top of page
  • Foto van schrijverJolina

FIFA 21 - Review

Door corona is iedereen zijn gevoel voor tijd wel wat kwijt geraakt hier en daar. Veel mensen werken vanuit thuis, anderen staan te bikkelen op de intensive care om corona-patiēnten te behandelen. De gekte maakt dat je soms gewoon even vergeet welke dag het ook alweer is.


En ineens was het oktober. Iets later dan normaal brengt deze maand ons de nieuwe jaarlijkse FIFA titel. De titel hoeft niet op een originaliteitsprijs te rekenen, want de game heet gewoon FIFA 21, maar hoe zit dat met de game zelf?

In tegenstelling tot vorige jaren was voor mij de hype in de voorbereiding naar de nieuwe FIFA game minder groot. Misschien ook deels door corona, ik weet het niet. Ik heb er vooraf minder van mee gekregen. Dat maakte wel dat ik een soort van blank kon beginnen aan deze nieuwe voetbaltitel. Benieuwd of EA een beetje heeft geluisterd naar de fans?


Het eerste dat opvalt, of je de game nu fysiek of digiaal hebt aangeschaft, is de cover art. De coverstijl die de afgelopen jaren is gehanteerd is volledig losgelaten. Mbappe prijkt op de cover in een hypermodern jasje. Niet echt mijn ding, maar goed, het is wel eens wat anders. Zoals we gewend zijn heeft ook de interface van de game een oppoetsbeurt gehad. Niet zo innovatief als de cover, maar het ziet er weer hipper en strakker uit dan zijn voorganger FIFA 20.

Op Xbox One ziet de game er verder prima uit, hoewel het verschil met vorige delen steeds kleiner lijkt te worden. De stadions zitten (vreemd genoeg, want door corona zijn we juist lege stadions gewend) vol met publiek dat behoorlijk actief is en de felle kleuren draagt van de teams die op het veld staan. De meeste spelers zien er prima en herkenbaar uit, maar hier en daar zit er toch een flinke mispeer tussen. Ik blijf me bijvoorbeeld verbazen hoe slecht Neres van Ajax eruit ziet, ten opzichte van een veel minder bekende Ekkelenkamp.


In-game kunnen er deze generatie consoles grafisch gezien volgens mij nog weinig verbeteringen verwacht worden, aangezien we toch wel op het randje zitten. Ik ben dus wel benieuwd hoe FIFA 21 eruit ziet op de Xbox Series X|S. Het goede nieuws is dat je de game er niet opnieuw voor hoeft aan te schaffen. Je krijgt gewoon een Series X|S upgrade bijgeleverd.

Dan het belangrijkste van een game, de gameplay. FIFA 21 lijkt wat dat betreft op een 2.0 versie van FIFA 20. De gameplay voelt gelijk vertrouwd als je het voorgaande deel gespeeld hebt, maar wel improved. Het lijkt allemaal net wat soepeler te zijn. Ik vind dat persoonlijk een goede keuze, want elke keer de gameplay zo drastisch wijzigen, helpt voor een game als FIFA niet mee. Op dit vlak ben ik dus meer dan tevreden, ook al zul je in FIFA 21 af en toe de vreemde AI acties en het gevoel van onbalans ervaren.


Maar hoe zit het met de content van de game? Daar is helaas erg weinig aan veranderd. FIFA Ultimate Team (FUT), Volta en de Carriere modes zijn nog steeds de meest belangrijke. Daarnaast vind je ook alle bekende opties terug in Kick Off, zoals klassieke wedstrijden of juist met eigen gewenste regels. Wil je alleen de Champions League finale spelen? Ook dat is weer mogelijk in FIFA 21.

Volta heeft in FIFA 21 een nieuwe verhaallijn gekregen. Opzich natuurlijk leuk, maar het echte nieuwe is er natuurlijk wel af inmiddels. Ik krijg er een beetje hetzelfde gevoel over als de tweede verhaallijn van The Journey, het jaar nadat deze innovatieve gamemode werd toegevoegd aan FIFA. Dat gezegd hebbende, blijft het heerlijk om af en toe een potje straatvoetbal te spelen. Het biedt een leuke variatie ten opzichte van het standaard veldspel. En de omgevingen en veldjes over de hele wereld waarop je bij Volta te spelen komt, zien er oogstrelend uit.


