top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Faraday Protocol - Review

Net zoals Warhammer, komen de puzzelgames ook uit de grond geschoten als kool. Normaal is Jolina degene die al deze puzzelgames op zich neemt, die houdt wel van een goede breinkraker. Faraday Protocol wilde ik graag zelf eens aan de tand voelen. Mijn brein heeft namelijk ook soms een jumpstart nodig om weer even 'normaal' te kunnen functioneren (KUCH...).


Zelf ben ik normaal niet zo'n puzzelfanaat, tenzij het om games gaat als Portal, The Turing Test of Bridge Constructor (totaal verschillend van elkaar, maar goed). Faraday Protocol past wel in het straatje van de categorie 'Portal' en 'The Turing Test' en maakte me wel nieuwsgierig naar wat het te bieden had.

In Faraday Protocol speel jij als Raug Zeekon, een galactische archeoloog die op missie is gestuurd door zijn bazen om een vreemd signaal op een andere planeet te onderzoeken. Op het moment dat je aankomt op deze planeet, hoor je een vreemde stem die je verwelkomt met de woorden 'Welcom to Opis'. Op dit moment begint jouw puzzelavontuur.


Je betreedt een groot gebouw waarin je deel moet nemen aan een aantal beproevingen. Na elke beproeving, krijg je stukje bij beetje steeds meer informatie over deze planeet en de samenleving die deze grote gebouwen gemaakt heeft. Volgens mij is dit dan ook één van weinige puzzel games die een wat diepgaander verhaal te bieden heeft.

Onder dat verhaal, schuilt in wezen gewoon een puzzelgame met eigenlijk best wel gemakkelijke gameplay. Zo kun je lopen en springen, interactie hebben met objecten en krijg je al vrij snel een soort pistooltje waarmee je energie kunt opzuigen en afschieten. De puzzels worden daarentegen wel steeds moeilijker en zijn ook wel verschillend van elkaar. Sprake van herhaling is er niet echt.


Wat ook zo mooi is aan deze game, is dat hij je handje niet vasthoudt bij het spelen. Dus als je een moeilijke puzzel op moet lossen, zijn er nergens hints of iets dergelijks om je op weg te helpen. Je moet dus vertrouwen op die grijze massa in je hoofd of gewoon stom geluk hebben dat je het toevallig goed doet. Uiteraard heb je ook nog altijd de mogelijkheid een walkthrough op te zoeken, maar dan is de lol er ook meteen af. In principe doe je er ongeveer een uurtje of vijf over om de game uit te spelen.

Grafisch is Faraday Protocol een beetje twijfelachtig. Er zijn elementen die er leuk en mooi uitzien, maar ook elementen waarvan ik zeg 'hmm.. dat kon beter'. Zo ben ik wel gecharmeerd van de gebruikte stijl voor de buitenaardse gebouwen en puzzels op deze planeet. Het geeft je echt een gevoel alsof je in een sciencefiction film zit, gecombineerd met dingen uit het oude Egypte.

Dit gevoel uit zich ook in de gebruikte soundtrack en je kunt dus echt heel veel rondlopen om op zoek te gaan naar collectibles. Als je niet bezig bent met puzzels oplossen heet dat.


Het enige nadeel, buiten de soms wat matige graphics, is eigenlijk de prijs. Je legt namelijk €24,99 neer voor vijf uur aan gameplay, die alleen bestaat uit rondlopen en puzzels oplossen. Het feit dat er een verhaal in zit, maakt het niet spannender dan dat het is. Voor de rest is het gewoon een leuke game in een bijzondere setting.

Conclusie

Ben je op zoek naar een uitdagende puzzelgame met een goed verhaal? Dan zit je met Faraday Protocol helemaal goed. In deze futuristische puzzelgame worden je hersens goed gekraakt in een aantal puzzels, waar je ruim vijf uur zoet mee bent om te voltooien. Helaas zijn de graphics niet overal even mooi en is de game vrij duur voor hetgeen je er voor krijgt. Buiten dit kun je je er goed mee vermaken.


Score: 78/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page