top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Diablo IV - Review

Na tien helse jaren sinds de release van Diablo 3, is er nu dan eindelijk Diablo 4, die in 2019 al werd aangekondigd met een cinematic trailer tijdens Blizzcon. Ook goed dat Blizzard dit keer de tijd heeft genomen, want het online gedeelte van Diablo 3 was bij release alles behalve vlekkeloos. Zou dit dan de ultieme Diablo game zijn, na al die jaren van hard werk? We gaan het zien in deze review.

Je hoeft de voorgaande drie delen niet perse gespeeld te hebben om te kunnen beginnen aan Diablo 4. Dus al die demonen die je hebt vermoord of gevangen in soulstones, zijn niet van belang. Zelfs als je niet van veel dialogen houdt, kun je Diablo 4 prima spelen, want je kan ze allemaal skippen. Als je de cut scenes maar niet skipped, want die zijn echt vet!


Voor wie toch iets geeft om het verhaal van Diablo, zal ik daar even op ingaan. In Diablo 4 is een vrouwelijke demon de grote bad guy (of moet ik girl zeggen?). Haar naam is Lillith, ze is de dochter van Mephisto. Mephisto is een demoon die zijn roots in de Duitse folklore van de Faust legende heeft. Als je daar meer over wilt weten, moet je even googlen. Het zijn in ieder geval geen figuren die je in de nacht op straat tegen wilt komen, zullen we maar zeggen. Maar goed, Lillith wordt door een duivels ritueel terug tot leven gewekt in de wereld van Sanctuary en het is aan jou om haar ten onder te brengen en Sanctuary weer een veilig oord te maken voor mens en dier. Haar resurrectie wordt in de opening cut scene getoond, dus niet skippen!

Vanaf het begin is het eigenlijk al vrij duidelijk dat er veel gewerkt is aan hoe Diablo zijn verhaal vertelt. Dit was in de vorige delen in mindere mate aanwezig. Er zijn bijvoorbeeld een groter aantal cut scenes toegevoegd aan de game en hierin zie je ook jouw personage terug, zoals hij op dat moment is gekleed. Je wordt nu dus veel meer betrokken bij het verhaal en het weet je ook beter vast te houden. Er zijn geen restricties in hoe je jouw armour eruit wilt laten zien. Zolang je maar iets salvaged, blijft die look voor altijd beschikbaar.


Technisch gezien heeft het zijn voor- en nadelen, ook al zijn het op het einde van de rit wel echt verbeteringen. Een van deze dingen is dat je het spel alleen kunt spelen als je verbinding hebt met internet. Voor mensen met geen of instabiel internet, kan dit een deal breaker zijn. Er is ook een groot voordeel wat je hieruit haalt, namelijk dat de wereld online is en je dus altijd omringt bent door andere spelers. Dit maakt het zo veel makkelijker om co-op te spelen, op momenten dat het je nodig lijkt. Je kunt voorbijgangers aanspreken of uitnodigen tot je party, maar ook traden en loadouts bekijken behoort tot de mogelijkheden. Dit geeft een beetje het gevoel alsof je een MMORPG (massive multiplayer online role-playing game) aan het spelen bent zoals bijvoorbeeld WoW of Guild Wars 2. World Events zijn hierdoor ook makkelijker te voltooien, wat weer betere beloningen met zich meebrengt. Win win toch?

Persoonlijk had ik het fijn gevonden als er ook een mogelijkheid was geweest om offline te kunnen spelen. Ik heb namelijk niet altijd de behoefte om samen met andere mensen te spelen en hoef ze dan ook niet als een soort geest door mijn scherm te zien lopen. Daarnaast kan het best een risico zijn als je alleen online kunt spelen, want bij de beta waren de wachtrijen vaak meer dan een uur voor je überhaupt in een lobby terecht kwam. Dit laatste lijkt in elk geval opgelost te zijn, maar het zou zomaar kunnen dat, als er server problemen zijn, je hier weer last van gaat krijgen.


Verder is het niet mogelijk om je game handmatig op te slaan en ben je afhankelijk van de auto-save van Diablo 4. Dit werkt nog niet helemaal naar behoren en soms is het een gok waar je terecht komt, nadat je de game hebt afgesloten. Soms pakt dit gunstig uit, maar soms moet je weer een heel stuk opnieuw afleggen.

Hoe dan ook, zolang je internet gewoon normaal functioneert, ga je jezelf niet vervelen met Diablo 4. Er zijn in totaal vijf classes waar je uit kunt kiezen; Barbarian, Rogue, Sorcerer, Necromancer en Druid. Zelf heb ik gekozen voor de Necromancer class, want ik vind het altijd wel geinig om wat skeletten om me heen te hebben of een Golem van opgestapelde restjes lichaamsdelen. Elke class heeft natuurlijk ook zijn eigen sterktes en zwaktes en er zijn zelfs al een aantal classes generfed omdat ze te krachtig waren, bijvoorbeeld de Barbarian.


