top of page
  • Foto van schrijverJolina

Double Pug Switch - Review

Ken je de druk van een constant groeiende backlog aan games? Zeker met de, steeds groter wordende, Xbox Game Pass service en daar bovenop alle reviewcodes die we binnenkrijgen op de redactie. Zo kom je niet aan alles even snel toe, maar wie wat bewaart, die heeft wat... toch? Dit keer kan ik jullie nog een review van Double Pug Switch voorschotelen.

De game begint gelijk heel herkenbaar, zeker voor katteneigenaren. Want het zal eens niet zo zijn dat een kat, brenger is van een hoop onheil. Elke kat vindt het leuk om voorwerpen van een hoog oppervlak te tikken, dat is een feit.


Zo gebeurt dat ook in Double Pug Switch. In het laboratorium van een vrouwelijke professor tikt een kat een aantal reageerbuizen van tafel met portal-vloeistof. Dit veroorzaakt een portal die alles uit het lab opzuigt, inclusief kat en mopshond. Gelukkig kan de professor zich nog net aan de tafelrand vasthouden, maar daar is ook alles mee gezegd.

De professor krijgt het voor elkaar met de mopshond in de andere dimensie te communiceren. Het is aan deze hond om de kat terug te halen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk in deze portalwereld. En ja, mopshondjes zijn gemiddeld genomen zo intelligent als ze er uit zien, dus dat belooft niet veel goeds...

Double Pug Switch is een platformgame die is opgebouwd uit 40 levels en boss fight levels, verdeeld over vijf werelden. In elk level kunt je twee checkpoints behalen, waardoor je niet weer helemaal vooraan hoeft te beginnen als je dood gaat. Geloof me, dat gaat heel vaak gebeuren. Een 'YOU DIED' scherm als in Dark Souls, zou absoluut op zijn plek zijn. De game is, hier en daar, namelijk echt genadeloos.


Eén van de dingen die het zo moeilijk maakt, is dat het schattige mopshondje vanzelf gaat lopen zodra je een level start. Ben je nog niet helemaal bij de les? Dan ga je dood. Hou je de A knop iets te lang ingedrukt, waardoor je te hoog springt en in een afgrond stort? Dan ga je dood. Time je verkeerd? Je raadt het al, dood.

Bij elke moeilijke game is het wel zo dat, áls het je eenmaal lukt een checkpoint te behalen of zelfs het level te voltooien, het je ontzettend veel voldoening geeft. Dat is bij Double Pug Switch niet anders. Een heerlijk gevoel!


Een ander element in de game, dat zorgt voor een hogere moeilijkheidsgraad, is het feit dat de mopshond gelijktijdig in twee dimensies aanwezig is. Je moet daardoor soms switchen van dimensie. Niet rustig aan op je gemakje. Nee, vaak net voor of na een sprong. Of op een punt waarop het eigenlijk onmogelijk lijkt.

Alsof dat allemaal nog niet moeilijk genoeg is, is het soms ook nog heel lastig om te zien welke elementen uit het level bij welke dimensie horen, zeker omdat dat mopshondje als een simpele ziel gewoon vooruit rent. Daarnaast levert het switchen van dimensie een kleine explosie en vertraging op, waardoor het ontzettend moeilijk timen is.


De besturing mag dan simpel zijn (je springt met A en switcht van dimensie met B), maar de uitvoering ervan vereist perfectie. Gelukkig zijn alle levels volledig hetzelfde elke keer dat je een nieuwe poging waagt. Oefening baart dus kunst. Het is de enige manier om tot die voldoening te komen.

Een stukje extra voldoening haal je uit de leuke, geinige items die je kunt vrijspelen. Hiervoor heb je munten nodig, die je kunt verzamelen in de levels. Dat maakt die mopshond toch weer een beetje schattig, ook al ga je er sowieso veel op vloeken.


De game ziet er verder mooi en kleurrijk uit. De kleuren zijn voor alle werelden specifiek gekozen en brengen leven in de brouwerij. Ook de humoristische stijl sprak mij wel aan, al heb ik geen moment dubbel gelegen van het lachen.


Conclusie

Double Pug Switch is een platformgame met een humoristisch tintje. Waar het overduidelijk de bedoeling is geweest om een flinke hoeveelheid uitdaging te bieden met deze game, zijn het vooral de frustrerende, soms buggy, gameplay elementen die je bij blijven. Als het je lukt om een level te voltooien, geeft dat wel veel voldoening, maar deze mopshond is alles behalve een hoogvlieger.Score: 60/100

Review copy is beschikbaar gesteld door de uitgever.
Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page