top of page
 • Foto van schrijverGlenn

Game Drive for Xbox SSD - Review

Bijgewerkt op: 11 jan. 2022

Om maar meteen met de deur in huis te vallen... Nee, dit is geen SSD waar je jouw Xbox Series X|S games vanaf kunt spelen. Daar heb je nog altijd de Seagate Expansion Card voor nodig. Deze SSD is alleen geschikt om er Xbox Series X|S games mee op te slaan of om er Xbox One, Xbox 360 en Xbox Classic games vanaf te spelen.


Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit kleine apparaatje nutteloos is voor de Xbox Series X|S gebruikers. Je merkt namelijk dat er een aanzienlijk snelheidsverschil is ten opzichte van een normale (externe) HDD. Natuurlijk heb ik een aantal tests uitgevoerd om dit argument te onderbouwen. Hiervoor heb ik de game Maid of Sker (6,28GB) gebruikt, welke in oktober 2020 een 'Games with Gold' was.

De tests die ik heb uitgevoerd, omvatten onder andere het verplaatsen van de game tussen verschillende opslagapparaten en het opstarten van de game vanuit het Xbox home menu, waarbij ik de tijd heb geklokt tot het moment dat je in game zit. Hieronder vind je de resultaten.


Verplaatsen tussen opslagapparaten:

 1. Seagate Expansion Card --> Internal drive: 4,36Gbps - 27,66 sec.

 2. Internal drive --> Seagate Expansion Card: 6,1Gbps - 23,95 sec.

 3. Seagate Expansion Card --> Seagate Game Drive SSD: 2,40Gbps - 27,26 sec.

 4. Seagate Game Drive SSD --> Seagate Expansion Card: 2,37 Gbps - 34,26 sec.

 5. Internal drive --> Seagate Game Drive SSD: 2,5Gbps - 24,15 sec.

 6. Seagate Game Drive SSD --> Internal drive: 2,38Gbps - 34,02 sec.

 7. Seagate Game Drive SSD --> Seagate external HDD: 350Mbps - 2min. 27,58 sec.

 8. Seagate external HDD --> Seagate Game Drive SSD: 822Mbps - 1min. 8,82sec.

Het valt daarbij op dat als je iets vanaf de externe SSD naar de interne SSD of Expansion Card verplaatst, je altijd de melding "finishing things up" krijgt. Door deze melding duurde het iets langer dan eigenlijk nodig was. Anders waren deze tijden een stuk korter. Naar de Game Drive SSD toe verplaatsen gaf deze melding niet. Zoals je ziet, is de snelheid van een externe HDD vele malen trager.


Laadtijden vanuit Xbox home menu tot in game:

 1. Internal drive: 50,88 sec.

 2. Seagate Expansion Card: 51,91 sec.

 3. Seagate Game Drive SSD: 57,47 sec.

 4. Seagate External HDD: 1min. 36,85 sec.

Wil je de SSD niet gebruiken voor games? Dan kun je hem ook gebruiken voor mediabestanden. Bij het eerste gebruik van de drive krijg je deze keuze voorgelegd, zodat hij op de juiste manier ingesteld kan worden. Voor games wordt hij namelijk in een nieuw format geformatteerd.


Verder beschikt deze SSD niet alleen over een super fancy groene LED strip om te laten zien dat hij aan staat en werkt, maar beschikt deze SSD ook over R+ (Rescue Data Recovery Services). De meeste Seagate opslagapparaten vallen tegenwoordig onder deze services en meer informatie hierover vind je hier. Hiernaast zit er natuurlijk een kleine USB kabel in de doos en een proefperiode van 1 maand voor Xbox Game Pass Ultimate. Dit alles krijg je voor de adviesprijs van €239,99.

Conclusie

Hoewel je dus geen Xbox Series X|S games kunt spelen vanaf deze SSD, ben ik erg gecharmeerd van dit kleine apparaatje. Hij is namelijk erg klein, licht van gewicht en heeft een mooi en simpel design. De Xbox groene LED strip aan de voorzijde maakt het helemaal af. Verder zijn de laadtijden slechts een fractie langer dan die van de interne drive of de Expansion Card van Seagate.


Score: 95/100

Review product beschikbaar gesteld door de fabrikant.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page