top of page
  • Jolina

De leukste Xbox games voor kinderen

Bijgewerkt op: 2 feb. 2022

Xbox is een ontzettend groot platform, gemaakt voor jong en oud. Geen wonder dus dat ook kinderen worden aangetrokken door de magie van gaming. Maar welke games zijn geschikt om het Xbox platform op een veilige manier te introduceren?


Uiteraard kun je altijd kijken naar de PEGI rating van een game. Deze ratings zijn speciaal in het leven geroepen om je een beeld te geven in hoeverre de content geschikt is voor jong publiek. De PEGI3 rating is bijvoorbeeld toegepast op games die een uiterst milde vorm van geweld bevatten, geen angst aanjagen en geen grof taalgebruik bevatten. De PEGI7 rating wordt uitgedeeld aan games die mogelijk een zeer milde vorm van geweld bevatten, waarbij er wel een groter risico zit op angstaanjagende beelden voor de allerkleinste kinderen.

De PEGI rating geeft daarmee op zich een goed beeld wat betreft de inhoud, maar er speelt natuurlijk meer. Zo verschilt de moeilijkheidsgraad van games enorm. Gameplay kan te moeilijk of ingewikkeld zijn of controls te moeilijk toegepast. Ook is het zo dat jongens in het algemeen van hele andere games houden dan meisjes. Daarnaast is het ene kind simpelweg niet het andere kind. We zetten daarom de leukste Xbox games voor de kleinste gamers op een rij met wat aanvullende informatie over deze aspecten.

De Blob 2

Ga op een kleurenavontuur boordevol actie met 12 singleplayer verhaalmissies waarin creatief verven, patronen en muziek de wereld tot leven brengen zoals jij dat wilt.


Om deze game te spelen en de 3D wereld te ontdekken, moet je kind al enige ervaring hebben met besturing via een controller. Daarnaast is ook enig taalbegrip nodig, aangezien de opdrachten via tekst worden overgebracht. De game is door zijn lokale multiplayeroptie met 2 spelers te spelen.

De Blob 2 is digitaal aan te schaffen in de Store voor €29,99.


PEGI rating: 7

Controls: enige ervaring vereist

Gameplay: simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 6 jaar


Dreamworks Spirit Lucky's Big Adventure

Het leven op het platteland barst van het avontuur. Rijd door vijf verschillende gebieden rond Miradero en ontdek voorwerpen, verborgen paden en allerlei soorten dieren, zowel vriendelijke als gevaarlijke. Help je dorpsgenoten door spullen te bezorgen en dieren te redden. Race met Spirit naar de overwinning in spannende wedstrijden te paard.


Hoewel deze game een PEGI3 rating heeft en er uitermate schattig uitziet, kunnen de controls nog best een beetje pittig zijn voor de kleinste gamers. Ook de gameplay is hier en daar wat ingewikkeld, zeker als je kind echt de opdrachtjes en missies wil voltooien. Zo wordt er gebruik gemaakt van een kompassysteem, is het menu niet altijd even simpel en worden de opdrachten via tekst medegedeeld. Vanwege het hoge gehalte aan paarden is dit natuurlijk echt een game die vooral meisjes aan zal spreken.

Dreamworks Spirit Lucky's Big Adventure is beschikbaar in de Store voor €39,99.


PEGI rating: 3

Controls: enige ervaring vereist

Gameplay: enige ervaring vereist

Leeftijdsindicatie: vanaf 4-6 jaar


Farming Simulator 22

Stap in de schoenen van een moderne boer met Farming Simulator 22. Landbouw, veeteelt en bosbouw bieden een enorm gevarieerd aanbod aan activiteiten op de boerderij. Tegelijkertijd krijg je te maken met de uitdagingen van de vier seizoenen, helemaal wanneer het winter wordt. Bouw je eigen boerderij!


Farming Simulator 22 is natuurlijk volledig onschuldig en daarmee een perfecte game voor kinderen. Echter kunnen de gameplay en controls hier en daar behoorlijk ingewikkeld zijn, zelfs voor volwassenen zoals je in de review van Lotte kunt teruglezen. Belangrijk als ouder om te weten, is dat er in deze game ook online multiplayeropties zijn verwerkt.

