top of page
  • Jolina

De leukste Xbox Indie Games

Bijgewerkt op: 8 mrt. 2022

Er bestaat meer tussen hemel en aarde dan alleen de grote AAA titels, die elk jaar massa's gamers weten te overtuigen hun centen er aan te besteden. Denk aan Call of Duty, FIFA en vele andere populaire gameseries. Op de redactie behandelen wij elke game als uniek, ook de allerkleinsten. Hoe vaak we niet al een pareltje van een game hebben ontdekt, die helaas niet de aandacht heeft gekregen van het grote publiek?


Team Xbox hecht ook waarde aan de pracht en praal die uit de handen van kleine ontwikkelaars en studio's komt en investeert veel in het ID@Xbox programma. Zelfs in Xbox Game Pass zijn ontzettend veel mooie games te vinden, waarvan velen het bestaan niet eens weten. Vanaf vandaag is dat afgelopen!

Eerst nog even een kleine definitie analyse. Want wat is eigenlijk een indie game? Een indie game is een videogame die doorgaans wordt gemaakt door kleine ontwikkelingsteams, zonder de financiële en technische ondersteuning van een grote game-uitgever, in tegenstelling tot de meeste AAA-games. De afkorting indie komt van 'independent', ofwel onafhankelijk.


Dit brengt gelijk wel enige discussie op gang, want wat vaak gebeurt, is dat een game in ontwikkeling start als indie game, maar er uiteindelijk (financiële) hulp komt van een grotere studio die veel vertrouwen heeft in het product dat er op dat moment staat. De game in zijn huidige vorm is dan wellicht zijn 'indie game' stempel ontgroeit, maar we nemen voor de volledigheid toch een aantal van dit soort games mee in dit artikel, waar we de leukste indie games voor jullie op een rij hebben gezet.


A Plague Tale: Innocence

A Plague Tale: Innocence was ineens daar. Zonder weinig bombarie in de aankondiging, bleek het één van de beste games van 2019 te zijn. Niet zo gek dus dat er inmiddels een vervolg is aangekondigd op deze toptitel, namelijk A Plague Tale: Requiem.


A Plague Tale: Innocence is een heerlijke singleplayer game met een prachtige en meeslepende verhaallijn. De sfeer moet je wel een beetje liggen, niet iedereen ziet graag dood en verderf. De gameplay is vermakelijk en prima in balans en de game oogt gewoon goed. Houd je van een goede singleplayer campaign? Dan is A Plague Tale: Innocence zeker de moeite waard!

A Plague Tale: Innocence is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


A Way Out

A Way Out is ontwikkeld door Hazelight. Zij mogen op dit moment met recht één van de beste co-op ontwikkelstudio's worden genoemd. In A Way Out, is op een briljante manier gebruik gemaakt van split screen co-op. Je hebt elkaar nodig in de game om te ontsnappen uit de gevangenis en tegelijkertijd hoef je niks van elkaar te missen door de split screen elementen.

A Way Out is momenteel beschikbaar met een EA Play of Xbox Game Pass Ultimate abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store. Met de gratis Friend's Pass, speelt jouw co-op partner de game gratis met jou mee.


Celeste

Ga op zoek naar jezelf in deze unieke platformer game. Je speelt als het karakter Madeleine, die vastberaden is om de berg Celeste te trotseren. Hoewel de besturing gemakkelijk is, biedt het platformgedeelte van de game een leuke uitdaging. Dat alles vergezelt met een indrukwekkende verhaallijn en je zit op het puntje van je stoel gedurende deze reis.

Celeste is digitaal beschikbaar in de Store.


Cuphead

Cuphead is als Xbox exclusive uitgebracht. De game oogstte veel lof. Het is daarom niet zo gek dat de game inmiddels zelfs zijn eigen Netflix serie heeft. Laat je niet beïnvloeden door de schattige cartoonstijl van deze game, want hij is onvergeeflijk moeilijk.

Cuphead is digitaal beschikbaar in de Store.


Dead Cells

Ook Dead Cells is zeker geen gemakkelijke game. Deze rogue-like actie platformer heeft echter een geweldig level design en ook de gameplay is van hoog niveau. Als je een beetje van uitdaging houdt, is dit een game waar je een heel voldaan gevoel aan kunt overhouden.

Dead Cells is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Death's Door

Ook Death's Door is een waar pareltje te noemen. Hoewel de game zich afspeelt in de onderwereld en een behoorlijk melancholisch sfeertje draagt, is het echt genieten. Graphics en muziek zijn een perfecte match en er zijn daarnaast een hoop verrassende en humoristische elementen in de game verwerkt.

