top of page
  • Foto van schrijverArne

Chroma subsampling: de beste kleur instelling voor je TV

Bijgewerkt op: 11 okt. 2022

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel instellingen op apparaten om er de beste prestatie uit te halen. Maar de hoogste kwaliteit op één aspect, is niet altijd de beste keuze. De beste keuze hangt daarnaast natuurlijk af van wat je wilt bereiken met de instelling. Ook is een combinatie van 'de beste opties' soms technisch gezien niet mogelijk. Soms moet je dus kiezen, bijvoorbeeld voor een hogere FPS ten opzichte van een grotere hoeveelheid pixels. Zo'n principe is ook van toepassing op de kleurinstellingen van je TV. We noemen dit chroma subsampling.


Wat is chroma subsampling?

Chroma subsampling is een compressietechniek waarbij een deel van de infomatie wordt verworpen om alles 'kleiner' te maken. Tegenwoordig heb je chroma 4:4:4, chroma 4:2:2 en chroma 4:2:0. Zie hieronder een voorbeeld.


Bij chroma 4:4:4 worden er meer kleuren doorgegeven en bij chroma 4:2:0 een stuk. Dat maakt dat chroma 4:4:4 de beste kwaliteitsoptie is, maar hiermee wordt dus ook de meeste data verbruikt en doorgegeven via de HDMI-kabel. Bij chroma 4:2:0 is de beeldkwaliteit op dit vlak een stuk minder, maar wordt er ook minder data verbruikt om tot deze kwaliteit te komen.


Oudere TV's hebben vaak de chroma 4:2:0 instelling, terwijl de meeste moderne TV's chroma 4:4:4 hebben. Hieronder leggen we uit hoe je chroma 4:4:4 kunt activeren.


Chroma 4:4:4 activeren

Het is lastig van te voren te zeggen of je TV chroma 4:4:4 ondersteunt, hoewel de meeste huidige TV's het wel ondersteunen. Als dit zo is, kun je chroma 4:4:4 op de volgende manier activeren.


Via de instellingen van je TV moet je zoeken naar HDMI opties, afhankelijk van hoe dit wordt genoemd voor het merk TV dat je in huis hebt. Bij Samsung wordt het HDMI UHD color genoemd, bij Sony HDMI Enhanced format en bij LG HDMI Ultra deep colour.

Bij sommige TV's moet je daarnaast je console op PC mode zetten om deze instellingen te bereiken. Bij Sony TV's doe je dat bijvoorbeeld als volgt:

1: Ga naar het Home dashboard

2: Klik op de input en vervolgens op Edit 3: hier kan je de PC Mode activeren en het label aanpassen

4: Vergeet niet op Save te klikken

5: Je maakt nu gebruik van de volledige HDMI opties, waaronder chroma 4.4.4.


Houd er rekening mee dat bovenstaande meestal alleen werkt bij je console en Blu-ray spelers die het ondersteunen, niet bij andere content.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page