Farming Simulator 22 is beschikbaar in de Store voor €49,99.


PEGI rating: 3

Controls: lastig

Gameplay: lastig

Leeftijdsindicatie: vanaf 8-10 jaar


Gigantosaurus The Game

Verken en race door de prehistorische wereld van Gigantosaurus. Tijdens dit Disney dinoverhaal red je de wereld, race je super hard en beleef je veel plezier! Met de lokale multiplayeroptie speelt je kind dit spel veilig en vertrouwd met een vriend(innet)je thuis op de bank.


De kleurrijke, open wereld ervaring van Gigantosaurus The Game, bieden je kind een hoop ruimte om te ontdekken en te leren. Hoewel de besturing 3D is, zijn de controls relatief simpel en dat maakt dit een hele fijne game voor de allerkleinste kinderen. Het hoeft natuurlijk niet gezegd te worden dat vooral jongens zich zullen vermaken met deze vrolijke dinovriendjes.

Gigantosaurus The Game is digitaal aan te schaffen in de Store voor €39,99.


PEGI rating: 3

Controls: relatief simpel

Gameplay: simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 4 jaar


Hot Wheels Unleashed

De beroemdste en populairste Hot Wheels-voertuigen staan voor je klaar. Geef plankgas! Verzamel de vetste voertuigen uit de wereld van Hot Wheels, bouw coole circuits en geniet van supersnelle races.


Racegames zullen normaal gesproken vooral jongens aanspreken, dat is bij Hot Wheels Unleashed waarschijnlijk niet anders. De game is echter vermakelijk voor jong en oud, zoals in onze review te lezen is. Hoewel door de snelheid enige controle over de besturing wel vereist is, zijn de controls zelf redelijk simpel ingedeeld. Dat maakt deze game een interessante instap game in het race genre. Hot Wheels Unleashed heeft online multiplayermogelijkheden.

Hot Wheels Unleashed voor Series X|S is digitaal beschikbaar in de Store voor €49,99.


PEGI rating: 3

Controls: relatief simpel

Gameplay: relatief simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 4-6 jaar


Just Dance 2022

Just Dance 2022, de ultieme dansgame, is terug met nieuwe universums en 40 nieuwe tracks met tophits, zoals "Believer" van Imagine Dragons, "Level Up" van Ciara en nog veel meer. Er is voor ieder wat wils, zeker in combinatie met Just Dance Unlimited.


Bewegen is uiteraard belangrijk voor iedereen en dat maakt deze game ook geschikt voor de allerkleinsten (al is het wellicht verstandig hen geen smartphone in de hand te geven om hun beweging te tracken). Zo heeft Lotte zich enorm vermaakt met het spelen van de game voor haar review. Belangrijk om te vermelden is dat Just Dance 2022 zowel lokale als online multiplayer opties heeft en daarnaast in-game aankopen bevat.

Just Dance 2022 is digitaal beschikbaar in de Store voor €59,99.


PEGI rating: 3

Controls: simpel

Gameplay: simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 3 jaar


LEGO Games

LEGO staat er om bekend dat het speelgoed is dat jong en oud weet te boeien. Het is daarom niet zo gek dat de Store volstaat met LEGO games, gebaseerd op populaire films en series zoals Star Wars, Jurassic World en diverse Marvel superhelden. Samenwerking is één van de belangrijkste componenten in deze games en dat maakt het ook nog eens ontzettend leerzaam.


De games bevatten echter wel een lichte vorm van geweld en de gameplay en controls vereisen enige ervaring. Het voordeel is dat deze games in lokale multiplayer te spelen zijn, waardoor je gezellig samen met je kind kunt spelen (ik garandeer je dat je het zelf stiekem ook leuk vindt).

De Store staat vol met verschillende LEGO games, die in prijs variëren van €39,99 tot €59,99.


