top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Company of Heroes 3 - Review

Company of Heroes, dat brengt me terug in de tijd zeg. Het eerste deel kwam uit in 2006 en werd opgevolgd door Company of Heroes 2 in 2013. Het is dus alweer 10 jaar geleden dat er een Company of Heroes is verschenen! Alleen dit keer is hij ook beschikbaar op consoles, wat een steeds meer voorkomend iets is. Vroeger kon je dit soort games (RTS) exclusief op PC spelen, want als het op de controls aankwam, was dit gewoon veel en veel gemakkelijker.


Ik ben blij dat ontwikkelaars inventiever zijn dan ooit en het dus ook steeds meer mogelijk maken om RTS games op console te spelen. Maar is Company of Heroes 3 ook wel echt de moeite waard? We manoeuvreren ons door de loopgraven om het uit te zoeken.

Company of Heroes 3 (CoH 3) is de grootste game in zijn serie tot nu toe. Op zich ook niet gek, gezien games steeds groter en groter worden, omdat mensen meer en meer verwachten voor het geld dat ze betalen. Maar in CoH 3 zijn zelfs twee campaigns verwerkt, waaronder een die zich in het Italië van 1943 afspeelt. Deze campaign heeft betrekking op de invasie van Italië, die een einde bracht aan de fascisten die daar gevestigd zaten. Het zorgde ervoor dat Mussolini tussen zes planken terecht kwam. Je vecht je een weg vanuit Sicilië naar Rome en het verhaal wordt verteld door gebruiken van onder andere brieven van soldaten, wat een persoonlijk perspectief van de oorlog laat zien en hoe gewelddadig deze wel niet was.


Je speelt op twee verschillende manieren door de campaign heen. Enerzijds kijk je van boven op een tactische map, waar je met behulp van het turn-based principe je troepen verplaatst, steden en andere tactische punten veroverd en waar je toegang krijgt tot versterkingen of de mogelijkheid om troepen te genezen. Dit laatste kan alleen in dorpen waar ook een ziekenhuis aanwezig is. Anderzijds speel je zoals je dat gewend bent van een RTS, dus op een map waar jij je basis op moet bouwen en een aantal doelen moet voltooien om de missie met succes af te ronden. Hierbij moet je echt tactisch te werk gaan en je troepen bijvoorbeeld dekking laten zoeken achter een rij zandzakken. Je kunt ze bijvoorbeeld ook in een woning laten barricaderen.


Gaat het even te snel in het heetst van de strijd? Dan heb je nu een hele belangrijke en handige functie, namelijk de 'tactical pause'. Hierin staat het spel dus echt even stil en is het mogelijk om elke afzonderlijke unit een of meerdere commando's te geven, zonder dat dit tussentijdse gevolgen heeft. Als je meer dan één commando hebt gegeven, gaan de troepen deze in volgorde af.

De tweede campaign in CoH 3 heet 'North African Operation'. Deze is minder groot dan die in Italië. In deze campaign speel je als het Deutsches Afrikakorps (DAK). Het speelt het zich af in, je raadt het al, de woestijn van Afrika. Deze campaign is ook een stuk minder tactisch doordat je jezelf in één grote open omgeving bevindt. Daarnaast bestaat het DAK voornamelijk uit tanks, waarmee je dus niet achter een rijtje zandzakken kunt schuilen.


Naast de campaigns kun je ook een Skirmish game starten, wat vroeger altijd mijn voorkeur had bij RTS games. Hier heb je namelijk zelf de vrijheid om de wincondities (Victory Point of Annihilation mode) en speelregels te bepalen en speel je tegen AI's in plaats van echte spelers. Dat was voor mij altijd net wat relaxter spelen, aangezien ik geen die-hard RTS gamer ben, ondanks dat ik het een heel vermakelijk genre vind.


Verder is er ook nog een online multiplayer en co-op mode tot maximaal 8 spelers. In deze modes kun je spelen als de US Forces, British Forces, Wehrmach en het DAK. Helaas moet ik wel zeggen dat in de multiplayer en de skirmish niks nieuws te vinden is en dit een vrij standaard RTS ervaring is. De focus heeft overduidelijk op de campaigns gelegen. Ergens wel jammer, want de campaign is iets wat je normaliter maar één keer uitspeelt. Daarna ligt de focus van gamers toch vaker op de multiplayer game modes.

Wat wel opvallend is in CoH 3, is dat de controls erg gemakkelijk en verfijnd aanvoelen, ondanks dat deze vrij uitgebreid zijn. Door middel van een 'action wheel' ligt alles letterlijk binnen handbereik. Maar ik ben eerlijk, in het heetst van de strijd kan het toch wat veel zijn. Gelukkig hebben we die tactical pause erin zitten!


Grafisch ben ik een beetje in tweestrijd over de game. In Italië, tijdens zo een RTS gevecht, ziet het namelijk vrij gedetailleerd uit. Eigenlijk alles is wel te slopen, wat ook weer mooi is vormgegeven. Op Xbox Series S lijken de textures over het algemeen van mindere kwaliteit, maar toch nog 'oké'. Als je dan teruggaat naar de tactische map, ziet alles ook erg simplistisch uit en zie je niks meer terug van al die details. Alsof je een google maps map laadt met satellietbeeld en de textures niet willen laden.


Daarnaast draait de game slechts op Xbox Series S met 30fps op 1080p. Gezien de grafische kwaliteit, had ik eerder gehoopt op een 30fps 1440p en 60fps 1080p. Vooral gezien de game 'geoptimaliseerd is voor Xbox Series X|S'. Op Xbox Series X draait de game op 30fps met 4K of op 60fps met 1080p. Daarmee heb je dan ook de keuze uit een Resolution of Performance mode. Op Xbox Series S is er geen optie om de game in 1440p te spelen. De audio in het spel is daarentegen wel van sublieme kwaliteit.

Conclusie

Hoewel RTS games misschien niet de meest gangbare games zijn voor consoles, bewijst Company of Heroes 3 dat het zeker mogelijk is. De controls zijn goed verwerkt in een action-wheel en door de tactical pause kun je er ook op je gemak doorheen spitten als het even te heet onder je voeten wordt. De campaigns zijn uitgebreid en leuk om te spelen en nemen aardig wat uurtjes in beslag. Variatie tussen de turn-based tactical map en het RTS gedeelte maken het ook wat interessanter, hoewel mijn voorkeur uitgaat naar het RTS gedeele. Helaas zijn de multiplayer en co-op game modes niet vernieuwend ten opzichte van de voorgaande delen of andere games binnen hetzelfde genre. Vermakelijk is het wel. Op het gebied van graphics en performance laat de game hier en daar helaas wat steken vallen, vooral in de tactical map en op Xbox Series S.


Score: 75/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever en digitaal beschikbaar in de store voor €59,99.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page