top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Disintegration - Review

150 jaar van nu, is de samenleving zoals we die nu kennen helemaal ingestort. En nee, niet door de zoveelste oorlog, niet door corona, maar door KLIMAATVERANDERING! Tijdens deze gebeurtenis heeft een groep wetenschappers zich beziggehouden met het ontdekken hoe je het menselijk brein over kunt zetten in een robotisch lichaam. De reden hiervoor is om de benodigdheden van de mens sterk te reduceren en het klimaat dus een 2e kans krijgt om zich weer te herstellen. Dit proces heet ook wel, integration.


Hoewel dit eigenlijk als een tijdelijke optie werd gezien, is de militie groep Rayonne er op uit om een supermacht te worden en het integration proces dus te verplichten voor iedereen die nog een mens is. Een groep van outlaws is het hier natuurlijk niet mee eens en verzet zich tegen Rayonne. Jij speelt in Disintegration de leider van deze outlaws, namelijk Romer Shoal, iemand die zijn hersens al heeft overgeplaatst naar een robotlichaam. Je doel? De mensheid een 2e kans geven, zoals ook het klimaat die heeft gekregen.

Dit was dus even kort gezegd waar het om draait in Disintegration. Klinkt goed toch? Dacht ik ook, maar de uitwerking van dit verhaal is aan de vrij korte kant en vlieg je dus letterlijk, redelijk snel door het spel heen. Wat eigenlijk heel jammer is, want dit had echt mega veel potentie op papier. Maar goed, buiten de singleplayer zit er ook nog een multiplayer in het spel, die ik helaas niet persoonlijk heb kunnen testen omdat ik geen online games kon vinden (ook al stond er 'servers are live and healthy'). Dit vult de tamelijk korte story mode weer een beetje aan.


Disintegration is een first-person shooter met aardig wat RTS elementen erin verwerkt. Jij, als Romer Shoal, bent een piloot van een "gravcycle". Dit is in principe gewoon een hoverbike die maximaal 12 meter in de lucht kan zweven voor hij voor een vaste ondergrond begint te vragen. Vanuit deze positie commandeer jij je teamgenoten om bepaalde objectives te activeren of vijanden aan te vallen met bijvoorbeeld hun abilities. Zelf ben je ook in staat om dus van hoogte te wisselen en je teamgenoten te healen, maar zelf kun je gelukkig ook schieten. Er zit ook een scanner verwerkt in je gravcycle, deze laat zien waar interessante of missieobjecten zich bevinden.

De besturing van de gravcycles voelen in het begin erg lomp aan met een controller en is het in combinatie met schieten echt wel even wennen. Na een tijdje spelen raak je er wel aan gewend en lijkt het alsof je het nooit anders gedaan hebt. In het begin was het wel even lastig om goed te mikken om eerlijk te zijn en was ik er zeker niet over te spreken, maar die gedachten zijn inmiddels wel weer gevlogen.


Wat ik dan wel weer jammer vind, is dat je zelf niet echt van die leuke abilities kunt gebruiken en dat je dus alleen je teammates kunt bevelen die van hun te gebruiken. De gameplay is dus aardig beperkt. In de levels vind je wel een aantal upgrade chips of verdien je deze door het voltooien van challenges. Met deze chips kun je je verschillende teammates upgraden en sterker maken, maar ook jezelf natuurlijk (ook al kun je niet zoveel). Elke missie krijg je weer nieuwe challenges voorgeschotelt, maar dan moet je wel tussen de levels in even met je crew praten op de basis.

Het leuke aan die interactie met je crewleden, is dat ze je wat meer over zichzelf vertellen en dit voor een beetje lore zorgt naast de main story, maar soms maken ze ook gewoon grappige opmerkingen. Er zit dus ook zeker wat humor en diepgang in Disintegration. Ook zijn de stemmen van alle personages wel echt goed ingesproken en doen net dat beetje extra wat je graag in elke game terugziet.


De graphics zien er ook erg mooi uit, maar toch valt het soms op dat de randjes niet helemaal afgewerkt zijn. Nu kan het zijn omdat ik het spel nog voor release heb gespeeld en er dus nog een update komt, maar het kan ook zomaar zijn dat de afwerking gewoon niet helemaal geweldig is. Ook viel het me op dat de ondertiteling niet helemaal past als iemand veel te zeggen heeft, voorbeeld hiervan zie je bij de afbeelding hieronder. Verdeel dit dan gewoon in 2 kleinere stukken of maak de tekst wat breder.

Zoals ik al eerder zei heb ik de multiplayer helaas niet kunnen testen omdat ik wel 5 minuten in matchmaking zat en er gewoon niks gevonden werd. Ik heb dit op zowel de 'beta' als volledige versie geprobeerd, maar zonder succes. Wel heb ik in de menu's rondgeneusd wat er allemaal te bieden valt qua multiplayer. Zo zijn er 3 verschillende modi in het spel, namelijk; Zone Control, Collector en Retrieval. Helaas kan ik jullie niet meer vertellen over deze modi dan wat er in de afbeelding hieronder te zien is, die uitleg blijf ik jullie dus schuldig, ook al lijkt het allemaal een beetje voor de hand liggend.


Wel heb ik online een beetje research gedaan naar hoe deze multiplayer eruit ziet. Eigenlijk is deze gewoon te vergelijken met de story mode, alleen heb je nu 3 verschillende soorten gravcycles waar je uit kunt kiezen en speel je met maximaal 5 vs 5 personen. Elke speler heeft ook een aantal troepen om rond te commanderen die je dus met objectives moet laten interacten of die je kunnen helpen bij een aanval op een vijandige speler. Het zag er in elk geval vrij competitief uit. Verder is het me ook opgevallen dat je zowel je character als je crew aan kunt passen. In het begin heb je de keuze uit 9 verschillende crews, met elk hun eigen abilities. Voor de rest heb je nog wat skins die je vrij kunt spelen of kunt kopen met in-game geld.


Conclusie

Disintegration is een game die gigantisch veel potentie had, maar dit niet helemaal laat zien. Het verhaal is goed, maar is vrij kort uitgewerkt. De gameplay is vrij beperkt in wat je kan doen en de graphics zijn wel mooi, maar lijken niet overal afgewerkt. De RTS elementen in deze shooter maken het dan wel weer tot een unieke ervaring. Ook is de voice acting in het spel heel goed gedaan en zit er genoeg interactie, diepgang en humor in het spel als je kijkt naar de npc's.


Helaas kon ik de multiplayer niet testen door een gebrek aan online activiteit. Ik heb vaker tegen de 10 minuten een potje proberen te vinden, maar helaas zonder succes. Van wat ik online tegenkwam aan gameplay zag deze multiplayer er wel zeker interessant uit. Ik ben dus zeker van plan om deze nog eens aan te slingen en te proberen. Dit alles, in combinatie met de prijs van €49,99 in de store, maakt dit wel tot een game die het proberen waard is.


Score: 70/100

Game is beschikbaar gesteld door uitgever

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page