Death's Door is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Fe

Als je graag geniet van een spirituele, kleurrijke reis, dan is Fe zeker de moeite waard om eens te proberen. De gameplay mag dan hier en daar wat repetitief aanvoelen, deze game speel je vooral voor de reis die je aflegt. Het verhaal ontvouwt zich zonder woorden, maar vanuit de ontdekkingen die je doet in deze bijzondere wereld.

Fe is momenteel beschikbaar met een EA Play of Xbox Game Pass Ultimate abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Firewatch

In Firewatch geen spectaculaire actie, maar een verhaal gedreven ontdekkingstocht in de prachtige natuur. Geniet van de sterke dialogen en ontrafel de mysteries die verborgen liggen in een prachtig natuurgebied. Deze game is niet bang om kwetsbare en emotionele, volwassen thema's bespreekbaar te maken.

Firewatch is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Goat Simulator

Oké oké, deze titel neemt zichzelf allerminst serieus, maar soms is dat precies wat je nodig hebt in je leven! In Goat Simulator ga je op pad met een geit die vooral zijn tong inzet om zoveel mogelijk gekken dingen te ondernemen en daarmee punten te scoren. Een vermakelijk verzetje dat op zijn minst een schaterlach naar je woonkamer weet te brengen. Behhhhh!

Goat Simulator is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Grounded

Deze game is er een met een bijzonder perspectief... Je bent namelijk nog kleiner dan het gemiddelde insect en dat levert een bijzondere wereld op, waar elk wezen een levensgevaarlijke situatie met zich mee kan brengen. Ontdek, bouw, craft en vecht jezelf een weg door deze gigantische achtertuin en bekijk de wereld eens vanuit een andere hoek.

Grounded is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Hades

Hades is een godsgeschenk te noemen, zoals ook te lezen is in onze review. Ondanks dat je vele keren dood gaat. Dat klinkt misschien gek, maar elke poging die je met Zagreus waagt om aan de onderwereld van je vader Hades te ontsnappen, is een leerpunt. Het maakt je slimmer, sterker en beter voorbereid op je volgende poging, zonder dat het perse frustratie oplevert. De gameplay zit gewoon ontzettend goed in elkaar, aangezien je jouw speelstijl zelf kunt vormgeven. Daarnaast zijn de sarcastische, humoristische dialogen tussen de goden bijzonder vermakelijk te noemen.

Hades is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Hellblade: Senua's Sacrifice

Als er één onderdeel is, waarop Hellblade: Senua's Sacrifice uitblinkt, dan is het wel de audio. Mocht je deze game gaan proberen, dan is mijn allereerste tip om het te spelen met een goede headset. Het toont je hoe kwetsbaar en complex het menselijke brein in elkaar kan steken. Ik beloof je, je raakt er diep van onder de indruk... Zeker omdat de gameplay, graphics en het verhaal daarnaast ook erg sterk zijn opgezet. De game heeft veel lovende kritiek over zich heen gekregen en het is daarom niet gek dat er ook voor deze game inmiddels een vervolg is aangekondigd, waarvan we al een klein beetje hebben kunnen smullen.

Hellblade: Senua's Sacrifice is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Hollow Knight

Hollow Knight is een metroidvania game, die zijn boeiende verhaallijn pas goed prijsgeeft als je even in de game zit. Het is aan jou om de rijke wereld te ontdekken en het stukje bij beetje meer in je te laten opzuigen. Een game die je niet snel neerlegt. Door sommigen zelfs de beste metroidvania genoemd sinds lange tijd.

Hollow Knight is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Inside

Hoewel de besturing van deze game poepsimpel is, doordat je slechts enkele knoppen van je controller gebruikt, is Inside allesbehalve saai te noemen. De game is luguber en uniek en biedt een hele bijzondere ervaring. Hoe verder je komt, hoe waziger en hoe intrigerender het wordt.

Inside is digitaal beschikbaar in de Store.


It Takes Two

Nog zo'n pareltje van Hazelight, It Takes Two. Het is één van de beste games die ik de afgelopen jaren heb gespeeld. De co-op gameplay is uniek neergezet en de verhaallijn is er op een leuke manier doorheen verweven. Ondanks dat het thema niet het meest luchtige is, wordt er door de humor en vermakelijke gameplay een leuke twist aan gegeven.

It Takes Two is momenteel beschikbaar met een EA Play of Xbox Game Pass Ultimate abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store. Met de gratis Friend's Pass, speelt jouw co-op partner de game gratis met jou mee.


