top of page
  • Foto van schrijverGlenn

EPOS H3 Hybrid - Review

Bijgewerkt op: 30 sep. 2022

EPOS is een tamelijk bekend merk op het gebied van headsets, maar ondanks dat komen er meestal andere namen voorbij. Totaal onterecht als je het mij vraagt, want EPOS levert absoluut geen slecht spul. De laatste jaren richten ze zich zelfs aardig op gamers, zo ook met de H3 Hybrid headset.

De H3 Hybrid is voor een adviesprijs van €179 verkrijgbaar (o.a. bij Media Markt) in twee verschillende kleuren, namelijk Onyx Black en Ghost White. Twee gangbare kleuren die hoe dan ook bij alles en iedereen passen, tenzij je echt fan bent van bonte kleurtjes en dergelijke. En gezien de mogelijkheden die deze headset/headphone heeft, valt de prijs ook nog reuze mee. Maar feitelijk is het gewoon een headset.


Waarom noem ik het een headset/headphone? Omdat het een soort hybride is van deze twee. Hij heeft namelijk een magnetische microfoonarm aan de linkeroorschelp, die is te verwijderen. Het 'gat' wat dan overblijft, kun je met een magnetisch plaatje afdekken, wat overigens ook in de doos zit. Maar dan kun je toch niet meer praten denk je? Nou, eigenlijk wel. In de oorschelp zit namelijk nog een tweede microfoon verstopt. Heel handig voor onderweg dus! Deze tweede microfoon is wel een stuk gevoeliger voor omgevingsgeluid. Ook is deze tweede microfoon niet te muten, terwijl de arm dat wel is, door hem simpelweg omhoog te zetten.


Verder vind je in de doos, naast dit afdekplaatje en de headset, een 3,5mm jack kabel, een USB-A naar USB-C kabel, een quick start guide en nog wat andere boekjes.

De H3 Hybrid is heel veelzijdig. Je kunt hem namelijk op elk apparaat aansluiten. Heb jij een Xbox, Playstation, Nintendo Switch, fancy telefoon voor cloudgaming en een gaming PC of laptop? Dan kun je hem voor al die apparaten gebruiken! Sterker nog, je kunt hem zelfs met twee apparaten tegelijk gebruiken, mits dat ene apparaat een bluetooth apparaat is, zoals je telefoon of tablet.


Op deze manier kun jij dus niet alleen op je Xbox een spelletje spelen, maar tegelijkertijd via Discord op je telefoon met andere mensen chatten of zelfs telefoontjes aannemen met een druk op de 'magic' button aan de rechterzijde van je oorschelp. Als iemand jou belt, hoor je geklop alsof er iemand op je deur klopt of een standaard beltoontje, afhankelijk van de telefoon die je hebt. De 'magic' button is tevens ook de knop die je gebruikt om je telefoon of tablet via bluetooth te verbinden met de headset, hiervoor hoef je hem slechts drie seconden in te houden. Op dat moment begint de gekleurde LED te knipperen.

Als je de H3 Hybrid op je PC of laptop aansluit, dan is deze 'magic' button ook nog eens te programmeren via de EPOS Gaming Suite. Je kunt hem zo instellen dat hij wisselt tussen 2.0 en surround (7.1) sound of dat je wisselt tussen presets. In dit programma heb je ook nog mogelijkheden om het geluid wat je microfoon produceert aan te passen en kun je ook handmatig spelen met alle balkjes, mocht je genoeg van audio afweten om daar mee aan de slag te gaan.


Het volume van de headset is makkelijk te regelen door het draaiwieltje op de rechter oorschelp rond te draaien. De functie van dit wieltje doet het ook op elk apparaat, wat echt heel fijn is. Geen geklooi dus met balkjes en dergelijke in menu's zoals dat nodig is bij de Teufel Cage Gen 2 omdat hier het volumewieltje zijn functie verliest op Xbox.

Het design van de H3 Hybrid is zeer netjes. Het is simpel, maar straalt toch een bepaalde klasse uit. Zo is de uitrekbare hoofdband van een bepaald stof gemaakt, waar dit bij zijn voorganger de H3 nog een soort van (nep)leer was. Ook is de hoofdband iets breder, wat het draagcomfort iets verhoogt ten opzichte van de gewone H3.


De oorschelpen zijn aan de binnenkant van een zachter materiaal gemaakt en de zijkant ervan lijkt op een soort (nep)leer. Het draagcomfort is voor een aantal uurtjes goed te noemen, maar na die aantal uren begint het toch wat op je hoofd te drukken, wat minder fijn is. De oorschelpen zijn overigens wel uitwisselbaar, voor als ze eens extreem vies of kapot zijn.

Over de geluidskwaliteit van de H3 Hybrid heb ik eigenlijk niks te mekkeren. Hij geeft heel mooi en helder geluid en klinkt ook geweldig bij het telefoneren. Het geluid wat uit beide microfoons komt, is ook als prettig ervaren door de luisteraar waarmee ik dit getest heb. Het enige nadeel van de inwendige microfoon is dus dat hij gevoeliger is voor omgevingsgeluid.


Persoonlijk vind ik wel dat de H3 Hybrid het beste tot zijn recht komt als je hem op PC gebruikt. Hier kun je namelijk gebruik maken van de EPOS Gaming Suite die eerder voorbij kwam, iets wat op alle andere apparaten helaas niet mogelijk is.

Een ander technisch puntje waar ik het nog over wil hebben, is de accu. Die gaat namelijk maar liefst 41 uur mee. Maar dit geldt alleen als hij is verbonden via Bluetooth. Als je hem aansluit via de 3,5mm jack, is de levensduur van de batterij slechts 24 uur en als je hem aansluit via de 3,5mm jack EN Bluetooth, dan gaat hij zelfs nog maar 19 uur mee. Gelukkig duurt het maar 1,5 uur voordat de H3 Hybrid weer volledig is opgeladen.


Twijfel je over het batterijpercentage? Dan hoef je hem maar even via USB aan te sluiten en je krijgt met een zeer prettige en zachte stem het batterijpercentage te horen. Tijdens het opladen via de USB geeft ook de LED de status van de batterij aan.


Conclusie

De EPOS H3 Hybrid is een veelzijdige headset/headphone die bedraad kan worden gebruikt met je favoriete console en waarmee je gelijktijdig of afzonderlijk via Bluetooth kunt communiceren. Of dat nu op de bank is via een 3,5mm jack kabel naar je Xbox controller terwijl je via Bluetooth op je telefoon op Discord aan het praten bent met je vrienden of dat je nu in de trein zit te cloudgamen op je mobiele telefoon, het maakt allemaal geen drol uit. De H3 Hybrid kan het gewoon. Je kunt zelfs de microfoonarm verwijderen als je fan bent van een slankere uitstraling en zelfs dan heb je nog de optie om te chatten door de ingebouwde tweede microfoon.


Wat mij betreft is het enige nadeel van de H3 Hybrid, dat hij nog met een 3,5mm jack werkt op Xbox en dat de batterij niet heel lang mee gaat als je hem ook nog eens via Bluetooth verbindt. Ook wordt het draagcomfort na een aantal uren wat minder door de druk op het hoofd van de hoofdband. Maar voor de rest? Top headset voor een eerlijke prijs!


Score: 90/100

Product beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page