top of page
  • Foto van schrijverJolina

FIFA 23 Ultimate Team gaat flink op de schop

Het mag dan de laatste FIFA titel uit handen van EA zijn, maar ze zijn allerminst van plan om het met een sisser te laten aflopen. Eerder berichten we al dat FIFA 23 de grootste FIFA titel ooit moet worden en nu is er meer bekend over de veranderingen die de game brengt. Zo gaat FIFA Ultimate Team, ook wel FUT genoemd, flink op de schop.

Een van de grootste veranderingen in FUT 23 is de manier waarop chemistry werkt, het meest essentiële onderdeel van een goed FUT team. Wat als eerste opvalt, is dat de chemistry lijnen zijn verdwenen. In FIFA 22 en eerdere FIFA games gaven die in groen, oranje of rood aan hoe goed de chemistry tussen twee aangrenzende spelers was en dit bepaalde mede hoe sterk jouw team voor de dag kwam.


In FUT 23 zijn deze lijnen verdwenen en de grootste reden hiervoor is de verbetering dat je nu niet alleen chemistry opbouwt met aangrenzende spelers, maar tussen alle spelers onderling. Zo kun je voortaan een goede spits van bijvoorbeeld PSG laten linken met een verdediger van dezelfde club. Dit geeft veel meer opties om een hybride team in elkaar te knutselen. De chemistry van een speler in een team wordt nu aangegeven met 1-3 gekleurde diamantjes naast zijn FUT kaart. Chemistry wordt nog steeds gebaseerd op basis van overlap op het gebied van competitie, club of land.

Op het gebied van voorkeurspositie is er ook het een en ander veranderd. De meeste spelers hebben nu naast hun voorkeurspositie ook één tot drie alternatieve posities, die gebaseerd is op de positie waar de in real life spelen. Je kunt nu ook veel gemakkelijker een rechtsback omtoveren naar een linksback met een positition modifier, wat ook meer creatieve opties geeft. Wanneer een speler 0 chemistry heeft, blijven de basis statistieken van de individuele speler overeind, waardoor een een topspeler gemakkelijker kunt gebruiken in een team wat qua chemistry eigenlijk niet matcht.


Ook cross-play tussen consoles van dezelfde generatie is inmiddels bevestigd voor de één tegen één online gamemodes en friendly gamemodes, zoals Draft en RIvals. Dezelfde generatie consoles delen één transfermarket waar alle FUT kaarten te verkrijgen zijn.

Daarnaast worden nieuwe FUT Moments geïntroduceerd, een soort scenario's die solo in FUT te voltooien zijn. Wanneer dit lukt, kun je sterren verdienen, die je weer kunt inleveren voor onder andere packs. Voorbeelden van de challenges die je hierin tegen kunt komen zijn bijvoorbeeld een sliding maken op de helft van de tegenstander, een doelpunt scoren met je keeper of je geen tegengoals incasseren. Voldoende inspiratie om mee aan de slag te gaan dus!

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page