• Jolina

Commandos 2 HD Remaster - Review

Het komt tegenwoordig geregeld voor dat er games remastered worden. De meningen zijn er vaak over verdeeld. Waarom geen nieuwe games produceren, in plaats van oude koeien uit de sloot halen? Terwijl het hier en daar heerlijk is om met een opgepoetste game uit het verleden aan de slag te gaan, mits er een bepaald gevoel van jeugdsentiment bij komt kijken. Maar zelfs dan kan het tegenvallen.


Het uitbrengen van een remaster game is daarom vaak ‘hit or miss’. Er zit weinig grijs gebied tussen in. Toch heeft Kalypso Media het aangedurfd. We gaan zien of dat terecht is geweest.

De Commando’s serie is er een die ik vroeger grijs heb gespeeld. Uren en uren zat ik achter de pc om met de Commando’s speciale legermissies te voltooien. Zo veel mogelijk stealth en elke commando met zijn eigen expertise. De een, een flinke spierbundel en weer een ander een pure tacticus. Belangrijk om goed te bekijken wie je waarvoor kunt gebruiken, dit bepaalt je strategie in elke situatie.


Mijn hart sloeg daarom een keer over toen ik hoorde dat Commando’s 2 een remaster variant zou krijgen voor Xbox One. Een beetje vanuit hype en een beetje vanuit angst. De angst dat de remaster me niet voldoende zou kunnen terugbrengen naar die gebeurtenissen uit het verleden.

Bij het opstarten van Commando’s 2 HD Remastered, krijg je een korte introvideo te zien die de context uitlegt, net zoals dat bij de originele game uit 2001 ook gebeurde. Commando’s 2 volgt een groepje commando soldaten in de Tweede Wereldoorlog, die het de Duitsers moeilijk willen maken door te saboteren en infiltreren.


Het is aan jou of dat ook succesvol verloopt. Je speelt door een tiental levels, waarbij de start ervan wordt uitgelegd welke acties jouw commando’s moeten uitvoeren. Commando’s is een echte retro strategiegame, waardoor harde actie niet altijd een goede optie is. Met stealth kom je veel verder. En geloof me, dat komt soms behoorlijk nauw. Het is een flinke uitdaging om alle levels succesvol te doorlopen naar het spectaculaire sluitstuk in Parijs.

De gameplay is (nog steeds) behoorlijk uitdagend te noemen. Hoewel voor deze remaster de controls zijn verbeterd om de game ook speelbaar te maken voor o.a. Xbox One, is het er wat mij betreft niet gemakkelijker op gemaakt. Op zich is het gelukt alle knoppen redelijk logisch in te delen, maar af en toe reageert de game niet zoals je wilt en loopt je commando regelrecht de vuurlinie in. Zo had ik bijvoorbeeld mijn commando opdracht gegeven een Duitser in zijn rug, kennis te laten maken met zijn scherpe mes, maar dat ging dus mis. De controls zijn dus behoorlijk tegendraads en buggy.


Falen zul je. Keer op keer. Het is daarom extra belangrijk de game vaak op te slaan. Dit om te voorkomen dat je een level volledig opnieuw moet starten. Een goede tip, waarvan ik je wil adviseren hem niet in de wind te slaan. Je gaat me dankbaar zijn.

Grafisch zie je gelijk dat de game visueel best redelijk is opgepoetst, zeker als je beelden direct naast elkaar legt. De audio is echter niet echt verbeterd voor mijn gevoel. Daar had absoluut meer in gezeten.


Het is verder jammer dat ze het puur bij het oppoetsen gelaten hebben. Wat bijvoorbeeld een wild idee geweest zou zijn, is het toevoegen van een nieuw level of een kleine multiplayer mode. Dat heeft Kalypso niet aangedurfd. Technisch maakt dat deze remaster ‘oké’, maar niet meer dan dat.

Conclusie

Hoewel de gameplay in bepaalde mate een groot stuk jeugdsentiment weet terug te brengen, is het grafisch oppoetsen van de game matig tot redelijk te noemen. Natuurlijk, er zit zeker een groot verschil in, maar ergens zag de oorspronkelijke game er in mijn hoofd beter uit vroeger… Bijzonder hoe dat werkt in je hersenen.


Tja, dit is nou het risico van een remaster uitbrengen. Als je door het uiterlijk heen kunt prikken en uit de voeten komt met de controls, zit daaronder nog steeds wel die briljante gameplay van 20 jaar geleden die het waard maakt.

Review copy is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Score: 68/100

Recente blogposts

Alles weergeven