Digimon Survive - Review
'Digimon! Digital Monsters! Digimon are the Champions!' Zeg het maar eerlijk, je begon stiekem in je hoofd de themesong van Digimon te zingen. Stiekem was dat ook wat ik deed toen ik opeens het nieuws zag dat Digimon Survive in ontwikkeling was. Hoewel de game eigenlijk al een release had moeten hebben in 2019, is Digimon Survive uiteindelijk drie jaar later alsnog uitgebracht. Zijn al deze vertragingen de game ten goede gekomen?
Digimon Survive valt verhaaltechnisch meteen met de deur in huis. Je ziet twee kinderen die het samen met hun Digimon moeten opnemen tegen een of andere vage schaduw. Hoe dit echt afloopt, kom je in eerste instantie niet te weten, want je wordt meteen meegevoerd naar de proloog. Hier maak je kennis met Takuma en een aantal van zijn klasgenoten.

In Digimon Survive speel je als Takuma. Samen met je school ben je op een excursie naar een verlaten school nabij een oude ruïne die jullie gaan bezoeken. Op weg er naartoe blijkt dat er verschillende vreemde weersomstandigheden plaatsvinden, iets wat jou en een aantal klasgenoten naar een verborgen tempel leidt. Deze tempel blijkt de Kemonogami te eren, een soort van diergoden waar een hele tijd geleden kinderen aan geofferd werden. Wanneer je de tempel weer verlaat, kom je niet alleen je eerste Kemonogami (of Digimon, zoals wij ze kennen) tegen, maar langzaam maar zeker begin je je ook af te vragen waar je terecht bent gekomen. Alles lijkt namelijk enigszins op de plek waar je was, maar de begroeiing is anders, het schoolgebouw ziet er compleet vervallen uit en zo zijn er nog een aantal verrassingen waar je tegenaan zal lopen.
In het verhaal is het de bedoeling dat je samen met je partner Digimon je klasgenoten weer terugvind en samen een veilige manier zoekt om weer terug naar huis te keren en nog belangrijker: dat jullie met zijn allen de gevaarlijke Digimon en vreemde schaduwmist weten te overleven.

In Digimon Survive spelen de dialogen tussen de personages een grote rol. Sterker nog, het grootste deel van de game bestaat uit dialogen. In deze dialogen kun je vaker keuzes maken tussen wie je in een discussie bijvoorbeeld ondersteunt of wat het plan van aanpak moet zijn. Wanneer je één van je party-genoten steunt, kun je affinity-points krijgen. Hoe meer affinity-points je met iemand hebt, des te sneller zijn of haar partner Digimon je zal ondersteunen in combat. Deze ondersteuning kan in verschillende vormen komen. Zo kan een Digimon je aanval boosten, na je beurt nog een team attack uitvoeren, je Digimon healen of zelfs skillpoints terug geven. Het is dus zeker handig om tactisch na te denken welke personages je steeds steunt.
Verder kunnen bepaalde keuzes ook nog invloed hebben op je moreel kompas. Soms kom je voor een drietal keuzes te staan en deze worden met rood (wrathful), geel (moral) en groen (harmony) aangegeven. Deze keuzes bepalen niet alleen het vervolg van het spel, maar bepalen ook hoe je eigen partner Digimon zich verder zal ontwikkelen. Wanneer je partner het Champion niveau bereikt, kan hij in drie verschillende Digimon veranderen, afhankelijk van de morele keuzes die je het vaakst hebt gemaakt. Bij elk punt dat je partner Digimon weer verder kan evolueren, bepaalt telkens weer de hoogste morele keuze waarin hij veranderd. Zo zie je jouw keuzes dus eigenlijk weerspiegelen in je eigen Digimon.

Tijdens het verhaal bestaan de hoofdstukken uit drie onderdelen. Je hebt een verplicht lineair deel waar je doorheen speelt, waar enkele dialogen en gevechten inzitten. Een exploration deel, waar je vrij bent om alle gebieden te verkennen, om zo items te vinden (die je soms zelfs kunnen helpen bij een boss-fight) en daarnaast extra informatie op te doen bij je metgezellen die dan in de verschillende gebieden te vinden zijn. Als laatste heb je ook nog free action. Hier kun je ook weer met iedereen en gesprek aangaan (meestal voor morele keuzes of affinity-points). Het verschil tussen deze modus en exploration is dat je nu maar een beperkt aantal zetten hebt. Zo kan een gesprek of het reizen naar een bepaald deel een move kosten, je zal op deze stukken dus goed moeten bedenken waar je naartoe wil en met wie je ècht wil spreken.
In combat gedeeltes vecht je met een aantal Digimon naar keuze. Dit hoeft niet in alle gevallen je partner Digimon te zijn. Je krijgt meestal een aantal verplichte Digimon en voor de rest mag je alle vakjes vullen met de overige Digimon in je party. Vaak is het dan ook handig om naar de attributes van je tegenstanders te kijken. Zo is Vaccine sterk tegen Virus, Virus sterk tegen Data en Data weer sterk tegen Vaccine. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de movement en elevation stats. Movement geeft heel simpel aan hoeveel bakjes per beurt een Digimon mag bewegen, elevation geeft juist weer aan hoeveel vakjes een Digimon in één stap omhoog kan gaan.