PEGI rating: 7

Controls: enige ervaring vereist

Gameplay: enige ervaring vereist

Leeftijdsindicatie: vanaf 6-8 jaar


LEGO Worlds

LEGO Worlds is een open wereld die volledig van LEGO-stenen is gemaakt. Maak alles wat je kunt bedenken. Gebruik helikopters, draken, motorfietsen en zelfs gorilla's om schatten te ontdekken die je speelplezier zullen vergroten. Bekijk hoe jouw creaties tot leven komen. In LEGO Worlds is alles mogelijk!


Zoals je kunt lezen, is LEGO Worlds meer gebaseerd op het fysieke LEGO speelgoed dan de meeste andere LEGO games. Je kunt bouwen wat je wilt, hoe je wilt, wanneer je het wilt. Een verhaallijn is daarmee minder sterk aanwezig, maar kinderen kunnen er zeker een nodige portie fantasie in kwijt. Een zeer milde vorm van geweld zorgt er voor dat deze game een PEGI7 rating heeft meegekregen, maar verder is dit natuurlijk zo veilig en vertrouwd als LEGO maar kan zijn. Het vereist vanzelfsprekend wel enige ervaring met controls en ruimtelijk inzicht.

LEGO Worlds is digitaal beschikbaar in de Store voor €29,99.


PEGI rating: 7

Controls: enige ervaring vereist

Gameplay: simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 6-8 jaar


Minecraft

Verken willekeurig gegenereerde werelden en bouw fantastische dingen, van eenvoudige hutten tot grandioze kastelen. Speel in de Creative-modus met onbeperkte middelen of sla in de Survival-modus aan het graven en maak wapens en harnassen om gevaarlijke mobs van je af te houden.


Minecraft heeft ongelofelijk veel opties om de bijzondere, kleurrijke wereld te ontdekken. In Creative-modus kan dat met ongelimiteerde voorraden, volledig in eigen tempo. De Survival-mode kan voor de allerkleinste kinderen wel wat beangstigend zijn omdat je vijanden kunt tegenkomen, zoals skeletten of creepers die zichzelf ineens kunnen opblazen. Daarnaast kunnen de controls en menu's behoorlijk overweldigend zijn voor een kind. Het is wel één van de meest kindvriendelijke methodes om het RPG genre te introduceren. Belangrijk om ook te vermelden dat er in Minecraft online multiplayer opties zijn toegevoegd.

Minecraft is digitaal beschikbaar in de Store voor €19,99 en momenteel inbegrepen bij een Xbox Game Pass abonnement.


PEGI rating: 7

Controls: lastig

Gameplay: relatief lastig

Leeftijdsindicatie: vanaf 6-8 jaar


My Friend Peppa Pig

Beleef een leuk avontuur waarin je Peppa Pigs nieuwe kameraadje wordt! Creëer je eigen dierfiguurtje, bel aan bij Peppa en begin aan een verhaal dat je helemaal zelf bepaalt. Peppa stelt overal waar jullie heengaan activiteiten voor: help de bril van Papa Big zoeken, volg bospaadjes, spring in modderplassen en nog veel meer!


In My Friend Peppa Pig is er een hele wereld beschikbaar om te ontdekken en in te experimenteren, voor de allerkleinste gamers. De game volgt de stijl uit het bekende Peppa Pig universum en als jouw kinderen hiermee bekend zijn, is dit als een vertrouwd thuiskomen. Volledig kindvriendelijk, in al zijn aspecten.

My Friend Peppa Pig is digitaal beschikbaar in de Store voor €39,99.


PEGI rating: 3

Controls: simpel

Gameplay: simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 3 jaar


New Super Lucky's Tale

Ga met Lucky mee op zijn spannende reis door het Boek der Eeuwen, een magisch artefact dat deuren opent naar verbazingwekkende werelden. Ontmoet nieuwe vrienden, verken spannende landen en vind de ontbrekende pagina's terug van de kwaadaardige tovenaar Jinx en zijn schurkachtige familie, de gevreesde Kitty Litter.


