top of page
  • Jolina

Deze problemen willen Xbox fans opgelost krijgen in 2022

Microsoft beleeft gloriedagen met de goedlopende consoles Xbox Series X en Xbox Series S consoles, de razend populaire abonnementendienst Xbox Game Pass en innovatieve ontwikkelingen rondom cloud gaming. Maar er is altijd wel wat te verbeteren, toch?


Een redactielid van Windows Central heeft recent op Twitter een klein feedback onderzoekje naar de grootste problemen met Xbox volgens fans gedaan, waarbij meer dan 1000 personen hebben gereageerd. Een analyse van dit onderzoek is weergegeven in onderstaand taartdiagram:

Hoewel het niet gaat om officieel wetenschappelijk onderzoek, zijn de resultaten wel interessant om te zien. Zoals in het diagram wordt weergegeven, is er niet echt één probleem overheersend. Wel zijn er een aantal problemen vaker benoemd dan anderen. De Top 3 is als volgt naar voren gekomen.


Meest genoemd zijn de problemen met de Game DVR functie, waarmee gameclips en screenshots gemaakt kunnen worden. Als de functie al goed werkt, zijn er regelmatig problemen met screenshots die niet scherp zijn. Daarnaast is er momenteel geen systeem is om toegang te krijgen tot een cloudlocatie zonder ze handmatig van je Xbox te uploaden naar een aangrenzende service zoals OneDrive. Ook videoclips editen is niet echt mogelijk, op wat knippen na. Dat was in het oude Upload Studio tijdperk beter geregeld. Het lijkt erop alsof het onderwerp de laatste tijd behoorlijk is verwaarloosd.


Behalve dat is live streamen verre van perfect. Sinds de teleurgang van Mixer, is Twitch één van de zeldzame opties. Zo biedt Xbox momenteel bijvoorbeeld geen native ondersteuning voor YouTube Gaming. Niet zo gek als je bovenstaande leest, dat Game DVR één van de grootste problemen is onder Xbox fans.

Stevige tweede zijn Xbox OS problemen, ofwel tekortkomingen aan het dashboard. Een voorbeeld dat daarin veel naar voren komt, is de grote hoeveelheid advertenties die er in verwerkt zitten. Veel gamers willen daarnaast liever een strakker, meer opgeruimd dashboard. Helaas zijn er weinig opties om onderdelen te verbergen. Ook de complexiteit en de snelheid worden regelmatig genoemd als bron van frustratie.


De Top 3 wordt afgesloten met de beperkte game support voor Japanse studio's, iets wat al een behoorlijk lange tijd in de lucht rondzingt. Terwijl Sony flink heeft geïnvesteerd in grote franchises als Final Fantasy en Persona, voelen Xbox fans zich op dit vlak achtergesteld. Zeker omdat ook Nintendo daar een flinke markt in handen heeft. Xbox heeft nog een hoop te doen in dit demografische gebied, al liet het recent weten dat dit de grootst groeiende Xbox markt is.

De Top 3 maakt samen bijna 50% van de genoemde problemen in dit onderzoek. Twee andere veel gehoorde problemen die uit de analyse naar voren komen, zijn het verwaarloosde Achievements systeem en de zorgen rondom first party exclusiviteit.


Hoewel Xbox prima aan de weg timmert met de ijzersterke combinatie van Xbox Series X|S consoles en Xbox Game Pass, is er nog voldoende ruimte voor verbetering in 2022.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page