top of page
  • Foto van schrijverJolina

De nieuwe PlayStation Services vergeleken met Xbox Game Pass

Het heeft even geduurd, maar gisteren was het eindelijk zo ver. PlayStation bracht informatie naar buiten over de nieuwe abonnementsvormen, als reactie op het succesvolle Xbox Game Pass van Microsoft. Maar hoe verhouden de twee zich ten opzichte van elkaar?

Xbox heeft op dit moment drie abonnementsvormen, namelijk Xbox Live Gold, Xbox Game Pass en Xbox Game Pass Ultimate. PC Game Pass zou je als een vierde vorm kunnen tellen, maar deze zit ook inbegrepen bij een Xbox Game Pass Ultimate abonnement.


Uitgebreide details over deze vormen, vind je terug in onze recente artikel hierover, waarin je ook kunt lezen hoe je voordelig je Xbox Game Pass Ultimate abonnement afsluit. In onderstaande afbeelding vind je ook een opsomming van de vier Xbox opties terug.

Sony kon niet anders dan reageren op Xbox Game Pass en dat is nu eindelijk gebeurd. Al weken gonsde het van de geruchten dat Sony een tegenhanger van Xbox Game Pass zou gaan aankondigen. Met de drie nieuwe services, is PlayStation Plus Essential het beste te vergelijken met Xbox Live Gold, zowel in prijzen als inhoud. Je kunt er online mee gamen, krijgt elke maand twee gratis games om te downloaden en kunt profiteren van exclusieve kortingen in de Store.


Het PlayStation Plus Extra abonnement bestaat uit de inhoudelijke voordelen van PlayStation Plus Essential, met daarnaast toegang tot diverse PS4 en PS5 games in een library. Dat laatste is vergelijkbaar met Xbox Game Pass.


Met het PlayStation Plus Premium abonnement, worden de inhoudelijke voordelen van PlayStation Plus Essential en PlayStation Plus Extra uitgebreid met de mogelijkheid om originele PS games, PS2 games, PS3 games te spelen via cloud streaming. Een soort backwards compatibility dus, hoewel de techniek anders lijkt aangevlogen met cloud streaming. Originele PS games, PS2 games, PSP games en PS4 games zijn alleen beschikbaar via cloud streaming in landen waar het huidige PlayStation Now is uitgerold. Als laatste vallen ook game trials onder het PlayStation Plus Premium abonnement.

Hoewel de abonnementsvormen van Xbox en PlayStation duidelijk vergelijkbare elementen bevatten, zijn ook ook verschillen op te merken. Een van de grootste verschillen is dat Xbox Game Pass toegang geeft tot first party titels vanaf release. PlayStation heeft hierin dus bewust een andere keuze gemaakt.


Daarnaast is met een Xbox Game Pass Ultimate abonnement ook een EA Play, PC Game Pass abonnement en de mogelijkheid tot cloud gaming inbegrepen. Cloud streaming is op PlayStation alleen mogelijk met het PlayStation Plus Premium abonnement.

Vooralsnog lijkt er weinig te veranderen in de Xbox abonnementen, hoewel wel duidelijk is dat Xbox steeds sterker inzet op cloud gaming en mogelijk zelfs cloud exclusive games.


De ontwikkeling van game abonnementen heeft in ieder geval weer een nieuwe stap gezet. En ook al gaat het hier om de concurrent, dit is positief te noemen voor iedereen die de game industrie een warm hard toedraagt. Een beetje concurrentie haalt immers het beste in je naar boven en deze nieuwe opties zijn daarmee positief te noemen voor gamers, zeker voor degenen die het beste uit meerdere platforms naar boven willen halen.Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page