Limbo

De game Limbo is van dezelfde makers als Inside. Dat is ook wel zichtbaar in de sfeer die er wordt neergezet, want ook Limbo is hier en daar behoorlijk duister en luguber te noemen. Dit komt alleen al sterk terug in de grote hoeveelheid manieren waarom je dood kunt gaan. De gameplay is iets uitgebreider dan die van Inside, met wat meer puzzelelementen er in verwerkt.

Limbo is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Lonely Mountains Downhill

De grafische stijl van Lonely Mountains Downhill is simpel en hoekig te noemen, maar de gameplay zelf is allesbehalve dat. De levels bieden zoveel uitdaging, dat je blijft proberen. Ondanks de simpele vormgeving, wordt er een rijke en kleurrijke wereld neergezet.

Lonely Mountains Downhill is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Minecraft

Eigenlijk behoeft Minecraft amper introductie meer. Ik weet nog dat ik zelf wat lacherig deed toen ik deze blokkerige wereld voor het eerst zag, maar het heeft zoveel te bieden. In de survival mode is er alles aan gelegen om veilig te blijven, terwijl je jouw imperium opbouwt door te looten en craften. Als je geen zin hebt in vijandelijke onderonsjes, kun je jouw volledige fantasie kwijt in de creative mode, waarbij je met oneindige voorraden de mooiste creaties kunt bewerkstelligen.

Minecraft is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Myst

Myst is zo'n game uit de 'goeie ouwe tijd'. Het is een ware puzzelklassieker te noemen, die menig puzzelfan zal bekoren. Alles vindt plaats in een mooi vormgegeven wereld, met veel variatie. De puzzels kunnen behoorlijk pittig zijn, maar als jouw puzzelervaring up to date is, kun je met deze game eigenlijk niet de mist in gaan.

Myst is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Omno

Om als solo dev een game af te leveren, dat is al een hele prestatie. Als de game dan ook nog zo prachtig en boeiend is als Omno, dan doe ik mijn petje af! Ontdek alle geheimen in de levels, verzamel orbs en ontmoet bijzondere wezens. Alles op je eigen tempo. Genieten!

Omno is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Overcooked! 2

Ik hou van eten, dat is geen geheim. Misschien is dat ook waarom kookgames mij zo aantrekken. Er zijn er echter weinig die mij ook echt weten te bekoren. De Overcooked! serie is echter een van mijn lievelingsgerechten en zeker Overcooked! 2, die volledig in co-op te spelen is. Dit levert hilarische taferelen op, want het is geen makkie om al die verschillende gerechten op tijd en correct af te leveren. Probeer dat maar eens vanuit de ruimte of in een wilde rivier!


Overcooked! 2 is overigens ook onderdeel van Overcooked! All You Can Eat, waarin alle Overcooked! content is gebundeld tot één smakelijk hapje.

Overcooked! 2 is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Outer Wilds

In Outer Wilds draait het vooral om verkenning en exploratie. Laat dat nou precies de elementen zijn die in deze game intens goed zijn uitgewerkt. Prachtige, unieke planeten en daarnaast nog diverse puzzels die je brein scherp houden. Ik wil niet te veel spoilen, maar kan je wel vertellen dat je met een gerust hart deze game kunt instappen als je houdt van bijzondere omgevingen en graag exploreert.

Outer Wilds is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Raji: An Ancient Epic

In Raji: An Ancient Epic komt de prachtige cultuur van India mooi naar voren. Deze actie avonturengame is een lust voor het oog en biedt daarnaast ook leuke, gevarieerde gameplay. Zo moet je puzzels oplossen en zit er ook combat in verwerkt. De combat is misschien niet het sterkste punt van deze game, maar met een boeiende verhaallijn en de grafische pracht die je beelscherm afspat, zijn de zes uur die je nodig hebt om deze game uit te spelen de investering volledig waard.

Raji: An Ancient Epic is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Rocket League

Als er één game is die een simpel idee heeft weten om te toveren tot briljante gameplay, dan is het Rocket League wel. In Rocket League speel jij eigenlijk een potje voetbal met een auto. Door te spelen, scoren en winnen, speel je XP vrij en kun je jouw auto('s) naar wens aanpassen. Het concept mag dan simpel zijn, deze game valt absoluut in de categorie 'hard to master'. Elk potje is anders en met elke ervaring kom je verder. Er is absoluut een verslavende potentie aanwezig, dus je bent gewaarschuwd!

Rocket League is Free to Play en gratis te downloaden in de Store. Op zoek naar meer leuke Free to Play games? We hebben de leukste Free to Play games voor je op een rij gezet.


