top of page
  • Foto van schrijverJolina

Dead Island 2 - Review

Het is 12 jaar geleden dat we kennis maakten met de ranzige first person zombie game Dead Island. De game was doordrenkt met bloed en gorigheid, terwijl de duistere humor ook geregeld je woonkamer in droop. Ik houd er wel van als een game zich niet zo heel serieus neemt. Heerlijke ingrediënten dus voor een zombiegame, waar mijn hartje sneller van gaat kloppen hoor!


Hoewel ik door de vele berichten van uitstel, bijna meerdere keren een hartstilstand heb opgelopen, is het wachten deze week eindelijk voorbij. Cocktail in de hand, zonnebril op het hoofd en een machete bij de hand. De release van Dead Island 2 is eindelijk daar, bijna 10 jaar na de eerste aankondiging in 2014. Het is tijd om zombies te slachten, heeeeeeel veel zombies!

Na een heerlijk over de top intro filmpje om lekker in de stemming te komen, gaat het avontuur dan echt beginnen. Je hebt de keuze uit zes karakters, die niet heel veel van elkaar verschillen, maar je toch een soort persoonlijk tintje laten geven aan je playthrough. Ze hebben wat verschillende statistieken op bijvoorbeeld stamina, health en health regeneration. Daarnaast hebben de karakters verschillende Innate Skills, waardoor je speelstijl wat wordt aangepast op basis van je keuze voor één van deze karakters.


Geen extreme verschillen, maar meer vergelijkbaar met de keuze tussen slingers, feesthoedjes of fluitjes. Mijn keuze werd bepaald op het moment dat ik het karakter Dani een opmerking hoorde maken, "I hope there will be food on this planeflight" of iets dergelijks. Oké oké, ze heeft duidelijk een mindset die past bij mijn eindeloze crave naar voedsel, die ik overigens deel met Xbox Gaming collega Nicole (onze gedeelde receptenlijst op Insta loopt inmiddels de spuigaten uit).

Die planeflight waar Dani aan refereerde (naast die voedsel comment uiteraard), is onderdeel van de story. Je begint namelijk met je karakter in de brandende puinhoop van een neergestort vliegtuig. Je uitvlucht uit het vliegtuig en de zoektocht naar andere overlevenden, functioneert tevens als een soort tutorial, waarin de basics van de game worden uitgelegd. Niks bijzonders overigens, want de controls zijn lekker standaard en gemakkelijk ingedeeld.


Overlevenden kom je al snel tegen, hoewel het niet soepeltjes verloopt. In een poging twee gewonde overlevenden te redden van een groep zombies, die zich inmiddels op de crash site gemeld heeft, word je in je arm gebeten. Iedereen die maar enigszins ervaring heeft met zombies, weet dat dit normaal gesproken betekent dat je er zelf een gaat worden. Maar niet in Dead Island 2! Nee, Dani blijkt immuum te zijn en gaat vervolgens op pad om een dokter te vinden die een mogelijk vaccin kan creëren op deze immuniteit.

Zoals je wellicht opvalt, biedt Dead Island 2, wat betreft het verhaal, absoluut niks verrassends. Nou is dat ook niet de sterkste kant van de gameserie, maar stiekem hoop je toch op meer of in ieder geval iets van vernieuwing. Helaas pindakaas (ligt het aan mij, of krijgen jullie ook spontaan honger van zombies?).


Dan gelijk door naar één van de meest sterke kanten van de game: de fun factor! Want wauw, heerlijke actie dit. Lekker zombies de hersenen inslaan, ledematen afhakken of in vuur en vlam zetten met een accu en wat benzine. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. De wapens die je in de game vindt, hebben verschillende statistieken en alle uncommon wapens of beter kun je upgraden met mods. Beetje elektriciteit toevoegen aan je Wolverine-achtige klauwen geeft een mooi schouwspel, wanneer je ze met een zware aanval via de kin van een zombie er in steekt om ze er aan de bovenkant weer uit te zien komen. De geluidseffecten zijn er heerlijk mee gecombineerd. Je kunt echt je lol op met de mate van goorheid die er in is verwerkt. Heerlijk!

De actie vindt allemaal plaats in het zonnige LA, ofwel Hell A genaamd. Stralend zonnetje, lekker neuriënd op pad naar nieuwe, betere wapens en lekker bloedvergieten op het strand en in de straten. Een leuke bezigheid, die alleen maar nóg leuker wordt wanneer je in co-op speelt. Want samen komt die leuke, vermakelijke kant van de game nog beter naar voren. Het is wel zo dat je in co-op iets meer glitches en gekke dingen tegenkomt, maar dat is op zich wel logisch ook. Daarnaast duurt het soms erg lang voordat het lukt om met een vriend in een co-op sessie te komen, maar als je er eenmaal in zit, gaat het verder prima.


Solo loopt de game als een zonnetje met een veelal stabiele 60fps op Xbox Series X. De wereld is lekker kleurrijk en er zijn enorm veel leuke details in terug te vinden. Typisch voor een wereld die pas net is omgetoverd van normaal tot zombie apocalyps. De NPC's zijn hier en daar wat minder next-gen uitgewerkt in mijn ogen, maar ach, zij hebben toch maar een bijrol.

Zoals jullie merken ben ik behoorlijk enthousiast over de setting van de game en vooral de gameplay, die een gigantische fun factor met zich meebrengt. Tegelijkertijd is dat het sterke punt waar de game het volledig van moet hebben. En dan loop je er toch tegenaan dat je uiteindelijk veel van hetzelfde aan het doen bent.


Of het nou gaat om een main missie of een side quest, je ontmoet NPC's, zorgt er voor dat de zombies die je tegenkomt definitief het loodje leggen en ondertussen pruts je lekker aan de wapens die je vindt om het een beetje gevarieerd te houden. Meer dan dat is het niet. Het verhaal is niet diepgaand en de enige variatie zit dus eigenlijk wat verstopt in de opties die de wapens met de diverse mods je bieden.

Begrijp me niet verkeerd, Dead Island 2 staat garant voor een tiental uurtjes aan foute humor, gore bloederigheid en lekkere actie, maar dat is het ook. Uiteindelijk gaat het een beetje vervelen omdat de basis de gehele tijd hetzelfde is. Ik ga deze game zeker nog vaker oppakken, maar écht toekomstbestendig is de game op dit moment niet. Wie weet kunnen de ontwikkelaars nog wat vernieuwing toevoegen met toekomstige DLC's, maar voor nu weet je dus dat je de game vooral moet aanschaffen als je houdt van een robbertje vechtend met stinkende, wegrottende zombies.


Conclusie

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk zijn de zombies uit Dead Island 2 onze woonkamers binnengedrongen. De diversiteit in wapens en de heerlijk ranzige combat actie in combinatie met de foute humor, maken deze game ontzettend vermakelijk. Nóg leuker als je de game samen met vrienden oppakt, dat werkt gewoon als een aanstekelijk feestje. Helaas blijft het feestgevoel niet heel lang hangen, want door een oppervlakkig, uitgekauwd verhaal en weinig variatie in de gameplay missies, slaat de verveling potentieel snel toe. De game is absoluut leuk, maar zeker niet perfect. Een smakelijk hapje is het wel te noemen! Pun intended...


Score: 75/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page