top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Evil Dead: The Game - Review

Ash Williams is terug. Nee, geen nieuwe Evil Dead film, maar in de gloednieuwe game van The Evil Dead. Voor wie Evil Dead niet kent, dit is een drietal oude films, waarbij ik de remake uit 2013 even buiten beschouwing laat. De eerste kwam uit in 1981, gevolgd door het tweede deel in 1987 en het laatste deel in 1992.


De eerste film was een low budget horrorfilm, die een echte cult klassieker is geworden bij fans van horrorfilms. De ongecensureerde versie was zelfs een tijdje verboden in de UK omdat hij te 'nasty' was. Sinds 2001 mocht hij pas in zijn volle glorie getoond worden. Dit belooft veel goeds voor een game, toch? Dat dacht ik dus ook!

Ben je een fan van deze cult klassieker? Dan ga je de game helemaal geweldig vinden. Is dit je eerste aanraking met Evil Dead? Dan ga je er ook van genieten, dus maak je maar geen zorgen.


Evil Dead: The Game is een asymmetrische multiplayer game, die ik zelf wel durf te vergelijken met Dead by Daylight en Friday The 13th. Een asymmetrische multiplayer game houdt in dat twee verschillende teams hetzelfde spel ervaren met verschillende gameplay mechanics. In dit geval dus de survivors en de demons.


Het bevat alles wat een goede asymmetrische multiplayer game nodig heeft en het is meer dan duidelijk dat deze game door die hard fans in elkaar is gezet, voor (die hard) fans van zowel de franchise als het genre. Maar hij is niet 100% exclusief multiplayer, want je kunt het ook solo opnemen tegen AI, wat het dus ook een (asymmetrische) singleplayer game maakt.

De doel van het spel is eigenlijk heel simpel. Als Survivor kun je kiezen uit verschillende versies van Ash (uit de films) of andere personages en heb je de taak het op te nemen tegen de Deadites en de Kandarian Demon, gespeeld door de AI of een andere speler. Je takenpakket als Survivor bestaat uit het vinden van drie map delen, de 'Lost Pages' van het 'Necronomicon Ex Mortis en de 'Kandarian Dagger'. Als je al deze objecten hebt verzameld, is het tijd om de drie Elders te verslaan. Zodra dit gelukt is, moet je er alles aan doen om het Necronomicon Ex Mortis te beschermen van de doden en de Kandarion Demon.


Als Kandarion Demon heb je de keuze uit drie verschillende personages met hun eigen leger aan doden en heb je de opdracht om de survivors op welke manier dan ook tegen te houden, voordat ze erin slagen om bovenstaande doelen te bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld vallen neerzetten of bezit nemen van rondlopende doden of objecten, zoals een kwaadaardige boom of een voertuig. Als je de survivors zelfs zo bang krijgt dat ze bijna doordraaien, kun je bezit van hen nemen en zo hun teamgenoten aanvallen. Is dat allemaal niet genoeg? Dan kun je ook als 'boss' spawnen, die de Kandarian Demon is. Als de survivors overal in weten te slagen en de Elders verslagen hebben, dan is je laatste mogelijkheid om te winnen door het Necronomicon Ex Mortis te vernietigen.


Dit is in wezen waar je vooral mee bezig bent. Maar het singleplayer gedeelte biedt je ook een set van missies aan om te voltooien. Deze missies zijn stukjes uit de films die ze in de game gestopt hebben en je deze (deels) op een unieke manier kunt beleven.

Het gevoel wat je krijgt bij het spelen van Evil Dead: The Game, dat is pas uniek! Het is absurd hoe veel detail er in deze game zit vanuit de films. Maar buiten dat is het ook wel apart hoe deze game het voor elkaar weet te krijgen dat je je geïsoleerd voelt van de rest, ook al speel je met een team van vier. Heel apart en lastig uit te leggen. Waarschijnlijk is dit ook omdat je nooit weet wanneer er iets op je af komt of wanneer je een val triggered. Er zitten zelfs jump scares in, die getriggered worden door een scare trap die de Kandarian Demon plaatst. Daarnaast zit er ook gigantisch veel blood & gore in deze game, HEERLIJK! Sorry als dat een beetje sadistisch klonk.


