top of page
  • Foto van schrijverJolina

F1 2021 - Review

Bijgewerkt op: 14 jul. 2021

Het nieuwe F1 seizoen is net enkele Grand Prix edities oud en we kijken al weer vooruit. Lukt het Max om wereldkampioen te worden? Hoe gaan de nieuwe bolides en regels vanaf 2022 uitpakken? Op welke zender kunnen we volgend F1 seizoen zien en hoeveel kost dat? Wat gaat EA toevoegen aan F1 2022 The Official Videogame? Vragen waarop het antwoord nog even op zich laat wachten. Tot nu toe loopt het F1 seizoen voor Nederlanders top, met Max stevig op de eerste plaats. Maar hoe is de prestatie van F1 2021 The Official Videogame?

In februari werd bekend dat EA de overname van ontwikkelaar Codemasters had voltooid. Dat gaat natuurlijk wel wat betekenen voor de F1 gameserie. F1 2021 was echter al in behoorlijk ver in het ontwikkelproces, dus behalve het EA logo en de slogan "EA, It's in the game" bij het opstarten, gaan we daar deze editie nog weinig van merken. Het is wel een beetje wennen, ik dacht eerst dat ik per ongeluk FIFA 21 had opgestart.


Maar gelukkig bleek van een poepstart geen sprake, ik had toch echt de goede game opgestart. Gelijk kwamen daar de bekende gezichten van alle F1 coureurs voorbij, zoals je dat ook gewend bent van de TV uitzending tijdens een Grand Prix. Inclusief F1 hymne. Heerlijk toch, dat gevoel dat je krijgt door visuele en auditieve prikkels die horen bij de officiële licenties. Ik zat in ieder geval op pole position, klaar voor de start!

Één van de eerste dingen die gelijk mijn aandacht trok, was het gloednieuwe avontuur Braking Point. In deze nieuwe gamemode stap je in de schoenen van Aiden Jackson, een veelbelovende F2 coureur die de opstap naar de F1 maakt. Gedurende drie F1 seizoenen, startend in F2 2019 en vervolgens in F1 2020 en F1 2021, krijg je in deze gamemode een hoop persconferenties, actie en drama op én naast de baan voor je kiezen.


Met Devon Butler, een bekend gezicht uit F1 2019, kun je rekenen op behoorlijke tegenwerking. Ook de samenwerking met je Nederlandse teamgenoot Casper Akkerman gaat niet van een leien dakje, met letterlijke en figuurlijke botsingen als gevolg. Er is maar één manier om als startende professionele sporter met hoge druk om te gaan. Juist, presteren!

Is deze nieuwe gamemode spectaculair? Nee. Maar persoonlijk vond ik het wel redelijk vermakelijk. Het leentjebuur principe van de Drive to Survive serie op Netflix is wel aanwezig, maar de cut scenes zijn een welkome onderbreking op de races, waarvoor opperste concentratie nodig is. Eén klein foutje op het circuit en met de hoge snelheden die bereikt worden, is het vaak gelijk een flinke klapper als je niet oppast.


Ook de verhaallijn en gebeurtenissen bevielen mij prima. Er zit voldoende actie en spanning in om je een uurtje of zes tot acht mee zoet te houden, hoewel er nog wel iets meer pit in het verhaal had mogen zitten wellicht. De mails en social media activiteiten die je uitvoert in je kantoor, hadden ze van mij mogen weglaten of helemaal anders kunnen invullen. Ik vond die niet van toegevoegde waarde. Wat ik verder jammer vind, is dat de gebeurtenissen erg lineair zijn. Bepaalde scenario's spelen zich af ongeacht wat er op de baan gebeurd en zijn alleen gekoppeld aan de doelstelling waar je op dat moment mee bezig bent. Het zou pas erg innovatief zijn als ze een manier vinden om dit natuurlijker over te laten komen.

Maar de jaarlijkse F1 game omvat natuurlijk meer dan Braking Point. Zo kun je ook een carrière starten met een zelf aangepaste coureur. Het leuke aan F1 2021 is dat je dat vanaf nu ook in co-op kunt doorlopen met een vriend, als teamgenoten of juist als tegenstanders. Dat maakt de carrière gamemode gelijk een stuk interactiever.


Als je liever solo over de banen vliegt, dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt er zelfs voor kiezen om je carrière op te starten vanuit de F2. Een handige manier voor nieuwkomers om bekend te raken met de gameplay en besturing, aangezien de F2 bolides net iets makkelijker te controleren zijn. Handig, want in F1 2021 kun je nu op meer auto onderdelen dan ooit schade oplopen, die ook daadwerkelijk je drag, motortemperatuur of downforce beïnvloedt.

Een andere nieuwe optie die is toegevoegd aan de carrière modus, is de Real Season start optie. Als je daarvoor kiest, worden alle resultaten van de wedstrijden die tot dan toe gereden zijn in het huidige F1 seizoen gesimuleerd en voeg je in waar ze gebleven zijn. Daarnaast zijn er allerlei losse carrière elementen die je naar wens kunt instellen voor jezelf én de AI, zoals het bijwonen van persconferenties, research & development (R&D) management, hoe snel en realistisch spelers van team wisselen en verdelen van gelden. De spelers hebben overigens nu naast hun basis stats ook een focus stat, die kan variëren gedurende een seizoen en een soort van motivatie c.q. betrokkenheid bij het team reflecteert. Deze stats zijn onder andere afhankelijk van hoe een speler zich gedraagt en wat zijn reacties zijn tijdens persconferenties. In quick practice sessions kun je nu kiezen of je gedeeltes wil simuleren, je hoeft dus niet meer alles te rijden om resource points te scoren en development boosts te verkrijgen.


