top of page
  • Foto van schrijverStefan

Crysis Trilogy: Remastered - Review

Soms kom je game ontwikkelaars tegen die zó enthousiast zijn om een grafisch mooie game neer te zetten, dat het voor bijna elke pc/console onmogelijk is om deze op de beste graphics te draaien. Crysis is hierin waarschijnlijk de meest bekende. Crysis was namelijk oorspronkelijk in 2007 uitgekomen en eiste zoveel van het systeem dat de game als een ware benchmark ingezet kon worden. Sterker nog: bij het testen van een nieuwe pc of console kwam meestal de vraag "But can it run Crysis?".


Ik was helaas één van de pechvogels met een systeem dat niet het uiterste uit de verschillende delen van Crysis kon halen. Gelukkig heeft Crytek mij (en anderen) hierin troost gegeven in de vorm van een Remaster. Hierdoor wordt het alsnog mogelijk om van al het moois van Crysis te genieten én dat ook nog eens met verschillende verbeteringen!

Voor degenen die nog helemaal vreemd zijn met de games uit de Crysis-reeks, Crysis is een FPS-game waarin je als speler beschikt over een speciaal nano-suit. Dit pak maakt het middels een soort van symbiotische band mogelijk om verschillende prestaties neer te zetten die voor een normaal mens eigenlijk onmogelijk moeten zijn. Zo beschikt de drager van het pak over bovenmenselijke kracht en snelheid, kan de huid verhard worden tot een bijna kogelwerend niveau en als klap op de vuurpijl kan de drager zelfs onzichtbaar worden.


De dragers van deze pakken zijn een kleine groep elite soldaten. In het eerste deel maak je vooral kennis met Nomad (jouw personage), Psycho en Prophet. Jullie hebben de missie gekregen om op een klein eiland op verkenning te gaan en uit te zoeken wat de Koreaanse militairen hadden gevonden op het eiland. Al snel blijkt dat zij een buitenaardse soort leven hebben ontdekt: de Ceph. Uiteindelijk wordt het jouw missie om niet alleen de Koreanen tegen te houden, maar ook de beginnende Ceph invasie te stoppen.

In het tweede deel van de reeks speel je als Alcatraz, een nieuwe drager van het nano-suit. Dit keer niet meer op een onbewoond eiland, maar juist regelrecht in de bewoonde wereld van New York. Althans, voor zover het nog bewoond is. De Ceph hebben namelijk New York overgenomen en de mensheid grotendeels omgesmolten tot een of ander weefsel. Ook in deze game ligt het lot van de wereld weer in jouw handen en is het aan jou om de Ceph tegen te houden.


In het derde deel speel je eveneens als Alcatraz. De invasie van de Ceph blijkt voorbij te zijn en CELL, een op macht belust bedrijf, heeft middels het toepassen van buitenaardse technologie de controle over de wereld opgeëist. Samen met het verzet, dat bestaat uit verschillende ex-nano dragers, is het aan jou de taak om CELL te stoppen in hun poging tot het overnemen van de wereld.

Het gebruik van het nano-suit maakt Crysis in alle drie de delen eigenlijk vrijwel uniek. Door middel van de vier verschillende opties waarover je nano-suit beschikt (Strength, Armour, Speed en Cloak) krijg je zelf tamelijk wat vrijheid over hoe je een situatie te lijf gaat. Zo kun je door middel van Cloak proberen zoveel mogelijk vijanden in stilte uit te schakelen, voor dat je in de aanval gaat. Een andere optie is om als Rambo in Armour mode al schietend de vijanden te lijf te gaan en vervolgens in Speed mode snel naar cover te rennen wanneer je armour bijna weg is. Wat je strategie ook is, let ten alle tijden op je energiemeter. Wanneer deze leeg raakt, kan het gevecht zomaar een stuk moeilijker worden.


