top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Chivalry 2 - Review

De Middeleeuwen zijn weer helemaal hip, heb ik het idee. De afgelopen tijd zie ik weer aardig wat games (en meer) verschijnen op alle platformen met de Middeleeuwen als thema, maar Chivalry 2 is toch wel DE game waar ik al langer op zat te wachten. Zo zat ik twee weken terug nog volop te genieten van de open beta.


Het eerste deel van Chivalry heb ik aardig wat uurtjes gespeeld, maar helaas werd deze game nog nauwelijks door iemand gespeeld en is hij met de jaren ook dood gebloed (op Xbox althans). Dus je wilt niet weten hoe happy ik was, toen het tweede deel werd aangekondigd! Ik voelde me weer een jaar of 10 op de troon, dus kon ik me eindelijk nog eens gedragen naar hoe ik er uit zie als ik me geschoren heb.

Chivalry 2 is een online multiplayer game waarin je het met maximaal 64 spelers tegen elkaar opneemt, in twee teams van 32. In dit soort games kom je erachter waarom ze de Middeleeuwen de 'The Dark Ages' noemden, want godnondeju wat komen hier veel vliegende ledematen in voor zeg. Mochten 64 spelers nu te veel voor je zijn, dan kun je ook kiezen voor 40 spelers of een free-for-all mode.


Het spel bevat acht verschillende maps, met elk een ander doel wat je moet behalen. Elke map, op een paar na, bestaat uit meerdere fases die je moet voltooien om te winnen. Bij de ene map moet team rood haar kasteel verdedigen en bij de ene map moet team blauw dat doen. Tussendoor, afhankelijk van hoe goed het aanvallende team het doet, heb je meerdere objecten te behalen, zoals het begeleiden van een konvooi of het plaatsen van een stormram, etcetera. Bij die andere maps gaat het gewoon om zoveel mogelijk tegenstanders neerhalen en wie het eerst de teller op 0 heeft staan, heeft verloren.

Maar Chivalry 2 is niet zomaar een genadeloze hack 'n slash game met hier en daar wat doelen onderweg. Chivalry 2 bevat zowaar een verhaal! Niet in de vorm van een campaign ofzo. Nee, Chivalry 2 doet dat met behulp van lore, subtiele verwijzingen in de startscene van elke map en met elementen in de maps zelf.


Chivalry 2 vertelt het verhaal van 20 jaar na de eerste Chivalry game. Malric en de Mason Order hebben jaren gevochten om het land van de Agatha Knights te veroveren. Sindsdien heeft Malric met een ijzeren vuist geregeerd... Het schijnt dat een nieuwe leider de troon probeert op te eisen. Rara wie zou dat zijn... (jij als speler natuurlijk, duh). De volledige lore is terug te vinden in het hoofdmenu van het spel, mocht je er interesse in hebben om het door te nemen.

Voordat je mee gaat doen met de grote jongens, oftewel de echte spelers, kun je een tutorial doornemen. In deze tutorial krijg je de fijne kneepjes van het vak uitgelegd en leer je hoe je moet aanvallen, blokken, counteren en meer. Zodra de tutorial voltooid is, krijg je eerst nog een offline practice battle voor je kiezen waarin je denkt dat je enorm goed bent, want het killen gaat hier nog van z'n leien dakje.


Hierna is het tijd om online aan de slag te gaan. Al snel kom je er achter wie een bot is en wie niet, want jezus mina wat kan dit spel het bloed onder je nagels uithalen. Ga er maar van uit dat je heel vaak dood gaat. Dat hoort er stiekem ook een beetje bij. Je hakt je van links naar rechts en van voren naar achteren om vervolgens je arm afgehakt te krijgen waarna je, met geluk, nog met een mes kan rondzwaaien om vervolgens dood neer te vallen door al het bloed dat je verloren bent. "It's just a flesh wound!". Met nog meer pech vliegt je hoofd eraf, in plaats van je arm.

Het is dus duidelijk dat Chivalry 2 een gigantisch bloederig en gewelddadig spel is. Ondanks dat hebben de ontwikkelaars er ook een hele lading humor aan toegevoegd. Bijvoorbeeld de opmerking "It's just a flesh wound" op het moment dat je één van je armen verliest. Daar blijft het niet bij. Je hebt een heel keuzewiel met drie menu's vol leuzen die je uit kunt schreeuwen en elke stem heeft zijn eigen keuzes. Welke stem je het leukste vindt, kun je zelf kiezen bij het aanpassen van je personage. Ze zijn echter niet allemaal direct beschikbaar.


Om meer vrij te spelen in het spel qua stemmen en skins voor je wapens en armour, moet je het spel gewoon blijven spelen en spelen tot je genoeg goud hebt en je level hoog genoeg is. De keuze is echt reuze, ook al kan het lang duren voor je alles vrijgespeeld hebt. Heb je daar geen geduld voor? Dan is er ook een in-game shop waar je een andere munteenheid kunt kopen om het direct vrij te spelen in het spel. Het is hoe dan ook allemaal puur cosmetisch, dus geen pay to win.


Voor dat extra beetje humor, kun je ook nog bepaalde 'voorwerpen' oprapen in de maps. Zo kun je bijvoorbeeld een kip oppakken en naar je tegenstanders gooien. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je als projectiel kunt gebruiken. Je kunt zelfs een biertje drinken en bezopen het gevecht aan gaan. Uiteindelijk denk ik wel dat het spel menig speler kan gaan vervelen, want het is op het einde van de streep wel allemaal hetzelfde en de combat is niet meer dan wat je in de tutorial geleerd krijgt.

Grafisch ziet de game er gewoon dikke prima uit. Zelf heb ik het heel veel op de Series S gespeeld, maar ik heb ook de kans gehad om het even op een Series X te spelen in 4K met 60fps en dit was echt een wereld van verschil (in de positieve zin). Wat een prachtig spel!


Ook de audio van het spel is echt magnifiek. Van de achtergrond muziek bij gevechten tot aan de geluiden die je wapens maken bij het raken van je vijand of het afweren van een inkomende aanval. Zelfs de stemmen zijn goed gedaan en zijn daadwerkelijk grappig als ze grappig moeten klinken.


Ik ben ook hier en daar helaas wel wat bugs tegengekomen in het spel. Zo kunnen lichamen nog wel eens raar in de grond gaan clippen als ze dood zijn gegaan of ze worden simpelweg de lucht in gelanceerd. Verder is hier eigenlijk niks storends aan geweest, want ik heb de game gewoon constant kunnen spelen, het was dus meer een extra hilariteit.

Conclusie

Chivalry 2 is een online multiplayer medieval hack and slash game die zich 20 jaar na de gebeurtenissen van Chivalry 1 afspeelt. Het verhaal wordt middels lore en subtiele verwijzingen in de game zelf verteld, maar dit zal veel spelers ontgaan of niet interesseren.


De gameplay heb je in principe snel onder de knie, maar tijdens combat is dit één grote chaos. Dit is ook weer hetgeen wat dit spel zo leuk maakt, want het is gewoon hersenloos leuk om op je tegenstanders (en teammates die te kort op je staan) in te slaan met die grote bijl of dat zwaard. De ledematen vliegen je om de oren in de acht verschillende maps met maximaal 64 spelers.


Qua graphics en audio is deze game echt geweldig en hij draait soepel in 4K 60fps op de Xbox Series X. Dit alles, in combinatie met de prijs van €39,99, maakt deze game een absolute aanwinst in je bibliotheek, waar je genoeg plezier aan gaat beleven, ondanks dat het uiteindelijk veel van hetzelfde is.


Score: 85/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page