top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Fishing Adventure - Review

Wie wel eens in het echt is gaan vissen, snapt het als ik zeg dat vissen echt een rustgevende sport is. Lekker langs het water in een afgelegen stuk gras of bos met wat vrienden, tenten, een paar biertjes en natuurlijk je hengels. Zo zijn er tal van plekjes op de wereld waar je lekker kan genieten van die rust met alleen maar het gefluit van vogels om je heen, tot dat moment is aangebroken dat je beet hebt en je dat monster naar binnen mag hengelen.


Fishing Adventure is een game die precies het bovenstaande probeert vast te leggen, alleen dan zonder die vrienden, tenten en biertjes. Deze game is al sinds 2019 beschikbaar op PC, maar Xbox deed er wat langer over om beet te krijgen en hem binnen te hengelen. Wat heeft deze fishing simulator game nu te bieden?

Bij de eerste keer opstarten van een game zoals deze, zou je verwachten dat je een tutorial krijgt. Helaas is dat bij Fishing Adventure niet het geval. Het is dat er nog net niet door een narrator gezegd werd: 'Hier heb je je hengel, draad, haak en aas... Zoek je de rest maar lekker zelf uit.' Gelukkig is de gameplay van deze game zodanig simpel, dat je ook niet echt een tutorial nodig hebt. Gewoon ergens een plekje zoeken op de map en lekker die hengel uitgooien.


Jammer genoeg waren er niet veel plekjes op de map te vinden, want er bevindt zich een onzichtbare muur die het speelveld aardig beperkt maakt. Ik kwam zelfs 1x vast te zitten en kwam er met geen mogelijkheid meer uit. Met dit soort games zou het juist leuk zijn als je een beetje de vrijheid hebt om helemaal om een meer te lopen om net dat ene plekje te vinden, in plaats van een klein stukje 'strand' als het ware. Later in het spel heb je wel nog een mogelijkheid om een bootje te huren, waardoor je dus vanaf het water kunt vissen, maar ook dit is vrij beperkt.

In Fishing Adventure zijn er verder twee game modes om te verkennen, de 'career' en 'challenge' mode. In beide gevallen heb je natuurlijk hetzelfde doel, vissen vangen. Alleen de career mode komt echt gigantisch traag op gang en het is een helse grind waar je U tegen zegt. De challenge mode is daarentegen wat uitdagender en geeft je ook daadwerkelijk een doel om te spelen, want een story zit er niet in het spel. De challenge mode hadden ze dus veel meer aandacht mogen schenken, gezien dit het enige is wat deze game een beetje interessant maakt.


De career mode is wel een uitmuntend voorbeeld van hoe vissen in het echt is, het gaat allemaal heeeeeeel langzaam. Je hebt echt uren lang de tijd nodig om hierin te investeren zodat je wat geld en XP kunt verdienen. Voor mij zelf was dit dus een echte afknapper, hoe leuk ik vissen ook vind in het echt, in een videogame is dat toch echt andere koek. Gelukkig zitten er wel heel veel locaties en verschillende vissen in het spel verwerkt. Het is dus ook niet zo dat je steeds op dezelfde map aan het spelen bent om dezelfde vis te vangen, maar hiervoor moet je wel eerst wat verder in het spel komen.

Ben je toch in staat om door die helse uren heen te bijten en ben je de interesse nog niet verloren? Dan heb je toch echt engelengeduld en heb je bij deze mijn eeuwige respect verdiend. Als je ook in staat bent om door te zetten, zul je zien dat er later in de game heel veel materiaal voor je hengels vrij te spelen is. Allerlei verschillende soorten aas, lijnen, haken, etcetera. Voor veel vissen heb je ook de juiste combinatie in deze nodig om ze te kunnen vangen. Heb je dat niet? Dan wordt het aas opgegeten of gaat het kapot. Het kan ook zo zijn dat het niet eens geschikt is voor de locatie waar je op speelt.


Ziet het spel er dan wel goed uit als het zo'n grind is om te spelen? Dat is een volmondige NEE! Het spel was in 2019 al gedateerd, nu is het dus nog een slag erger. Als ik niet beter wist zou ik bijna denken dat je naar een Windows 95 game zit te kijken. Alles ziet er blokkerig en nep uit, iets wat je niet zou verwachten in een 'simulator' game. Zelfs het binnenhalen van een vis ziet er gewoon nep uit. Dit gaat vaak door objecten heen zelfs. Slordig, slordig, slordig... Het enige wat oké uitziet in deze game, is het water.


De geluidseffecten zijn daarentegen wel weer van hoog niveau. Muziek hoor je alleen in de menu's, want bij vissen moet het stil zijn. In de game is het dus ook stil, behalve dan de regen die op het water valt, de vogels die achter je zitten te fluiten of die donderslag in de verte die je wakker maakt als je even weg aan het dommelen was bij het spelen van het spel.

Conclusie

Hou je van vissen? Dan kan het zomaar zijn dat Fishing Adventure in jouw straatje past. Maar wees gewaarschuwd, deze game is een helse grind om verder te komen en ik durf bijna te wedden dat je die uren liever aan echt vissen besteed dan aan deze game. Het enige voordeel aan deze game ten opzichte van echt vissen, is dat deze game stukken goedkoper is dan al dat dure vismateriaal wat je in het echt nodig hebt.


Toch kan ik wel begrijpen dat sommige mensen hier rust in vinden, want het is echt simpele gameplay waarbij je achterover gaat zitten met fluitende vogeltjes om je heen tot je beet hebt, maar voor de wat actievere gamer is er alleen een challenge mode om zich mee te vermaken. Ik kan de game helaas niet aanraden voor de alledaagse gamer, er gaat gewoon te veel tijd in zitten voor te weinig beloning en de graphics zijn te gedateerd.


Score: 40/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page