top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Call of Duty: Modern Warfare 2 - Review

Woohoo, het is weer tijd voor een nieuwe Call of Duty! Elk jaar zeg ik weer dat ik wacht met de volgende vanwege bugs en glitches, maar uiteindelijk schaf ik hem toch weer aan. Nu dus ook weer met Modern Warfare 2. Ik kan het gewoon niet weerstaan en al helemaal een Modern Warfare titel niet. Wat dat betreft ben ik gewoon zwak met Call of Duty, maar ik speel het dan ook al sinds deel één uit 2003. De huidige generatie zal deze eerste delen misschien niet eens gespeeld hebben. De goede oude tijd. Maar voor ik afdwaal en jullie afhaken, laten we verder gaan over de nieuwe Modern Warfare 2, dus niet die uit 2009. Volgen jullie het nog?

Dit jaar was op zich wel bijzonder. Waarom? Omdat je de campaign, mits je de game vooraf besteld had, al een week voor release kon spelen. En nee, geen demo van een paar missies, gewoon de hele campaign. Mijn aandacht hadden ze, want de campaign vind ik altijd heel leuk om te spelen, ook al duurt hij altijd maar rond de 7 uurtjes. Wat dat betreft was het dus geen verrassing dat ik de game in 2 dagen had uitgespeeld. Maar holy moly, wat was de campaign weer goed. Kort maar krachtig, zoals ze dat vaker zeggen. Er is zelfs een level wat moet lijken op de beroemde missie 'All Ghillied Up' van Modern Warfare uit 2007.


In de campaign speel je niet steevast als één personage, maar volg je hetzelfde verhaal vanuit het perspectief van verschillende personages. Zo heb je dus steeds een andere kijk op wat er allemaal gebeurd. Je speelt natuurlijk als Soap, maar ook andere personages als Gaz en Rodolfo. Daarnaast kom je ook de oude bekende namen tegen zoals Price, Shepherd, Ghost et cetera. Het verhaal gaat daarmee dus verder op Modern Warfare uit 2019, speelt zich af in eind 2022 en de levels zijn gebaseerd op zowel echte als fictieve locaties. En uiteraard zit het verhaal weer vol complotten en verraad, om die gezonde portie drama aan alle actie toe te voegen.

Als je die campaign aan het spelen bent, dan sta je echt met je mond vol tanden hoor. De game ziet er echt zo mooi uit! Het Amsterdam level is zelfs zo mooi, dat het geprezen wordt voor haar realisme. De screenshots hierboven zijn voornamelijk van het Amsterdam level en zijn genomen op een Series S. Kun je nagaan hoe het er dus uit ziet op een Series X, want dit is al bizar mooi als je het mij vraagt. Wederom bewijs van wat dat kleine ding in zijn mars heeft.


Dit maakt het van de ene kant dan wel weer jammer dat de campaigns altijd zo kort van duur zijn. Dit smaakt gewoon naar meer en ik zou hem zeker nog wel een keer uit willen spelen, gewoon omdat het kan. Die 7 uurtjes speeltijd prop ik er wel ergens tussen als de vrouw weer een late dienst heeft.

Maar goed, genoeg over die campaign. Call of Duty is meer dan dat natuurlijk. Dit wordt dan ook meteen duidelijk in het hoofdmenu, wat een compleet nieuwe look gekregen heeft.

Zo is de kenmerkende horizontale keuzelijst er niet meer, welke de afgelopen jaren de standaard was. Nu is alles in één scherm gepropt en kun je zowel horizontaal als verticaal door het menu bewegen.


Persoonlijk vind ik dit wel een verbetering, het ziet er een stuk overzichtelijker en 'volwassener' uit op deze manier. Maar ik kan me goed voorstellen dat er genoeg mensen zijn die dit niks vinden. Ook voor hen zal het gewoon een kwestie van wennen zijn. Helemaal onderaan het menu, vind je ook coöperatieve missies, welke een vervolg zijn op de campaign die je solo gespeeld hebt. Althans, daar ga ik van uit dat je die gespeeld hebt, voordat je hier aan begint.