Net als in de andere Diablo games, heb je hier ook weer een skill tree, maar deze is wel in een nieuw jasje gestopt. Hierin kun je zelf bepalen welke (passieve) skills je wilt maxen en kun je jouw unieke build samenstellen. Richting het einde van de game, kun je jouw build verder ontwikkelen met de bekende Paragon points om zo nog sterker te worden.


De skill tree is er wat mij betreft wel op vooruitgegaan. Hoewel hij wat meer ruimte in beslag neemt op je scherm, is hij wel overzichtelijker en makkelijk te volgen. Ook kun je hem met gemak resetten (tegen in-game coin) en van de grond af opnieuw invullen. Handig als je eens een andere build wilt proberen of als je een foutje gemaakt hebt.

De combat in Diablo 4 is weer vanouds goed. Het blijft heerlijk om in deze game te hacken en slashen tegen de soms gigantische mobs van demonische wezens uit de diepste krochten van de hel. Met al die skills, die echt geweldig gevisualiseerd worden, spatten de ingewanden en het bloed echt van je scherm. Daarnaast blijft de combat ook uitdagend door de cooldown timers van je skills, mogelijke combinaties/volgordes van te gebruiken skills om het effect te buffen en de aanpasbare World Tiers, die ervoor zorgen dat de vijanden sterker worden en je beloningen beter. Zeldzame loot is ook echt zeldzaam en daardoor voelt het ook bijzonder als je eindelijk iets vindt wat de moeite waard is. Het overgrote deel van de vijanden, is vaak klein en zwak, maar groot in getal. Maak het jezelf niet direct TE lastig, want er zitten ook aardig wat grote rotzakken tussen die je met gemak neerhalen.


Wordt het je allemaal toch even te veel? Of heb je juist zoveel loot verzameld, dat je niks meer kunt dragen? Dan kun je natuurlijk even een town portal openen en je terugtrekken of alle zooi verkopen of salvagen zodat je weer ruimte hebt voor betere spullen. Naast het town portal, heb je nu ook een 'leave dungeon' emote, die ervoor zorgt dat je bij de ingang van de dungeon terecht komt. Zo hoef je dus ook niet helemaal terug te lopen als je klaar bent met een dungeon. Buiten de 'leave dungeon' emote, heb je ook nog andere emotes zoals zwaaien of de Wings of the Creator emote als je de Ultimate Edition besteld hebt. Hiermee kun je in zekere mate met je omgeving communiceren en soms moet je zelfs een emote gebruiken voor een quest, zoals 'wait' bij een specifieke plek.

Grafisch vind ik Diablo 4 erg mooi binnen zijn genre. Je kunt aardig dicht inzoomen op je personage, maar dan ziet het er toch niet zo uit als van veraf. De blik van veraf heeft dan ook mijn voorkeur, wat ook meer overzicht geeft bij gevechten. Je bent je zo ook meer bewust van je omgeving. De wereld is weer lekker donker en somber en de dungeons zijn heerlijk grimmig. Een perfecte Diablo sfeer dus! Ook is Sanctuary echt gigantisch groot en heb je meer dan genoeg plekken om te verkennen.


De soundtrack en geluidseffecten passen naadloos bij de setting en graphics van de game. Materialen die je kunt slopen, de spells die je uitvoert, het vechten tussen NPC's, andere spelers en de gedrochten uit de hel, het klinkt gewoon allemaal super. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik (alweer) verslaafd ben geraakt aan een Diablo game. En het mooiste van alles, het loopt gewoon perfect op de Series S, de console waar ik hem op getest heb. Geen enkele keer heb ik iets gemerkt van framedrops of texture popping.

Conclusie

Diablo 4 is een echte Diablo game, van begin tot eind. Na 10 jaar wachten op een vervolg van Diablo 3, was het nu eindelijk zover. De game houdt je voor een oneindige tijd bezig in het enorme Sanctuary met dungeons, challenges, quests, world events en ga zo maar door. Straks als de Battle Pass beschikbaar komt, zal dit alleen nog maar uitgebreider worden.

Ik ben verslaafd, alleen jammer dat je constant verbinding moet hebben met internet om te kunnen spelen. Een offline mode was geen overbodige luxe geweest, net zoals de optie tot handmatige saves. Anders was de game voor mij een dikke 10 waard.


Score: 91/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever en beschikbaar in de store voor €79,99.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page