top of page
  • Foto van schrijverJolina

Dark Burial: Enhanced Edition - Review

Iedereen weet inmiddels dat ik zelfs de kleinste van de kleinste games niet schuw. Ik durf er best blind mee in het diepe te duiken. Soms valt het dan mee, soms valt het tegen. Maar ach, bij die kleine games is de kwelling nooit extreem lang, denk ik altijd maar. Je hebt vrij snel een beeld van een game om er vervolgens wat van te vinden.

Zo ook bij Dark Burial: Enhanced Edition, een kleine retro puzzel-platformergame van ontwikkelaar SharkGames en uitgever Desert Water Games, die op ons pad kwam. Ik had er zelf nog niet van gehoord maar de zwarte vogel op de cover, wist mij gelijk te prikkelen. Het is een kraai of raaf (daarvan ben ik niet helemaal zeker omdat hij in retro stijl is weergegeven) en die staat meestal symbool voor iets onheilspellends. In mijn hoofd dan. De grafsteen waar hij op zit, bevestigt dat vermoeden wel. Dat belooft wat.


Dark Burial is opgebouwd uit korte levels. Als je succesvol het einde van het level bereikt, kun je daar een fakkel laten branden. Dit staat symbool voor de terugkomst van het licht, denk ik. Jouw karakter, gewapend met kruisboog, komt in deze levels allerlei ongure zaken tegen. Skeletten, spinnen, heksen. Brrr! Maar goed dat je die kruisboog bij hebt, want deze komt dus bijzonder goed van pas.

De kruisboog is echter niet alleen bedoeld om vijanden mee te doorboren. Je hebt hem ook nodig in de puzzelelementen van de gameplay. Zo kun je ze in houten muren en hangende lijken schieten. Ze blijven dan steken, waardoor je ze als extra opstapje kunt gebruiken.


Superhandig, als je een sprong moet maken die eigenlijk te hoog of ver is. Lekker luguber dat je er lijken voor kunt gebruiken, maar het past wel bij de grimmige sfeer die de game probeert over te brengen.

Die grimmige sfeer wordt extra versterkt door de graphics en audio. Visueel is er veel gebruik gemaakt van de kleur zwart. Die staat uiteraard symbool voor de dood en de duisternis. Erg passend dus in een wereld voor lijken en verdorvenheid. De audio is me ook positief opgevallen. Niet omdat deze nou zo complex en diepgaand is, maar vooral omdat deze de sfeer extra versterkt.


Zo hoor je af en toe kreten die uit iemands tenen lijken te komen en word je vergezeld door een deuntje waar de spanning van af druipt. Minimalistisch, dat wel, maar uiterst effectief en zorgvuldig uitgekozen, lijkt het.


Conclusie

Al met al heeft Dark Burial mij, ondanks dat het een hele kleine game is, positief weten te verrassen. De gameplay is simpel maar best vermakelijk voor zo'n kleine game. De audio en graphics voegen iets duisters toe en er zitten zelfs boss fights in de game verwerkt waardoor je ook wat variatie hebt. Oké, binnen een klein kwartiertje kun je alle achievements op zak hebben, maar ik merkte op dat ik zelf nog even door wilde spelen, ondanks dat de buit al binnen was. Dat zegt toch wat!


Score: 70/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page