Spiritfarer

In de titel van Spiritfarer zit een groot deel van het verhaal verstopt. Je neemt namelijk plaats aan het roer van een schip om zielen te verzamelen en ze te helpen oversteken naar het hiernamaals. Hoewel elke reis daarmee dus eindig is, is het jouw taak om er voor te zorgen dat deze zielen het naar hun zin hebben op jouw schip. Dat vereist exploratie en bijvoorbeeld het bouwen van faciliteiten. Elke reiziger heeft zijn eigen verhaal en achtergrond, waarin je helemaal meegenomen wordt. Het is dus een beetje de vraag, wie nou wie meeneemt op die reis?

Spiritfarer is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Stardew Valley

Wat houden we allemaal toch veel van simulator games! Zeker als een boerderij de achtergrond betreft. Op één of andere manier is dat toch vaak een gouden combinatie, al is niet in alle games de uitwerking even goed uiteraard. In Stardew Valley begin je eigenlijk meer met een krot, maar in een mum van tijd kun je die omtoveren tot weelderige pracht. Je moet wel de handen flink uit de mouwen steken.

Stardew Valley is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


Superhot

Superhot is een unieke titel vanwege één belangrijk concept. Dat is het feit dat de wereld alleen beweegt, wanneer jij beweegt. Sta jij stil? Dan pauzeert alles om je heen. Dit heeft behoorlijke consequenties voor de gameplay, die je in jouw voordeel moet weten om te buigen om de hordes aan rode vijanden van je af te slaan (of schieten, als het je lukt een wapen met munitie te vinden).

Superhot is digitaal beschikbaar in de Store.


The Artful Escape

The Artful Escape was voor mij persoonlijk één van de positieve verrassingen van 2021. Het heeft één hele krachtige factor die de hele game aan elkaar verbindt; muziek. Muziek kan een game maken of kraken en in The Artful Escape is het de muziek, naast de prachtige, kleurrijke wereld, die de smaakt brengt. Een vrij ontspannen game, waarbij je vooral niet moet vergeten te genieten!

The Artful Escape is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


The Binding of Isaac: Rebirth

Waar veel indies het luchtiger houden, komen in The Binding of Isaac: Rebirth behoorlijk wat pittige thema's en taboes ter sprake. Rampzalige kindertijd, mama issues, er passeert van alles. Dit geeft de game een stuk diepgang, maar zal daardoor zeker niet iedereen aanspreken. De gameplay is echter één van de sterkste punten, die extra versterkt wordt door de grote replay waarde die er in zit verwerkt.

The Binding of Isaac: Rebirth is digitaal beschikbaar in de Store.


The Bridge

In de 2D puzzelgame The Bridge wordt alle logica die je tot nu toe hebt opgedaan vervaagd. Denk aan een combinatie van alles wat Isaac Newton ons heeft geleerd, maar dan met een perspectief van M.C. Esher. The Bridge is een voorbeeld van games als een ware kunstvorm, met prachtige handgetekende kunst in een zwart-wit stijl.

The Bridge is digitaal beschikbaar in de Store.


The Medium

The Medium was één van de eerste titels die alleen voor Xbox Series consoles uit kwam. Het is een game met een grimmige, horror-achtige sfeer. Deze wordt mede in stand gehouden wanneer je de geestenwereld moet bezoeken om puzzels op te lossen, die je verder brengen in het heden. The Medium voorziet je ook van een boeiend, meeslepend verhaal.

The Medium is digitaal beschikbaar in de Store.


The Witness

In The Witness ervaar je ontzettend veel vrijheid. Je wordt allesbehalve aan de hand genomen, dus heb je dat liever wel, dan zou ik deze game vooral overslaan. In deze game wordt je namelijk in een bijzondere wereld gedropt met een grote hoeveelheid aan puzzels, zonder ook maar enige uitleg van het doel of instructie. De game is bijna een kunststukje te noemen.

The Witness is digitaal beschikbaar in de Store.


What Remains of Edith Finch

What Remains of Edith Finch mag dan in de categorie walking simulator vallen, dat alleen doet de game niet volledig recht. Het is een emotionele en complexe reis, één die je niet snel gaat vergeten. Je wordt volledig in het verhaal gezogen van de familie Finch. Ondanks dat de game al enkele jaren oud is, is het grafisch nog steeds een knap staaltje werk geweest.

What Remains of Edith Finch is momenteel beschikbaar met een Xbox Game Pass abonnement en is daarnaast digitaal beschikbaar in de Store.


World War Z

Zombies en co-op gameplay zijn voor mij altijd een gouden combinatie. World War Z heeft beide. Je probeert hordes en hordes zombies van je af te houden, samen met vrienden. De game is gedeeltelijk gebaseerd op de film en het mag misschien wat betreft verhaal geen uniek hoogstandje zijn, die co-op gameplay is toch smerig lekker!

World War Z is digitaal beschikbaar in de Store.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page