top of page
  • Foto van schrijverJolina

Deep Space Anomaly - Review

Elke space shooter doet mij terugdenken aan de tijd van Space Invaders. Deze ultieme klassieker uit 1978 blijft daarmee één van de meest invloedrijke games in de historie. Ook Deep Space Anomaly heeft een klein beetje afgekeken van deze klassieker. Het is een relatief simplistische shooter in space, maar ik geef je alvast één tip mee: don't underestimate it.

Deep Space Anomaly is een survival arena shooter, die zich afspeelt in de ruimte. Je doel is om zoveel mogelijk waves van vijandige aliens te overleven met je ruimteschip. Hoe beter je het doet, hoe meer geld je verdient. Hiermee kun je tussendoor jouw schip upgraden om nóg langer te overleven. In totaal zijn er 30 waves waar je jouw ruimteschip veilig doorheen moet loodsen.


Die upgrades verbeteren specifieke eigenschappen van jouw schip. Zo kun je meer health kopen, een beter schild of een battle drone inhuren als buddy. Dat laatste is een optie die ik je zeker zou aanraden, aangezien je hiermee gewoon extra 'handjes' krijgt en je vijanden wat sneller aan gort schiet. Handig, want zeker tegen het eind van het spel is het een behoorlijke uitdaging om je door de waves heen te worstelen. Het was één van mijn persoonlijke favorieten daardoor.

Als je de wave start, dan komen de vijanden al snel van alle kanten op je af. Je kunt jezelf positioneren, ten opzichte van deze vijanden, door de linker stick te bewegen. Dit wordt echter visueel wat vreemd weergegeven, omdat je ruimteschip altijd in het middelste gedeelte van het beeld blijft. Ook de achtergrond lijkt wat vast te staan. Hierdoor krijg je de illusie dat je niet je schip beweegt, maar de vijanden ten opzichte van jou.


Als je hier eenmaal aan gewend bent geraakt, dan kun je hier goed gebruik van maken. Op je radar (te activeren met de B-knop) kun je namelijk zien waar de vijanden zich bevinden. Zo kun je de drukste gebieden van de wave even ontlopen en de actie doseren.

Je hebt naast een gewone gun, ook een missile gun tot je beschikking, die je absoluut niet moet vergeten in te zetten zodra het kan. Vooral de wat stugge vijanden kun je hier een flinke portie schade mee toebrengen. Er zit overigens best wat variatie in de soorten vijanden. Sommige vuren kogels, anderen zijn een soort levende bommetjes, welke je vooral moet ontwijken. Ook zijn er duo vijanden met een soort gevaarlijke ketting ertussen, die je hiermee een loer proberen te draaien.


Hoe verder je komt, hoe drukker en lastiger het wordt. Op een gegeven moment is je scherm gevuld met kleurrijke explosies, bewegende vijanden en planeten op de achtergrond. Dan wordt het soms een beetje too much zeg maar. Het is dan erg moeilijk om nog focus te houden op je doel en schade aan je schip te voorkomen. Wat dat betreft biedt Deep Space Anomaly je een behoorlijke uitdaging.

Voor achievement hunters is de game behoorlijk aantrekkelijk. Waar je een aantal achievements bijna voor niets krijgt (de helft is al vrijgespeeld zodra je wave 3 hebt overleefd), zijn er slechts enkele achievements die wat meer focus vereisen. Je moet hiervoor 6 stuks van 3 verschillende type vijanden vernietigen.


Even goed opletten welke je een kopje kleiner moet maken dus, al wordt dat redelijk gemakkelijk gemaakt doordat je in het eindscherm ziet hoeveel vijanden je in totaal hebt verslagen. Als je de specifieke vijanden voor de achievements niet kunt herkennen, volg dan even de video onderaan deze review. Met een beetje vaardigheid heb je binnen zo'n 15 minuten alle 1000G binnen geschoten. Mij is het binnen een minuut of 18 gelukt, dat kunnen jullie absoluut beter en sneller.

Grafisch gezien is de game zelf oké te noemen. Het menu komt wel erg goedkoop over als ik eerlijk ben, al is dat natuurlijk minder belangrijk. Het is ook een behoorlijk kleine game, met een installatiegrootte van slechts 417,2MB. Ik heb op de Xbox Series X verder geen technische mankementen kunnen ontdekken. De muziek is wel lekker actiegericht te noemen, heerlijk!


Op Windows 10 had ik één keer een dikke freeze te pakken, waarbij mijn schip wel bleef vuren, maar de game op geen enkele knop van mijn controller meer reageerde. Helaas betekende dit dat ik helemaal opnieuw moest opstarten en weer bij wave 1 moest beginnen. Op Windows 10 zijn overigens ook 1000G apart te verdienen, op dezelfde manier.


Conclusie

Deep Space Anomaly is een kleine arena shooter, die zich afspeelt in de ruimte. Dit is vooral te zien aan het goedkope menu en de simpliciteit van de game. Er gebeurt niet echt iets unieks, maar ondanks dat is het wel een heerlijk pittige uitdaging om jezelf door de waves heen te worstelen. Soms is het net iets té druk in je beeldscherm om je goed te kunnen focussen, maar je wilt in eerste instantie niet zomaar opgeven.


Score: 60/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page