De My Team gamemode heeft ook voldoende interessants te bieden, want hierin ga je niet alleen als coureur de strijd aan met anderen, je bent tegelijkertijd ook eigenaar van het team. Dat betekent dat je druk in de weer moet met het ontwikkelen van de auto en zijn onderdelen, de teamdynamiek en allerlei anders zaken. Het kan, zeker voor beginners, wat overweldigend zijn, maar het biedt behoorlijke diepgang naast de daadwerkelijke races. Leuke variatie dus!

De online multiplayer mode is wat toegankelijker gemaakt voor nieuwkomers of beginners en wat uitdagender voor de meer ervaren gamers door een soort tweedeling. Aan de ene kant kun je kiezen voor de meer casual, korte races waarbij botsingen geen effect hebben en aan de andere kant de experienced optie, die botsingen en opgelopen schade inschakelt en waarbij het afsnijden van corners veel sneller en harder bestraft wordt. De custom lobby filter heeft daarnaast meer opties gekregen om precies die race te vinden die bij jouw past.

Voldoende keuzes dus in F1 2021 en niet alleen in gamemodes. Want ook de moeilijkheidsgraad en hoe gedetailleerd jij jezelf echt in de F1 wereld wil onderdompelen, ligt helemaal in jouw hand. Je kunt allerlei assists gebruiken, handmatig of automatisch schakelen en daarnaast je auto tot op de onderdelen finetunen, aangepast aan jouw rijstijl en vaardigheden. Het maakt F1 2021 tot een hele complete game, die geschikt is voor een erg brede doelgroep. Van ontspannen en casual tot zo realistisch mogelijk, jij bepaalt hoe ver je er in gaat. Als er één onderdeel is waar de keuze minder is bij de release, dan is het dat er geen klassieke auto's meer te kiezen zijn. Wellicht is dit content voor toekomstige DLC? Wie weet. Ik vind het persoonlijk niet zo'n probleem.

Ik weet niet of het helemaal eerlijk is in deze fase, maar met de Xbox Series X|S consoles die toch al een aantal maanden op de markt zijn, vallen de graphics mij een klein beetje tegen. Begrijp me niet verkeerd, F1 2021 ziet er op zich goed uit en is zeker visueel verbeterd ten opzichte van de vorige titel, maar ik had op sommige vlakken net iets meer verwacht. Zowel in game als in de cutscenes lijken de details wat te ontbreken. En daarmee bedoel ik niet in de snelle bewegende delen op en naast de baan, maar bijvoorbeeld het gebrek aan details en textuur op de auto's en op je helm.


Vooral de NPC's hadden in mijn verwachting realistischer weergegeven mogen zijn. Monden die wat stroef bewegen wanneer een karakter praat en er zit in het algemeen wat weinig uitdrukking in de gezichten. De lip sync is niet altijd goed uitwerkt. Ook de lichaamshouding en bewegingen zijn wat stroef en houterig, nog niet natuurlijk genoeg naar mijn zin.

De game loopt overigens lekker op zowel de Xbox Series X als de Xbox Series S, waarop F1 2021 voor deze review op getest is. Ik ben eigenlijk geen gekke dingen tegen gekomen in de uurtjes die ik er tot nu toe op heb zitten, hoewel de multiplayer lobby nog niet snel vol liep voor de officiële release uiteraard. Eén keer had ik een bug waarbij mijn karakter na de winst zonder helm uit zijn auto stapte. Niks game brekends in ieder geval.


Op de Xbox Series X kun je kiezen voor een performance mode die tot 120 fps ondersteunt op 1440p. Kijk je liever naar het mooiste beeld, dan kun je voor de graphics mode gaan, die de game laat draaien op in 4K met tot maximaal 60 fps. De Xbox Series S krijgt er alleen een visual mode uitgeperst met 1080p/60fps. De game heeft ook ray-tracing, al beperkt zich dat tot de replays, broadcasts en in de showroom.


Conclusie

Codemasters heeft met F1 2021 weer een solide vervolg op de planken gebracht. Hoewel ik persoonlijk hogere verwachtingen had op grafisch vlak, loopt de game soepel en zijn er voldoende mogelijkheden om jezelf uren te vermaken. Is het niet met de interessante story uit Braking Point, dan is het wel in de oneindige mogelijkheden om je prestaties op de baan te blijven verbeteren. Als er één ding is wat in deze game opvalt, is dat het de meest aanpasbare F1 game in de reeks is tot nu toe. Wat dat betreft zal F1 2021 een grote doelgroep aanspreken en ook kunnen bekoren.


De hamvraag bij terugkerende sportgames blijft wel altijd of de minimale jaarlijkse veranderingen de full price ook rechtvaardigen. Met Braking Point en de twee spelers-carrière als grootste toevoegingen en daarnaast een heleboel kleinere features waar aandacht aan geschonken is, heeft Codemasters in ieder geval een prima poging gedaan. Ik ben benieuwd wat we volgend jaar weer mogen ervaren met de gameseries, als EA een grotere rol heeft.


F1 2021 is zowel op disc als digitaal verkrijgbaar.


Score: 80/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page