Forza Horizon 5 - Review
Op de Xbox Gaming redactie hebben we zoals zoveel bedrijven, clubjes of vriendengroepen, een groepsapp. Daarin bespreken we alles wat te maken heeft met de Facebook pagina en de website.
Ook gaat het over de games die we spelen voor reviews. Nu was ik de gelukkige die Forza Horizon 5 mocht reviewen. Een game waar menig Xbox liefhebber al sinds de E3 reikhalzend naar uitkijkt. Na er een klein half uurtje mee bezig geweest te zijn, stuurde ik in de app het volgende:

Maar goed, dat was na een half uur. Is dat gevoel nog steeds hetzelfde na aardig wat uren meer gespeeld te hebben? Het simpele antwoord daarop is volmondig: JA. De game verveelt nooit, want altijd wacht er een volgende race op je. Wil je niet racen, dan ga je toch lekker free roamen door het schitterende Mexico. Bijvoorbeeld de XP borden langs de weg omver rijden of op zoek naar verborgen Barns waar oude auto’s in verstopt zitten.
Waar ik gedacht had dat Forza Motorsport 8 als eerste zou uitkomen na de aankondigingstrailer van de E3 2020, verraste Microsoft ons in 2021 door aan te kondigen dat eerst Forza Horizon 5 van Playground Games uit zou komen. Voor mij eigenlijk beter, want ik speel liever een arcade racer dan iets wat lijkt op een simulator. Wat meer vergeeflijker en ook wat meer voor de casual gamer. Daarnaast denk ik (en dit is nergens op gebaseerd) dat de Horizon delen wat populairder zijn dan de Motorsport versies.

Na de aankondiging dat het zich in Mexico zou afspelen, was ik een klein beetje teleurgesteld. Ik kon mij niet echt een voorstelling maken van het landschap en dacht dat het vrij eentonig zou zijn. Na het spelen van de game, moet ik mijn mening grondig herzien. Van oude bebouwingen van de Maya’s, jungles met watervallen, de zee en het strand of woestijn tot aan een vulkaan. Het zit allemaal in Forza Horizon 5. Wat een pracht en praal! Een wereld die meer gevarieerd is dan het Groot-Brittannië van Forza Horizon 4.
De game begint, zoals je gewend bent van deel 4, compleet over de top. Met een parachute wordt je auto uit een vliegtuig gedropt. Dit gebeurt enkele keren zodat je met meerdere auto’s verschillende gebieden alvast kan ontdekken. Echt een binnenkomer van een missie zal ik maar zeggen. Daarna ontmoet je een aantal mensen van het Horizon Festival. Ze leggen een aantal dingen uit en al snel heb je je eerste missie om te doen.
Er zijn belachelijk veel missies en races om te voltooien. Die speel je vrij door Horizon Adventure Chapters te doen. De map is opgedeeld in zes regio’s en in iedere regio zijn er ook weer aparte events. Je kan vrij bepalen welk gebied je eerst doet. Je hoeft niet eens al die events in één gebied te doen om een volgende regio te kunnen doen. Wanneer je bij het laatste event van een regio komt, dan krijg je wel een race voorgeschoteld wat de spreekwoordelijke kers op de taart is. Zelf heb ik er daarvan al drie mogen doen. Ik was met twee races allebei een kwartier bezig en met één wel 24 minuten. Dat is wel genieten dan hoor.

Om die Horizon Adventure Chapters te triggeren, heb je Accolade Points nodig. En misschien raad je het al, die verdien je door verhaalmissies te doen en races te rijden. Zo heb je races op het circuit, dragraces, langere afstand races en rijd je soms tegen de tijd. Je verdient ook Points door nieuwe gebieden te ontdekken en nieuwe wegen te berijden of door bijvoorbeeld een megasprong in de lucht of geflitst te worden op hoge snelheid. Vaak zit in games voor mij een onderdeel wat mij niet echt aanspreekt, maar bij Forza Horizon 5 moet ik die nog tegenkomen.
Als je het zat bent om in je eentje te spelen, kan je uiteraard ook nog de multiplayer spelen. Met twaalf andere spelers in een convoy rijden om de anderen even te laten zien wie je crew is. Races tegen elkaar te rijden of meedoen in de Battle Royale van The Eliminator. Daarnaast is er ook nog Horizon Arcade, een modus waarmee je met elkaar aan mini-games deelneemt. Denk aan simpel toeteren van je auto, jumps maken of zoveel mogelijk driften. Nee, je raakt niet snel uitgekeken op wat Forza allemaal te bieden heeft met alle content die erin is verwerkt.