Wat ik wel een cool systeem vind in Evil Dead, is het Fear systeem. Survivors bouwen namelijk angst op als ze in het donker rondlopen of door een trap te grazen worden genomen. Ik benoemde net al dat, als de survivors op het punt staan door te draaien, ze bezeten kunnen raken door de Kandarian Demon. Dit is dus als die Fear balk (zo goed als) vol is. De demon ziet dan ook een rode ronde om je heen verschijnen en zo kan hij je gemakkelijker spotten. De enige manier waarop survivors deze balk weer leeg kunnen laten lopen, is door in het licht te staan of even rustig aan te doen, maar dat laatste zal je niet snel lukken. Als je eenmaal bezeten bent, houdt dit pas op zodra de energie van de demon leeg is, wat uiteindelijk vanzelf gebeurt en versneld kan worden door aangevallen te worden door je teamgenoten.


Er zitten dus ook survival elementen in deze game. Naast het feit dat je rekening moet houden met je Fear niveau, moet je ook wapens, munitie en voorwerpen verzamelen om jezelf te kunnen beschermen. Elk wapen heeft zijn eigen stats. Niet elk wapen is dus even krachtig of snel. En moet je snel ergens zijn? Er zijn genoeg voertuigen te vinden, maar de besturing hiervan is een beetje lomp. Bovendien ziet de Kandarian Demon je op de kaart als je in een voertuig zit. Dit alles zorgt ervoor dat Evil Dead een echt spannende game is.

De controls om al die deadites te verslaan en gebruik te maken van je wapens en voorwerpen, zijn verrassend gemakkelijk. Met slechts een aantal knoppen kun je lichte en zware aanvallen uitvoeren, je wapen richten en afvuren en gebruik maken van consumables of aanvallen ontwijken. Er is zelfs een in-game skill tree om je vaardigheden te verbeteren. Dit geldt ook voor de Kandarian Demon overigens. Deze in-game skill tree reset elke match en is dus puur voor de voortgang van elk potje, maar heb je hard nodig als je wilt winnen. Survivors kunnen elkaar onderling gelukkig wel helpen als ze down zijn of weer reviven bij een shrine, mits een levende speler de ziel van de gestorven speler verzamelt.


Buiten de game, kun je de personages ook upgraden middels een skill tree. Deze blijven wel behouden en geven je, naarmate je levelt, voordelen in elke match. Zo doe je bijvoorbeeld meer damage met een bepaalde aanval of heeft hij meer bereik en ga zo maar door. En geen zorgen, de game maakt gebruik van skill based matchmaking. Dit houdt dus in dat je tegen spelers speelt die van een gelijk niveau zijn als jij zelf.

Grafish gezien is Evil Dead: The Game ook echt wel een pareltje. Het zijn natuurlijk geen Crysis graphics ofzo, maar absoluut beter dan de gemiddelde game. Het is te zien hoeveel bloed, zweet en tranen, maar ook passie, in deze game is gestoken. De soundtrack en geluidseffecten van de game bevallen mij ook erg goed en maken de game, in combi met de gameplay natuurlijk, tot een unieke ervaring binnen dit genre. En geloof me, veel (goede) games binnen dit genre zijn er niet.


Conclusie

Evil Dead: The Game is een ode aan de trilogie van films die uit het verre verleden stammen en velen van jullie waarschijnlijk niet eens kennen. Het is waanzinnig hoeveel aandacht en passie aan deze game besteed is om zo natuurgetrouw als mogelijk te blijven aan de films. Het spelen van deze game voelt uniek. Het weet je op het puntje van je stoel te houden. Nergens ben je veilig en je weet nooit wanneer of wat er op je af komt gevlogen. Het enige wat ik aan de game heb op te merken, is dat de leercurve vrij hoog ligt, ondanks de gemakkelijke controls. Daarnaast is de besturing van voertuigen vrij lomp, maar buiten dat is dit een must have!


Score: 85/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever en is beschikbaar in de store voor €39,99.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page