top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Dakar: Desert Rally - Review

Ik denk dat de Dakar ongeveer wel het meest bekende rally event is ter wereld, waar je met verschillende voertuigen door de woestenij van Saudi Arabië reist om (hopelijk) de finish te behalen. De rally coureurs worden in deze wedstrijd echt op de proef gesteld, want het is nu niet alleen maar een kwestie van je route volgen.


Je hebt zelfs grote kans dat je jouw voertuig moet repareren of dat je midden in een zandstorm terecht komt en je echt geen flauw idee meer hebt waar je bent. Respect hoor, want voor mij persoonlijk zal ik niet verder komen dan de digitale versie en zelfs dan kan het nog wel mis gaan.

Ondanks dat Dakar zo beroemd is, zijn er slechts een aantal games gemaakt van dit event. De laatste nieuwe is dus Dakar Desert Rally, die ik op Xbox Series S gespeeld heb voor deze review. Maar goed, het is dan ook een gigantisch groot event om goed vast te weten leggen en niet iedere ontwikkelaar zal daar zijn vingers aan durven branden. De game is iets meer dan 50GB groot, wat best wat is voor een rally game. Niet gek ook, want de omgeving is ongeveer 20.000 km² groot. Het is daarmee, volgens Saber Porto, de grootste open-world racing game ooit gemaakt.

Jammer genoeg kun je er nog niet in volle glorie van genieten, want de free roam en custom events komen pas later in het jaar uit als updates.


Helaas zijn dit niet de enige twee dingen die later als gratis update toegevoegd worden. Zo komen bijvoorbeeld replays en team customisation ook pas in latere updates. Dus als je Dakar Desert Rally NU koopt, dan koop je als het ware maar een halve game. Jammer dat dit tegenwoordig de trend is binnen de gaming industrie, want zulke dingen zouden mij alleen maar afschrikken om ooit nog een vervolg te kopen. Vaak is het zelfs zo dat ik, tegen de tijd van de updates, de game al heb laten verstoffen en ik geen zin meer heb hem weer opnieuw op te pakken. Er zijn wel meer games dan alleen Dakar die ik op zo'n moment wil spelen.

Zoverre dus het gebrek aan content. Helaas zijn er meer dingen niet pluis met Dakar Desert Rally... Zo zit de game nog boordevol bugs en is de AI in sport mode echt tranen trekkend slecht.

De AI is zo dom, dat de game soms op een derby lijkt, want ze beuken er maar wat op los en liggen vaker op hun kant dan dat ze daadwerkelijk een uitdaging vormen. De besturing van je eigen wagens lijkt vaak ook te wensen over te laten. Deze reageert vaak niet zoals je zou verwachten of willen.


Ook zijn de graphics discutabel te noemen. Over het algemeen ziet de game er goed uit, maar er zijn dingen binnen het design van de game waarvan ik niet helemaal snap waarom er voor iets gekozen is of hoe ze überhaupt tot stand zijn gekomen. Zo lijkt de resolutie mode het bijvoorbeeld beter te doen dan de performance mode. Bij de resolutie mode draait de game op 30fps en loopt deze zo ook erg soepel. Bij de performance mode zou de game op 60fps moeten draaien. Alleen, het probleem is dat de game er slechter uitziet en hij niet stabiel op 60fps lijkt te draaien. Vooral tijdens (zand)stormen lijkt de game het zwaar te hebben in de performance mode om een stabiel aantal frames weer te geven, terwijl de resolutie mode nergens last van lijkt te hebben. Deze stormen voegen overigens vrijwel geen meerwaarde toe, want alles blijft redelijk goed zichtbaar. Het ziet er wel leuk uit verder en het draagt ook weer iets bij aan de hectiek van Dakar zelf.

Maar nu komt het. Dit is misschien nog wel het ergste van alle bugs die er in deze game zitten. De auto-save functie werkt namelijk niet zoals hij moet. Het kan dus best zo zijn dat jij echt aardig wat voortgang kwijt bent zodra je de game afsluit, terwijl je toch echt dat auto-save icoontje gezien hebt in je scherm. Daarnaast kun je nog steeds muziek horen ook al zet je die op 0% en lijkt niet alle schade compleet te verdwijnen als je betaalt voor reparaties. Dit zijn dan allemaal van die dingen die nog te overzien zijn, maar die progressie verliezen, dat kan gewoon echt niet... Dit verlies kan echt variëren van enkele minuten tot enkele uren aan voortgang.


Zoals gezegd, is de besturing ook niet best. Tenminste, afhankelijk van het type voertuig wat je kiest. In mijn ervaring zijn de trucks het beste te besturen, hoe log ze ook aanvoelen. Alle andere voertuigen zijn echt bagger, vooral de quads. Een klein stuurfoutje en je denkt dat je een kaartje voor de carrousel op de plaatselijke kermis gekocht hebt. Vergeet het maar als je denkt dat je die foutjes kunt corrigeren door tegen te sturen. Not gonna happen!

Hoewel Dakar Desert Rally nog wat content mist, kun je naast de sport mode, waarin je naar grote gloeiende waypoints rijdt, ook kiezen uit andere moeilijkheden. Waar de sport mode echt dat arcade gevoel geeft van een race game, heb je bijvoorbeeld ook de professional mode, waar je zelf moet interpreteren waar je waypoint zich bevindt, op basis van een boek met instructies over de richting die je op moet rijden. Dit is beduidend lastiger, maar wel een stuk realistischer.

Er is ook nog een derde mode, maar die kun je pas spelen nadat je level 25 hebt bereikt. Geloof me, dat duurt wel even... Vooral als je steeds je voortgang kwijt raakt na het afsluiten. Zonde dat spelers niet direct de keuze krijgen uit alle moeilijkheidsgraden om zo zelf in te schatten wat het beste bij ze past.


Wat overigens storend is bij het racen, is je co-driver. Dan doel ik niet alleen op het feit dat hij nogal robotisch is, maar eerder op het feit dat er een schaalverdeling in de game zit op die 20.000 km², namelijk een van 1:5. Dit betekent dat 5km in werkelijkheid, slechts 1km in-game is. Op zich is dat niet erg, maar de instructies van je co-driver worden niet aangepast op basis van deze schaal. Dus als hij roept over 5km gevaar 'water', dan is dat dus over 1km en kom je er veel sneller mee in aanraking dan je zou denken.

Doet Dakar Desert Rally dan werkelijk niks goed? Jawel hoor. Zoals gezegd zijn de graphics over het algemeen gewoon goed en is het leuk dat je met zoveel verschillende voertuigen door het landschap van Saudi Arabië kunt racen. Dakart Desert Rally heeft gewoon nog aardig wat werk en updates nodig. Het is dan ook jammer dat de game in deze staat is uitgebracht. Het was beter om deze nog uit te stellen of hem als early access game uit te brengen. Dan had ik er met een heel ander oog tegenaan gekeken en had ik nu ook niet zo kritisch hoeven zijn met de score.


Conclusie

Dakar Desert Rally is een open-world rally game die zich focust op, je raadt het al, de Dakar. Helaas is de game in zijn huidige staat alles behalve af en zit alles nog verscholen achter beloofde updates. De game presteert momenteel matig en heeft hier en daar nog wat sleutelwerk nodig.

Er zit in elk geval aardig wat potentie in, maar ik ben bang dat veel mensen hem links laten liggen door het gebrek aan content op dit moment.


Score: 59/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page