New Super Lucky's Tale is één van de meest kindvriendelijke 3D platformer games die er te vinden is op Xbox. De schattige karakters maken een goede combinatie met de boeiende gameplay. Er valt een hoop te ontdekken en leren in deze game!

New Super Lucky's Tale is beschikbaar in de Store voor €29,99 en is daarnaast te spelen met een Xbox Game Pass abonnement.


PEGI rating: 3

Controls: simpel

Gameplay: relatief simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 4 jaar


Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay

Er is een meteoor neergestort die de pups megakrachten heeft gegeven en van Avonturenbaai een megapuinhoop heeft gemaakt... Nu is het de taak aan jou en de pups om hun krachten, reddingsvaardigheden en gadgets in te zetten om de stad weer net zo PAWtastisch te maken als hij was. Ga op super heroïsche missies met de Mighty Pups en gebruik de megakrachten van het hele PAW Patrol-team.


In Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay, komt jouw kind op een eenvoudige manier in aanraking met het concept van levels, het verzamelen van items (hondenkoekjes natuurlijk!) en krijgt het uitleg van en inzicht in de werking van besturing via een controller. Een ideale game voor de allerkleinsten, zeker als ze van dieren houden. Door de relatief korte levels en minigames komt de game ook tegemoet aan de nog beperkte concentratiespan van peuters.

Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay is digitaal beschikbaar in de Store voor €39,99 en is daarnaast te spelen met een Xbox Game Pass abonnement.


PEGI rating: 3

Controls: simpel

Gameplay: simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 3-4 jaar


Roblox

Roblox is het ultieme virtuele universum waar je kunt creëren, ervaringen met vrienden kunt delen en je alles kunt worden wat je maar kunt bedenken. Sluit je aan bij miljoenen spelers en ontdek een grote verscheidenheid aan meeslepende werelden die door een wereldwijde community zijn gemaakt!


In Roblox kun je gewoon lekker rondhangen met vrienden of proberen te winnen in de vele minigames die zijn gecreëerd door de community. Let op! De game bevat in-game aankopen en wordt via online multiplayer gespeeld.

Roblox is free to play en te downloaden vanuit de Store.


PEGI rating: 7

Controls: relatief simpel

Gameplay: relatief simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 8 jaar


Rocket League

Download en strijd in deze krachtige kruising van arcadestijl voetbal en wilde voertuigen. Ontgrendel items in Rocket Pass, beklim de competitieve ranglijst, neem deel aan competitieve toernooien, voltooi uitdagingen, maak cross-platform voortgang en meer!


Rocket League is een typische 'easy to learn, hard to master' game. De basiscontrols en gameplay zijn simpel. Maar als je echt goed wilt worden, dan heb je een flink aantal uren aan oefening nodig. Let op! Rocket League bevat in-game aankopen en wordt online gespeeld.

Rocket League is free to play en te downloaden vanuit de Store.


PEGI rating: 3

Controls: simpel

Gameplay: relatief simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 3-4 jaar


Rush: Disney Pixar Adventure

Beleef de werelden van zes geliefde Disney Pixar-films zoals nooit tevoren. Sla de handen ineen met personages uit The Incredibles, Ratatouille, Up, Cars, Toy Story en Finding Dory om puzzels op te lossen en geheimen te ontrafelen. Speel samen met je favoriete Pixar-personage en ga op onderzoek uit om uitdagingen op te lossen boordevol razendsnelle puzzels en spannende situaties.


Rush: Disney Pixar Adventure is ook in lokale multiplayer te spelen, waardoor de pret nog wordt verdubbeld! En laten we eerlijk wezen, welk kind (en welke volwassene) houdt nu niet van deze geweldige Disney werelden?

Rush: Disney Pixar Adventure is digitaal beschikbaar in de Store voor €19,99 en is daarnaast te spelen met een Xbox Game Pass abonnement.


