top of page
  • Leon

Crusader Kings III - Preview

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2022

Crusader Kings, van ontwikkelaar Paradox Interactive, draait al een paar jaartjes mee in het RTS (Real Time Strategy) genre. De eerste Crusader Kings kwam namelijk al in 2004 uit op PC. Daarna volgde in 2012 het tweede deel en in september 2020 het derde en tot nu toe laatste deel op PC. Crusader Kings III is trouwens, op het moment van schrijven, beschikbaar via Game Pass for PC.


Op 29 maart 2022 komt Crusader Kings III ook naar onze Xbox Series X|S console. Deze console-port wordt gemaakt door ontwikkelaar Lab42. Een ontwikkelaar die bijvoorbeeld heeft meegeholpen aan Call of Duty: Vanguard, Human Fall Flat en twee Yakuza games. Wij mochten een digitale presentatie bijwonen, waarbij de mogelijkheid was om vragen te stellen aan Justin Forrest van Lab42 en Design Director Alexander Oltner van Paradox Interactive.

Zo leerde ik bijvoorbeeld dat het nog niet zeker was dat Crusader Kings III op Game Pass zou verschijnen met de release, dat terwijl de PC versie wel op onze geliefde service staat. Echter is inmiddels bekend gemaakt dat Crusader Kings III op release wel degelijk in Xbox Game Pass zal verschijnen. Verder komt de consoleversie zonder de aanstaande DLC, die in februari uitkomt voor PC. Lab42 gaat wel proberen toekomstige DLC tegelijk te releasen. Daarnaast is er in het begin nog geen cross-play of cross-save tussen Xbox en PC.


Misschien is het handig als ik een klein beetje uitleg wat de bedoeling is bij de Crusader Kings series. Waar je vaak bij andere RTS games een land moet regeren en proberen uit te breiden, speel je bij Crusader Kings een familie die je moet laten overleven naar volgende generaties. Zo is het niet 'game-over' wanneer je dood gaat. Het spel gaat verder naar je zoon of dochter en stopt pas als je echt geen nakomelingen meer hebt.

De game heeft verschillenden periodes waarin je kan starten. Dat varieert van ongeveer het jaar 850 tot 1062. Wat tof is hieraan, is dat de ontwikkelaar zo accuraat mogelijk is geweest met welke koninkrijken er in die periode waren als startpunt. Dat gaat dan over een gebied dat zich uitstrekt van IJsland tot aan India, met nog een groot gedeelte van Afrika. Uiteraard is de bedoeling van de game dat je een zo’n groot mogelijk rijk bij elkaar speelt, dus na een verloop van tijd klopt er niets meer van.


Ik kreeg als voorbeeld een half uurtje gameplay te zien waar Alexander Oltner probeerde de nieuwe koning van Spanje te worden. Uiteraard lukte dat niet in een half uur, maar de presentatie was er dan ook meer op gericht om te laten zien dat een RTS game prima op een console met een controller gespeeld kan worden. Dat zal ook wel moeten trouwens, want muis- en toetsenbordondersteuning zit niet in de game. De ontwikkelaars vertelden dat dit misschien later wordt toegevoegd, maar ik proefde een beetje dat dit een hele grote misschien was.

Ter voorbereiding op de presentatie had ik de PC versie gedownload, maar voor mij was het een worsteling om door alle menu’s te navigeren. Want vergis je niet, Crusader Kings III gaat heel diep. Ik was dan ook blij dat er verteld werd dat ze voor Xbox de gameplay iets versimpeld hebben. Anders kreeg Lab 42 het niet verwerkt op de controller. Alles heeft gelukkig een logische plek gekregen en de ontwikkelaar hoopt met deze game een template gemaakt te hebben voor alle RTS games in de toekomst.


