top of page
  • Foto van schrijverJolina

Far Cry 6: Control DLC - Review

Eind vorig jaar vond er een weerzien plaats met één van mijn grootste liefdes. Op Xbox wel te verstaan, ik zal jullie verder niet vervelen met mijn persoonlijke liefdesleven... Ik kwam na jaren weer oog in oog te staan met Vaas in de Far Cry 6: Insanity DLC. Voor mij was dat extreem genieten. De hele vibe die deze bad guy met zich mee brengt, de humoristische dialogen en zijn opvliegende karakter. Briljant gewoon.


Nu is het tijd voor de volgende Far Cry bad guy: Pagan Min. Hoewel hij niet op eenzelfde voetstuk staat voor mij als Vaas, heb ik ook van hem ontzettend genoten in Far Cry 4. Zijn ietwat metroman uiterlijk, inclusief geblondeerde kapsel en roze outfit. En toch weet hij dominant en manipulatief te zijn. Hij had karakter Ajay Ghale volledig onder controle met zijn mindfucks. Niet voor niets dat de titels van deze Pagan Min DLC "Control" is.

De Control DLC start op precies dezelfde plek als waar je in Far Cry 4 ook start. In de main game heb je hier een Easter Egg verstopt waarmee je, als je zo'n 15 minuten wacht, de hele game al kunt uitspelen mocht je dit nog nooit eerder hebben gedaan. Het is in ieder geval gelijk een punt van herkenning.


Het voelt als thuiskomen in de prachtige, bergrijke wereld van Far Cry 4, met Pagan Min dus in de hoofdrol. Wat mij vooral bij is blijven staan uit de omgeving van Far Cry 4, zijn de gekleurde vlaggetjes in de bergen en uiteraard de roze outfit van Pagan, met zijn geblondeerde kapsel erbij. Je kunt zijn outfit als items vrijspelen door bepaalde doelen te behalen in de DLC, dus dan weet je gelijk wat er op het spel staat.

De sfeer wordt eigenlijk gelijk goed gezet in deze DLC, genaamd Control. Pagan is vooral een bad guy die iedereen met zijn mindfucks om zijn vingers wil winden en dat was daarom ook de essentie van zijn strijd met Ajay, de hoofdpersoon uit Far Cry 4. Hij heeft daarbij echter enkele grote fouten gemaakt en het is aan jou om dat in deze DLC recht te trekken en te kunnen ontsnappen uit de mind van Pagan.


Dit doe je door drie stukken van Pagan's masker te verzamelen en zo de DLC uit te spelen. Als dat je uiteindelijk lukt, kun je het ook nog proberen sneller te voltooien en zo je eigen record te verbeteren.

Net zoals dat ook in de Insanity DLC was, is de gameplay rogue-like van opzet. Je begint met niks anders dan een pistool en moet vijanden verslaan en respect verzamelen om jezelf sterker en beter te maken. Ga je dood, dan begin je zo goed als weer opnieuw. Een gedeelte van je respect raak je dan kwijt, maar gelukkig niet alles. Wat overblijft kun je opnieuw besteden aan traits en wapens. Zo wordt je avontuur elke keer een klein beetje makkelijker.


De gameplay werkt op zich wel goed voor een DLC, al was ik stiekem een klein beetje teleurgesteld omdat het behoorlijk copy-paste aanvoelt ten opzichte van de Vaas DLC. Natuurlijk zijn de setting en context anders en absoluut uniek te noemen door de Pagan vibe die er doorheen is verweven, maar ik had gehoopt dat hier iets meer variatie zou zijn aangebracht.

Verder is er eigenlijk weinig negatiefs aan te merken op deze DLC. De lijn van gameplay zal hoogstwaarschijnlijk op dezelfde manier worden doorgetrokken als Joseph Seed aan de beurt is als bad guy om zijn podium te claimen met de derde DLC uit de Season Pass.


Conclusie

Deze Far Cry 6: Control DLC bracht mij instant terug naar de mooie herinneringen die ik heb aan Far Cry 4. Het is mooi om te zien hoe goed de vibe van de context en omgeving worden overgebracht. Ze worden perfect gecombineerd met Pagan Min als bad guy en stralend middelpunt. Een kleine teleurstelling zat hem in het feit dat de gameplay 100% vergelijkbaar is met die van de Insanity DLC, daar had voor mij iets meer variatie in gebracht mogen worden. Ondanks dat is ook deze DLC heerlijk om te spelen en lekker vermakelijk, zeker als je fan bent van de Far Cry gameserie.


Score: 75/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page