PEGI rating: 7

Controls: relatief simpel

Gameplay: relatief simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 4-6 jaar


Spyro Reignited Trilogy

De originele vuurspuwer Spyro is terug en heter dan ooit in de Spyro Reignited Trilogy-gamecollectie, met de drie originele games: Spyro the Dragon, Spyro 2: Ripto's Rage! en Spyro: Year of the Dragon. Verken de uitgebreide rijken, maak opnieuw kennis met de vurige personages en herbeleef het avontuur in volledig geremasterde glorie. Want als er een rijk gered moet worden, is er maar één draak voor de taak.


Spyro Reignited Trilogy is een geweldige platformerbeleving, zeker ook voor de jongere gamers. Misschien niet de gemakkelijkste platformer voor de allerkleinsten om in te stappen, maar als je kind al enige ervaring heeft met een controller, is dit een interessante volgende stap.

Spyro Reignited Trilogy is digitaal beschikbaar in de Store voor €39,99.


PEGI rating: 7

Controls: relatief simpel

Gameplay: relatief simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 5-6 jaar


Team Sonic Racing

Team Sonic Racing combineert de beste elementen van opwindende arcade en snel racen in competitieve stijl. Neem het op tegen vrienden in intense multiplayer-races, race samen door schitterende werelden en werk samen als een team door power-ups en snelheidsboosts te delen. Teamracen op sonische snelheid!


Team Sonic Racing is een perfecte game voor je kind om te wennen aan controls en gameplay op hoge snelheid. Er zit in principe geen geweld in de game, maar je kunt wel items verzamelen en inzetten op je tegenstanders, zoals bommetjes. Het basisprincipe ligt echter in een goede samenwerking op de baan.

Team Sonic Racing is digitaal beschikbaar in de Store voor €39,99.


PEGI rating: 3

Controls: simpel

Gameplay: simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 4 jaar


The Unicorn Princess

Vanuit je dorp is de Droomwereld slechts een stap verwijderd. Raak bevriend met Unica de eenhoorn terwijl je de echte wereld en de wereld van dromen verkent. Jij bent de enige die Unica kan helpen haar wereld te redden!


Het mag duidelijk zijn dat deze game vooral de jonge dametjes onder ons zal aanspreken. Ze kunnen hun ei kwijt met 15 verschillende missies verdeeld over 2 open werelden, met paarden en personages die aan te passen zijn naar wens.

The Unicorn Princess is digitaal beschikbaar in de Store voor €19,99.


PEGI rating: 3

Controls: simpel

Gameplay: simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 3 jaar


Yooka Laylee

Ga met vrienden duo Yooka (de groene) en Laylee (de gevatte vleermuis met de grote neus) op een episch avontuur om de zakelijke engerd Capital B te dwarsbomen, die snode plannen heeft om alle boeken ter wereld op te slokken... en er pure winst mee te maken! Reis door enorme, prachtige werelden, ontmoet (en versla) onvergetelijke personages en vind gave verzamelbare voorwerpen.


Een ideale 3D platformer game voor jongere gamers, ook de spelen in lokale multiplayer modus.

Yooka Laylee is digitaal beschikbaar in de Store voor €39,99 en is daarnaast te spelen met een Xbox Game Pass abonnement.


PEGI rating: 7

Controls: relatief simpel

Gameplay: relatief simpel

Leeftijdsindicatie: vanaf 5-6 jaar


Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection

Kies uit meer dan 100 schitterende dieren en de grootste, meest gedetailleerde selectie omgevingen ooit en bouw, beheer en onderhoud je droomdierentuin alleen of met maximaal vier spelers online.


Veel kinderen houden van dieren en zullen deze game geweldig vinden. Voor de interacties is weinig ervaring nodig, maar het opbouwen van een dierenpark vereist wel enige ervaring en kennis van menu's om de game ervaring zo optimaal mogelijk te maken. Het is voor de jongere gamers natuurlijk ook mogelijk om gewoon lekker rond te rennen in je dierentuin en deze te ontdekken.

Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection is digitaal beschikbaar in de Store voor €19,99 en momenteel inbegrepen bij een Xbox Game Pass abonnement.


PEGI rating: 3

Controls: gemiddeld

Gameplay: relatief moeilijk

Leeftijdsindicatie: vanaf 7-8 jaar

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page