Om de controls echt onder te knie te krijgen, moet je de tutorial spelen. Dit is niet verplicht, maar je weet niet waar je het zoeken moet als je het niet doet. Zoals het een goed tutorial betaamt, krijg je uitleg over de game. Daarnaast leer je dat je bijvoorbeeld met de RT-knop door het menu navigeert, maar waarmee je als je die langer indrukt een wiel op je scherm tovert om zo weer hele andere dingen te zien te krijgen. Je leert ook te navigeren, hoe je iemand de oorlog kan verklaren en bijvoorbeeld hoe je een partner zoekt om kinderen mee te krijgen.

Gelukkig kon ik dat allemaal zelf ondervinden, want na de presentatie kreeg ik namelijk een code om de game te testen. Ik moet zeggen dat ik dacht dat ik de console versie niet zo leuk zou vinden, toen ik de PC versie aan het spelen was. Het was voor mij echter een stuk overzichtelijker en duidelijker wat ik moest doen en wat de juiste volgende actie was. Ik ging met een stuk meer vertrouwen de game in!


Wanneer de tutorial afgelopen is, ben je koning van een klein stukje Ierland. Je wordt dan gevraagd om het stukje land ten zuiden toe te voegen aan jouw koninkrijk. Dit lukt eigenlijk altijd, maar daarna komt de vraag om koning van heel Ierland te worden. De eerste keer dat ik dat probeerde, faalde ik. Ik was te snel bezig met oorlog voeren, waardoor ik diep in de schulden ging. Ik had ook niet in de gaten dat je allianties kan vormen, waardoor mijn tegenstander een veel groter leger had. Nee, dat ging ik overnieuw doen.

Tweede poging; weer het stukje ten zuiden overgenomen en direct mijn kinderen laten trouwen. Zo smeedde ik wat contacten die mij mooi zouden helpen om Ierland te onderwerpen. Met een groot leger stormde ik het eerste gebied binnen en dit had ik in korte tijd onder mijn controle. In een gebied naast mij waren wat schermutselingen, omdat de plaatselijke heerser zich had bekeerd tot een ander geloof. Engeland pikte dat niet en bezette vanaf dat moment ook een stuk land in Ierland. Irritant, maar ze bleven waar ze zaten en breidden niet uit. Een probleem voor later.


Met geduld, list en bedrog, een groter leger en de hulp van de bisschop, kwam ik steeds dichter in de buurt om heel Ierland over te nemen. Nou ja, behalve dan dat kleine stukje dat Engeland had ingepikt. Ik kon het koninkrijk Ierland stichten. Missie compleet, zou je zeggen. Ik had daar ook moeten stoppen, maar als een goed koning uit de middeleeuwen wilde ik uiteraard meer. Engeland aanvallen zou gekkenwerk zijn, maar ik had gekeken welke allianties Schotland had en we waren ongeveer gelijk.

Aanvallen maar dacht ik. Daar maakte ik mijn fout. Mijn allianties zaten zelf in oorlog of waren overleden. Ze konden mij niet komen helpen, waardoor mijn leger kleiner was dan dat ik hoopte. De Schotten sloegen mijn aanval af en nog voor ik terug was in Ierland, veroverde Engeland direct twee gebieden van mij. Ook Schotland zette de aanval in waardoor ik mijn land niet goed kon verdedigen. Tot overmaat van ramp pakt Frankrijk het stukje land in het zuiden van mij af.


Van koning met een mooi koninkrijk, naar een dienaar van mijn oom. Die stuurde mij namelijk van de troon af na zulke verliezen en verklaarde zichzelf tot koning van het verbrokkelde Ierland. Daarna kreeg ik de keuze om zelf van een hoog gebouw te springen. Met zulke ellende achter de rug, heb ik dat ook maar gedaan. Ik was er klaar mee, game-over... Maar het was uiteraard niet game-over. Nu ben ik mijn dochter, koningin van Bohemen, en ik ga kijken of ik nog wat plannetjes kan smeden om Ierland weer terug te veroveren. (Evil voice) Hahaha…..


Previewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page