Heel leuk en aardig denk je misschien, maar hoe rijdt het? Nou, eigenlijk niet heel veel anders dan voorgaande delen. Dat is een goed iets, want waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als iets goed werkt? Wanneer je de juiste auto bij de juiste ondergrond kiest, is de wegligging fantastisch. Want met een Lambo door de modder is leuk, maar grip heb je totaal niet. Ook met het gevoel van snelheid zit het helemaal goed. Ik had een missie waar je van kust naar kust moest, waarin je een auto meekreeg die ruim 400 km/u ging. De wereld vloog langs mij heen en een zeer klein stuurfoutje zorgde ervoor dat ik de auto niet meer onder controle had.
Ik merk dat ik vaak met dezelfde auto door Mexico aan het rijden ben, wanneer ik geen event of missie heb. Sommige spelers wisselen liever vaak van auto. Je moet ze allemaal vrijspelen en met in totaal 546 auto’s die je kan verzamelen, ben je dan ook wel even zoet. Ik ben niet heel bekend met alle automerken, maar er zijn wel wat merken die je mist zoals Kia, Skoda, Seat en Tesla. Je kunt de auto’s verkrijgen door missies te voltooien, te kopen in de showroom van je punten, geluk hebben in het prijzenrad of te bieden in het Auction House. Genoeg mogelijkheden om je favoriete auto te bemachtigen.

De trailer waarmee Forza Horizon 5 uit de doeken gedaan werd, kan iedereen zich denk ik nog wel herinneren. Een video waarvan je dacht dat het live opgenomen was, totdat je er opeens twee auto’s doorheen zag scheuren. Zo goed leek die trailer op de echte wereld. Maar dat is een trailer en komt het daar een beetje in de buurt? Nou, deels. Wanneer je de game opstart, heb je twee keuzes. Een graphics mode die 30fps draait of een performance mode waarmee je de 60fps aantikt. Wanneer je met de graphics mode langzaam rijd, dan is het net zoals in de trailer. Beter ga je voor de performance mode. Deze draait zoveel soepeler en met de snelheid waarmee je rijd merk je het verschil in pixels echt niet.
De muziek die door je radio knalt, past helemaal in het Mexico sfeertje. Soms lekkere Spaanstalige liedjes, maar ook bekende rock en hiphop muziek. Wat ik ook leuk vind, is dat mijn naam, Leon, in de game zit. Dus ik word zo ook aangesproken. Er staan veel namen in de lijst, maar niet alle Nederlandse namen. Naast de goede stemacteurs en muziek, heb je natuurlijk nog een ander geluid en dat zijn de auto’s. Ik ben hier geen kenner in, maar ze klinken allemaal uniek. Sommige auto’s brullen echt en van bijvoorbeeld de elektrische Porsche hoor je het gezoem.

Deze review is een lofzang geworden over hoe goed Forza Horizon 5 wel niet is. Het is echt zoeken naar een speld in een hooiberg voor minpunten. Die heb ik namelijk wel, maar die zijn echt voor een zeer beperkt aantal spelers van toepassing. Microsoft kondigde namelijk een aantal maanden geleden aan dat de Xbox Series X, Dolby Vision ondersteunt voor games. Je zou denken dat het paradepaardje dit wel zou ondersteunen, maar helaas schiet mijn LG OLED in HDR modus in plaats van Dolby Vision. Nog steeds ziet het er prachtig uit, maar jammer is het wel.
Conclusie
Forza Horizon 5 doet misschien niet veel anders dan deel 4, maar dat is voor mij niet erg. De game zit tot de nok toe gevuld met content. Is het niet met missies of races, dan is het wel de auto’s die je kan verzamelen of het feit dat je met je vrienden de boel op stelten kunt zetten. Daarnaast is de gameplay nog steeds heel solide te noemen. Je voelt het verschil van auto’s op de verschillende ondergronden en het gevoel van snelheid is fenomenaal. Op het gebied van graphics weet het tot nu toe alles uit een Xbox Series X te persen, dus dat belooft wat voor komende jaren. Het zet echt een nieuwe standaard neer voor het race-genre. Forza Horizon 5 is pure porno.
Score: 99/100
Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.