top of page
  • Foto van schrijverJolina

Escape from Life Inc – Review

Ik had de titel van deze game enigszins verkeerd ingeschat. Misschien ligt het aan mijn brein en het feit dat ik met de aanhoudende Covid-19 situatie maar al te graag eens aan het leven zoals het nu is zou willen ontsnappen. Die gedachte was niet echt juist.


Het gaat namelijk niet over het ontsnappen aan het leven. Nee. Het gaat over ontsnappen van Life Inc, een buitenaards laboratorium. Dat is even hele andere koek!

Dat is al één onjuiste verwachting de wereld uit. Dan nog even het volgende, voordat we dieper op de game zelf in gaan. Het is namelijk goed om te benoemen dat Escape from Life Inc is ontwikkeld door één persoon. Dat is op zich al bijzonder.


Maar dat is niet alles. Want deze ene persoon, die zichzelf PowerBurger noemt, is slechts 15 jaar oud en daarmee officieel nog niet eens een volwassene te noemen. Ja, dat lees je goed! Waar ik toen ik 15 jaar oud was vooral druk was met knikkeren en het verzamelen van flippo’s, is de jeugd tegenwoordig druk doende om games te ontwikkelen. Prachtig toch?

Oké, dan maar eens even bekijken wat die Powerburger hier heeft gepresteerd. Escape from Life Inc heeft een bijzonder verhaal. Het gaat over drie dieren die onverwacht door Life Inc worden ontvoerd en naar een buitenaards laboratorium worden gebracht. Het trio bestaat uit een genetisch gemanipuleerde vis op poten, een adelaar en een kneuzig rendier.


Dat is een wat onvoorspelbare combinatie te noemen, maar in de gameplay komt deze combinatie op een interessante manier terug. Elk dier heeft namelijk zijn eigen kwaliteiten, die gebruikt moeten worden in de samenwerking om Life Inc te ontvluchten. Zo kan de adelaar uiteraard vliegen, de vis waters doorkruisen en het rendier kan zijn gewei gebruiken om dingen kapot te beuken.


Op zich zijn de controls en het wisselen tussen karakters iets wat snel went. Het blijft wel opletten geblazen, zeker als je met de Y knop de ‘follow mode’ activeert. Hierdoor verplaats je één karakter en volgen de andere twee blind. Doe je dit naast een afgrond, dan storten de overige twee karakters gewoon naar beneden als je niet op let.

Die diversiteit in karakters werkt eigenlijk best wel goed. Je puzzelt jezelf een weg door de game heen, door blokken te verplaatsen, buttons in te drukken, varkens als springkussen te gebruiken en andere activiteiten. De dialoog met NPC’s helpt je hiermee soms een eind in de richting.


Die dialogen zijn overigens één van de weinige storende elementen aan de game. Als je een dialoog met een andere karakter aan gaat, klinkt het zoals dat bij oude games vaak het geval was. Moeilijk om precies te omschrijven, maar het is eigenlijk een soort elektronisch gebrabbel.

De game bestaat uit vijf hoofdstukken die je moet doorlopen. Hoewel de gameplay boeiend is, merkte ik dat ik soms wat verloren aan het rondzoeken was naar een volgende aanwijzing. Op zich niet heel storend, want je komt behoorlijk wat hilarische taferelen tegen op je pas. Hier en daar kon ik het niet laten om hardop te grinniken.


Daarnaast is de game met zijn kleurrijke, retro-stijl nog best mooi om te aanschouwen ook. De game loopt daarnaast ook erg soepel, ik heb eigenlijk geen enkel foutje kunnen ontdekken in de prestaties.


Conclusie

Al met al een prima prestatie van de 15-jarige Zweed, die zichzelf PowerBurger noemt. Voor het schappelijke prijsje waarvoor Escape from Life Inc is op te pikken uit de Store, heb je een interessante 2D puzzel-platformergame in handen waar je zo’n vijf uurtjes mee zoet bent en waarbij je hier en daar het gegniffel niet kunt tegenhouden.


Score: 73/100

Review copy is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page