Uiteraard is ook FUT van de partij dit jaar. Hoe kan het ook anders? Het is en blijft de meest populaire gamemode van FIFA. Speel wedstrijden en verdien (op koop) munten/punten om jouw droomelftal samen te stellen. Nog steeds bevat deze gamemode een behoorlijk verslavend aspect. Er zijn mensen die niks anders spelen hierdoor.


Maar ook hier een persoonlijke kanttekening, er is namelijk amper iets vernieuwd in de gamemode. Ja natuurlijk, je hebt in FIFA 21 de optie om jouw stadion helemaal aan te passen. Van gekleurde spandoeken, tot clubliederen en tifo's. Alles is bij elkaar te sparen. Of kopen... Het voelt als een extra impuls om mensen meer geld te laten investeren in de game. Want ja, leuk zo'n stadion aanpassen, maar op de gameplay heeft het natuurlijk nul effect.

Dan nog een kleine verrassing. EA heeft er dit jaar voor gekozen om eindelijk aandacht te schenken aan de carriere mode. Yes! Het ondergesneeuwde kindje krijgt eindelijk de liefde die het verdient. FUT is heerlijk en verslavend, maar ik vind het heeeeeerlijk om als speler of manager carriere te maken in de grote, boze voetbalwereld.


Wat is er veranderd dan? Tja, niet zoveel als ik persoonlijk zou willen eigenlijk. Één van de belangrijkste toevoegingen is dat je een wedstrijd kunt simuleren met de mogelijkheid op elk gewenst moment in te grijpen. Je kunt het gameplan wijzigen zonder uit de simulatie te stappen, maar krijg je bijvoorbeeld teveel tegengoals, dan kun je ook zelf de controle nemen over de wedstrijd. Dit is een welkome toevoeging om de wedstrijden tegen de minder aantrekkelijke tegenstanders te simuleren zonder al te veel risico op puntverlies.

Daarnaast is er ook veel meer mogelijk in de ontwikkeling van spelers door gerichte trainingen en het vaststellen van een gameplan. Je kunt er zelfs voor kiezen om spelers om te scholen naar een andere positie. Dit brengt veel meer diepgang in het spel en je kunt er mee doen wat je wil. Wil je simpelweg wedstrijden spelen met jouw (zelfgemaakte) speler en carriere maken? Of liever alles tot in diepgang analyseren en aanpassen? Het is allemaal mogelijk. Hoewel het niet de grootste innovatie was in de carriere mode die ik had gehoopt tegen te komen, is het wel een zeer prettige ontwikkeling.

Eindwoord

En dan over naar een beoordeling. Wat ontzettend moeilijk. FIFA 21 is an sich een prima voetbalgame met ontzettend veel content. Op basis daarvan verdient het voor mij nog steeds een voldoende. Maar de gebruikelijke ergernissen van de afgelopen jaren zijn er nog steeds niet uit en om heel eerlijk te zijn is het innovatieve karakter ver te zoeken. Het voelt te veel copy-paste. Het is oude wijn in nieuwe zakken. Waar EA met de cover het lef heeft om rigoreus te veranderen, doet het dat in zijn game (nog) niet. Het voelt gemakszuchtig en het prijskaartje is dan best behoorlijk.

Wellicht brengt de nieuwe generatie consoles een nieuwe kans, maar dat is helaas een kwestie van afwachten. Het was wellicht naar de fans toe beter geweest deze tussenversie, in afwachting op de nieuwe generatie consoles, voor een zachter prijsje in de schappen te brengen. Een schot voor open doel wat mij betreft, maar helaas een gemiste kans.


Aan de andere kant, kan FIFA een balletgame uitbrengen, ik blijf het kopen. Ik hou gewoon van het spelletje. En met mij miljoenen anderen. We geven het kans na kans en EA weet dat dondersgoed. Het is aan EA om nu echt verder te ontwikkelen, anders wordt de kans groter en groter dat FIFA bij velen plaats moet nemen op de bank.

Koop FIFA 21 (inclusief gratis update naar Series X|S) op disc, of digitaal via de Store.


Score: 65/100

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page