Maar voor je dus onderaan in dat menu komt, zal het je opvallen dat er een aantal nieuwe modi in het spel gestopt zijn. Zo hebben we nu, naast de standaard game modi zoals TDM en Domination, 3rd person moshpit, prisoner rescue, ground war en invasion. Zelf vind ik dit erg positief, want dat brengt eens wat variatie binnen de keuken van Call of Duty. Hieronder even een korte toelichting van wat elke gamemode inhoudt.


3rd person moshpit: Dit zijn eigenlijk de gamemodes zoals TDM, maar dan alsof er een camera achter je hangt, dus je speelt in 3rd person view.

Prisoner rescue: In deze gamemode is het de bedoeling om twee gevangenen te beschermen of te ontvoeren van de tegenstander.

Ground War: Deze gamemode is te vergelijken met Battlefield. Hier speel je namelijk op een gigantische map met een aantal punten die veroverd moeten worden. Ook voertuigen zijn hier van de partij.

Invasion: Dit is een grootschalige versie van TDM met zowel echte spelers als bots op een grote map.

Helaas is Call of Duty niet Call of Duty, als het niet vol met bugs en glitches zou zitten. Ik kan dus bevestigen dat Modern Warfare 2 een echte Call of Duty is, want bugs en glitches zijn er nog genoeg! Zo hapert het beeld nog wel eens en laden de textures niet altijd zoals het zou moeten. En natuurlijk zijn framedrops ook van de partij. De daadwerkelijke gastenlijst van het bug- en glitchfest is helaas nog wel wat langer, maar gelukkig is het niet zo baanbrekend slecht dat het je speelervaring verziekt. Wat wel heel storend is, is dat hackers de code van Modern Warfare 2 al hebben weten te kraken (zie screenshots beneden).


Ook zijn er nog een aantal dingen die ik mis. Zo zit er nog geen hardcore mode in de game en kan ik geen player stats zoals k/d ratio (per wapen) zien. Ook mis ik de clans in het social tab. En ten slotte is de battle pass ook nog niet live, welke inbegrepen zit (inclusief 50 tier skips) bij de Vault editie van het spel. Van de hardcore mode weet ik dat hij er aan zit te komen en de battle pass ook natuurlijk, maar het is weer jammer dat je niet van alle functionaliteiten kunt profiteren bij de release van de game. Stom dat ik er nog steeds van sta te kijken, want tegenwoordig is dat blijkbaar de standaard geworden...

De gameplay in de game voelt overigens wel weer goed aan, als je het mij vraagt. Zo kan ik weer lekker mijn wapen tegen de muur aan mounten en voelen de controls natuurlijk aan. Vanguard heb ik in het begin veel gespeeld, maar kon me op de lange duur niet vermaken. Dat gevoel heb ik bij Modern Warfare 2 niet, want dit voelt voor mij net als Modern Warfare, welke ik ook veel gespeeld heb. Helaas mis ik wel een functionaliteit, namelijk de grenade drop als je je granaat al getrokken hebt en dood gaat. Nu verdwijnt je granaat dan op magische wijze.


Naast de gameplay en de graphics, is ook het geluid erg goed. Van de muziek in de campaign tot elk wapengeluid en elke voetstap. Ik kan wel genieten van al dat geknal om je heen. Voor mij is Modern Warfare 2 dan ook weer een succesverhaal binnen de Call of Duty franchise.

Conclusie

Modern Warfare 2 is een vanouds goede Call of Duty. Het spel heeft hier en daar nog zijn mankementen, maar dat is niets wat een update niet kan fiksen. Alleen hopen dat ze daar niet zo mee omgaan als met vorige delen, want dan kunnen we het komende jaar nog genieten van die foutjes. Waar het om gaat, is dat de story goed in elkaar zit, ondanks de redelijk korte duur en dat de multiplayer een aantal nieuwe modi biedt. Als ze nu nog de hardcore mode, clans en player stats beschikbaar maken, dan is de game voor mij perfect (naast die foutjes dan).Score: 81/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever en is beschikbaar bij Bol.com voor €79,99


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page