Verder kun je in combat naast je movement kiezen om aan te vallen met een normale of speciale aanval (deze gebruikt Skillpoints), een item te gebruiken of juist niets te doen. Wanneer je niets doet, zal je Digimon Guard uitvoeren, waarmee de inkomende schade gehalveerd wordt. Dit werkt echter alleen wanneer de Digimon frontaal wordt aangevallen. Aanvallen vanaf de zijkant of achterkant negeren Guard en veroorzaken daarnaast nog eens extra schade. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je Digimon telkens met de neus in de goede richting staat om deze aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je Digimon toe te spreken. Dit kan verschillende effecten hebben, afhankelijk van de Digimon. Zo kunnen de stats een boost krijgen of wordt een Digimon juist gehealed. In Free Battle is het zelfs mogelijk om met vijandelijke Digimon te praten. Wanneer je naar tevredenheid hun vragen beantwoordt, worden ze vriendelijk en is het mogelijk om items van ze te krijgen of ze zelfs je party te laten joinen. Dit laatste kan ook falen. De kans om met succes een Digimon je party te laten joinen hangt ook weer van je moreel kompas af. Wanneer dit beter aansluit bij de betreffende Digimon, zal deze ook sneller je party joinen.

Als laatste kun je tijdens combat de Digimon in je party laten evolueren, mits dit is vrijgespeeld voor de betreffende Digimon. Voor de partner Digimon wordt dit op vaste momenten in het verhaal vrijgespeeld, voor de Digimon die je party later joinen heb je een enlightenment slab nodig. Met deze slab kun je dan een champion vrijspelen om deze Digimon in te laten evolueren. Wanneer je Digimon evolueert, zullen de stats, de aanvallen en movement veranderen. Soms is het dus tactisch om eerst naar je vijand te lopen en dan pas te evolueren, omdat je anders veel minder stappen kan zetten.
Grafisch heeft de game een mooi afgewerkte anime-stijl en is het op momenten net alsof je een aflevering van Digimon aan het kijken bent. Wat wel opvalt, is dat de personages bijna altijd naar de camera gericht staan, zelfs als de vijand achter ze staat. Dit zal waarschijnlijk ermee te maken hebben dat je dan in ieder geval de gezichtsuitdrukkingen ziet, maar het creëert af en toe een aantal vreemde momenten.

Helaas zijn er vooral op het gebied van audio wel wat dingen aan te merken. Zo lijkt het alsof de soundtrack vaak in herhaling valt en er weinig variatie tussen de verschillende nummers zit. Daarnaast mis ik persoonlijk ook de Engelse gesproken teksten. Alle gesproken tekst is in het Japans, met ondertiteling in verschillende andere talen. Voor mij persoonlijk zorgde dit ervoor dat ik de dialogen snel als vervelend ging ervaren, omdat het alleen maar lezen was. Naar mijn mening is dit bij een game die juist zijn kracht uit de dialogen haalt, niet heel handig. Verder zijn ook niet altijd alle dialogen ingesproken, de ene keer wordt er wel gesproken en andere dialogen zijn juist weer gewoon alleen te lezen.
Conclusie:
Digimon Survive is na zijn drie jaar uitstel zeker nog een game die het waard is om te spelen. Houd er wel rekening mee dat deze game zich vooral focust op dialogen en het maken van keuzes. De actie is eigenlijk maar in een beperkte mate aanwezig is. Om die reden raad ik het ook af om deze game aan te schaffen voor de combat gedeeltes. Wanneer je echter van een verhalende game met een ijzersterk verhaal in de wereld van Digimon houdt, dan kan ik je deze game zeker aanraden. Houd er alleen wel rekening mee dat de audio alleen in het Japans is.
Score: 68/100
Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.