ook crewmates van de SpaceLiner die ongelukkig tot hun dood zijn gekomen. De hele situatie wordt wel verlicht door de grappige teksten van de AI, maar de humor moet wel bij je passen.


Qua graphics en performance had er meer tijd in Breathedge gestoken mogen worden, vooral voor een game die al ruim 2,5 jaar beschikbaar is. Lijkt me genoeg tijd om het te optimaliseren voordat hij op andere platformen uitgebracht wordt. Desondanks heb ik me kostelijk vermaakt met het spelen van deze game en kan ik deze zeker aanraden aan fans van het genre, maar ook aan mensen die eens wat anders willen proberen en gewoon willen lachen.


Score: 70/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page