top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Call of Duty: Black Ops Cold War - Review

Bijgewerkt op: 18 jan. 2021

De Koude Oorlog is het nieuwe topic van de populaire Black Ops games in de Call of Duty serie. Met smart heb ik zitten wachten op deze game. Het was zelfs weer een van de eerste Call of Duty's die ik geruime tijd van tevoren heb gepreordered. Black Ops 4 vond ik namelijk echt ......... omdat er geen verhaal in zat en Modern Warfare had geen zombie mode er in. Cold War was voor mij dus een welkom iets omdat beide er gewoon in zitten.

Voor deze review ga ik dan ook beginnen met het verhaal van Cold War. Zoals ik al aangaf is de Koude Oorlog het onderwerp van de nieuwe Call of Duty. Je begint met het aanmaken van je spelersprofiel als nieuw lid van het team. Je hebt zelf de keuze hoe je heet, voor welke overheidsinstelling je werkt (CIA, MI6, etc.) en je kunt zelfs twee 'perks' selecteren die omschrijven wat je voor karakter hebt en je in-game voordelen geven.


Hierna ga je al snel aan de slag met je eerste missie, welke je geselecteerd hebt vanaf het missiebord in je geheime schuilplaats. In het verhaal ga je achter een aantal grote namen aan om meer informatie te vergaren en zo de Russen een halt toe te roepen. Het verhaal zit wederom vol drama, actie en zelfs keuzes die het verloop hier en daar kunnen beïnvloeden. Er zijn nu zelfs een paar kleine side missions waarvoor je in de hoofd missies bewijs moet zoeken. Als je alle bewijs gevonden hebt, wordt het tijd om te puzzelen. Zelf vind ik dit een heel leuke toevoeging, maar jammer genoeg is het gehele verhaal en deze leuke toevoeging maar van korte duur. Een middagje spelen en je bent er wel doorheen. Gemiste kans wat mij betreft om dit een beetje uit te buiten.


Aan het einde van het verhaal zitten er wel wat goede plottwists en mindfucks in. Altijd leuk zoiets!

Hoe zit het met de multiplayer? Die had beter gekund als ik heel eerlijk ben. Misschien zijn we wel wat te verwend geweest met de multiplayer van Modern Warfare en wordt deze te veel vergeleken met die van Cold War. Modern Warfare maakte namelijk gebruik van de IW ENGINE 8.0, waar Cold War gebruik maakt van een geupgrade versie van IW ENGINE 3.0 (ofwel 5.0). Er zijn dus wat minder functionaliteiten in de gebruikte engine die hier en daar wat verschillen in gameplay merkbaar maken.


Zo mis ik bijvoorbeeld het dubbelsprinten en het kunnen mounten in ramen of deurposten. Nu weet ik niet 100% zeker of dit engine gerelateerd is, maar storend vind ik het wel. Het voelt als een stap terug terwijl je bij een nieuwe release juist vooruitgang wilt voelen.

Desalniettemin amuseer ik me (nog steeds) goed met de multiplayer van Cold War. Het blijft mogelijk leuk door een nieuwe functie in de multiplayer. Dit is namelijk een functie waarbij je in een potje terecht komt met spelers die ongeveer hetzelfde spelersniveau als jou hebben. Zo blijft het wel net iets eerlijker en voel je misschien iets minder weerstand. Maar natuurlijk is het wel weer een groot kampeerfeestje op die paar maps die er zijn.


Wat ook opvalt in de multiplayer van Cold War, is dat er geen killstreaks zijn. De killstreaks zijn nu namelijk scorestreaks. Dus je kunt wel een dikke streak van 10 kills maken, maar dat wil dan niet meer zeggen dat daar ook een dikke killstreak aan is verbonden. Nu moet je toch net wat meer je best doen. Eenmaal behaalt blijft ook behaalt, je scorestreaks rechargen om de zoveel tijd.

Maar dan nu waar ik me al zo lang op verheugd heb, de zombie mode! Man, wat is dit weer hersenloos leuk om te spelen. Een gloednieuwe map met een eigen verhaal (easter egg) waar je het met maximaal 4 personen op kunt nemen tegen hordes van weergaloze zombies, die niks liever willen dan je hersens verorberen. De nieuwe map 'Die Maschine' is voor mijn gevoel niet echt gigantisch groot. Na 2x spelen wist ik wel hoe ik me door de map moest verplaatsen en wist ik het meeste wel al te vinden.


Ook de easter egg is dit keer vrij makkelijk te noemen als ik terugkijk naar voorgaande delen. Er staan ook al zat walkthroughs online van mensen die het easter egg meermaals voltooid hebben. Er zijn zelfs al voorbeelden van mensen die hem solo voltooid hebben, wat best wel een zeldzaam gegeven is zover ik weet. Ik hoop dan ook stiekem dat de maps die in de toekomst uitgebracht worden, wat uitdagender zijn.

Uiteraard hebben we dan ook nog Warzone, maar dit is gewoon dezelfde versie die vorig jaar met Modern Warfare uitgebracht is. Het heeft dan ook geen zin om hier nog verder op in te gaan. Jammer dat ze hier geen vernieuwde versie van hebben uitgebracht of een in het thema van Cold War.

Conclusie

Call of Duty: Black Ops Cold War is het nieuwste deel in de Call of Duty Black Ops serie. Een erg geliefde serie binnen deze franchise. Echter is Cold War, ondanks dat het wel gewoon leuk is om te spelen, eerder thuis komen van een koude Call of Duty kermis.


De story is goed, maar kort. De multiplayer is goed, maar een stap terug van Modern Warfare. Zombies is weer hersenloos leuk, maar erg makkelijk ten opzichte van voorgaande delen. En Warzone is gewoon wat we al kennen van Modern Warfare. Nu is de story bij Call of Duty nooit echt denderend lang, maar dit was voor mijn gevoel toch echt TE kort. En alles waar TE voor staat, is niet goed. Misschien dat veel dingen waar ik over zeurde iets te maken hebben met de oudere versie van de engine die ze gebruikt hebben, maar het had hoe dan ook beter gekund.

Als Call of Duty fan laat je dit deel toch niet liggen, maar als je echt voor de multiplayer wilt gaan en niet veel om zombies geeft, dan zou ik het lekker bij Modern Warfare houden.


Score: 73/100


Game is beschikbaar gesteld door de uitgever en beschikbaar op disc via Bol.com of digitaal in de Store.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page