Naast de uitgebreide opties van het nano-suit heb je in alle delen ook de optie om je wapens aan de hand van gevonden upgrades aan te passen. Zo kun je zelf kiezen welke scope en andere attachments je voor je wapens wil gebruiken. Wanneer een attachment eenmaal gevonden is, heb je deze ook permanent tot je beschikking. Ook het arsenaal waar je uit kan kiezen is in alle delen tamelijk uitgebreid, met uiteraard nog meer verschillende wapens in het tweede en derde deel.

Hoewel je nano-suit in het eerste deel niet aangepast kan worden, krijg je in deel 2 en 3 wel deze optie. In deel 2 kun je middels het verzamelen van buitenaards weefsel verschillende upgrades voor je pak vrijspelen. Dit weefsel krijg je door het verslaan van de Ceph vijanden in het spel. In het derde deel kun je upgrades vrijspelen door het vinden van upgrade packages.


Wanneer je de verschillende Crysis games al voor hun remaster gespeeld hebt, kom je buiten de grafische veranderingen niet echt veel aanpassingen tegen. De enige noemenswaardige verandering die ik zelf ben tegengekomen, is het feit dat ook het eerste deel dit keer gebruik maakt van een automatische invulling van je nano-krachten. Zo zorgt het langer indrukken van je melee-knop ervoor dat je een power-bash geeft en het sprinten activeert automatisch je speed enhancement. Voor degenen die een echte authentieke Crysis ervaring zoeken, is er ook de optie om zoals in het origineel handmatig je krachten te selecteren.

Helaas zijn er in de remaster van de trilogie ook een aantal veranderingen afwezig, die ik juist wel graag had gezien. Zo had ik het persoonlijk meer op prijs gesteld wanneer de interface met betrekking tot health en energy binnen de drie delen gelijk was getrokken. Daarnaast mis ik het nog het meest dat ammo in het eerste deel telkens handmatig moet worden opgepakt, in plaats van het automatisch oppakken zoals dit in deel 2 en 3 gebeurt. Hoewel het ontbreken van deze veranderingen ervoor zorgt dat het originele gevoel van de games behouden blijft, had ik persoonlijk liever wat meer eenduidigheid binnen de drie verschillende delen gezien. Daarnaast ontbreekt ook de uitbreiding Crysis Warhead en is er binnen de remastered games helaas geen multiplayer optie meer. Vooral dit laatste is jammer, aangezien de originele Crysis games over een tamelijk goede multiplayer beschikten.


Op grafisch gebied is het één en ander veranderd binnen de Crysis games. Hoewel de games eigenlijk nog zelfs in de huidige generatie goed voor de dag komen in hun oorspronkelijke versies, zijn alle delen grafisch opgepoetst en kunnen ze nu zelfs in 4k afgespeeld worden mét ray-tracing en HDR. Door deze aanpassingen komt het spel eigenlijk nog beter uit de verf en doet het als remaster ook echt niet onder aan games die specifiek voor de huidige generatie geproduceerd zijn.

Conclusie

Hoewel Crysis Trilogy: Remastered niet heel veel veranderingen heeft aangebracht, voelt de game opnieuw als een waar paradijs voor het oog. Het oppoetsen van de graphics heeft de game op een niveau gebracht dat niet onder doet aan next-gen. Voor nieuwe spelers óf spelers van het origineel die graag nog eens het verhaal willen herbeleven, is dit eigenlijk de uitgelezen kans om de Crysis games weer eens op te pikken.


Let er wel op dat de uitbreidingen niet in deze remaster zijn inbegrepen. Wanneer je vooral een multiplayer liefhebber bent, kun je waarschijnlijk beter wachten tot de trilogie in de uitverkoop komt of hem in zijn geheel overslaan; de remaster biedt momenteel namelijk geen multiplayer aan. Buiten deze gebreken kun je met een game als Crysis eigenlijk geen miskoop doen en zal je alsnog tamelijk wat uren plezier beleven in je nano-suit.


Score: 80/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page