top of page
  • Foto van schrijverLeon

Football Manager 2021 - Review

Bijgewerkt op: 18 jan. 2021

Op het moment van schrijven, is het december. En als fan van Excelsior Rotterdam valt het allemaal niet mee dit seizoen. We staan troosteloos in de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie en het ziet er niet naar uit de het snel beter zal gaan. Morgen staat er een belangrijke wedstrijd op het programma tegen Volendam. Win je die, dan sluit je aan voor play-offs plaatsen. Verliezen betekent eigenlijk al een verloren seizoen.


Zover wil ik het niet laten komen, dus move over Marinus Dijkhuizen. Er is een nieuwe trainer die de boel nu strak gaat leiden en zijn naam is Leon Droogendijk. Ik weet zeker dat er meer supporters zijn die het beter weten dan de trainer van hun favoriete club. Die de spelers wél op hun goede plek zet en met name de jeugd een kans geeft. Want die duur betaalde vedettes bakken er allemaal niks van.

Met stille trom is Football Manager 2021 gereleased in de Microsoft Store. Je moet wel echt alle releaselijsten in de gaten houden om te weten dat Sega ook een consoleversie uit bracht dit jaar. Maar goed dat Maurice dat voor ons doet, anders hadden we toch al een paar games gemist. Sega en Sports Interactive hadden hier best meer reclame voor kunnen en mogen maken. Het is toch een bekende franchise die jaarlijks terugkeert op de pc.


Als je niet bekend bent met de franchise, een korte uitleg. Wanneer je begint met de game kun je een trainer creëren die op jou lijkt. Hierna kies je welke voetbalclub je wilt gaan leiden. Begin je net als ik bij een kleine club, om deze verder te ontwikkelen? Of juist bij een topclub om meteen voor de prijzen mee te doen? De keuze ligt helemaal bij jou en beide opties hebben zijn voor- en nadelen. Waar ik bijvoorbeeld bijna geen geld heb om te investeren, zijn mijn doelstellingen wat lager.

Ik heb wel eens een meme gezien waar Football Manager wordt vergeleken met gewoon werk. Want wie is er anders voor zijn lol alleen maar mails aan het lezen en spreadsheets aan het bekijken? Eigenlijk is dit wel heel erg accuraat. Je gaat jezelf verliezen in de vele mails die je krijgt van spelers, bestuur en assistenten. Voordat je de beste elf op de goede plek hebt gezet, weet je meer van de spelers dan van je eigen partner.


Dit spel gaat de diepte in en je weet niet hoe diep dat echt is. Het leven van een trainer gaat nou niet bepaald over rozen. Gelukkig kun je onderdelen overlaten aan je assistenten. Je moet een mooie mix zien te vinden, want alles zelf doen is veel te veel. Te veel weggeven doet afbreuk aan de game. Zo vind ik het leuk om de scouting zelf te doen, maar het medische gedeelte mag de dokter mooi opknappen. De individuele training laat ik graag over aan de assistent.

Misschien denk je nu ‘dat wist allemaal al, maar hoe speelt het op de console?’ Nou om eerlijk te zijn, mis je heel erg een muis en toetsenbord. Nadat ik even op de verschillende fora heb gekeken, ben ik er niet over uit of dat officieel wordt ondersteunt. Volgens sommige gebruikers werkt het wel, maar volgens de ontwikkelaar niet. Kwestie van proberen dus, mocht je de mogelijkheid hebben. Met een controller vind ik het geen fijne game om te spelen.


Voor een nieuwkomer zijn de graphics van de wedstrijden schrikken. Die komen uit een tijd dat 3D modellen net nieuw waren, zo lijkt het. Deze game speel je echt voor het managen, niet voor de graphics en al helemaal niet voor het geluid. Zo zit er geen enkel geluid of muziekje in de game. Het gebeurt allemaal in complete stilte, een vreemde gewaarwording. Alleen het overspelen van de bal hoor je en dat is echt het enige.

Conclusie

Het is fijn dat games exclusief voor de pc (en mobile) ook naar onze console komen. Football Manager gaat zo diep, dat er letterlijk voorbeelden van zijn dat mensen die hier goed in waren ook een baan hebben gekregen in de voetballerij. Probeer wel of een muis en toetsenbord werkt voor jou, want met een controller werkt het allemaal niet zo lekker. Ook de vooroorlogse graphics en

het ontbreken van geluid moet je wel liggen.Score 65/100

Review copy is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page