top of page
  • Glenn

GameForce 2022 - Recap

Het was vroeg opstaan afgelopen zaterdag. Eerst even klaarmaken, de honden uitlaten en natuurlijk even wat eten en een kop koffie drinken, zodat ik wat brandstof had voor de dag. Om 08:00 uur was het namelijk al tijd om te vertrekken richting het tankstation om vervolgens door te rijden richting de Jaarbeurs in Utrecht.


Hier werd namelijk voor de eerste keer in Nederland het GameForce event georganiseerd, wat in België inmiddels al wat jaartjes bestaat. Lotte en ik waren als afgevaardigden van Xbox Gaming uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op dit event.

Bij aankomst hebben we eerst even een rondje door hal 1 van de Jaarbeurs gemaakt. Dit is namelijk de hal waar het GameForce event plaatsvond. We hadden ook naar hal 10 kunnen gaan, maar dan stonden we tussen de kampeerders en caravans en hadden we nu ongetwijfeld geweten waar de beste campingplaats van Nederland was. Daar waren we natuurlijk niet voor in Utrecht.


Na we een rondje gemaakt hadden door de hal, hebben we wat gerichter plaatsgenomen bij een aantal stands. Het was namelijk goed zoeken naar stands die een Xbox of een Xbox controller gebruikten. Ik denk dat we ze ongeveer op één hand konden tellen, want GameForce heeft zich voor deze eerste keer in Nederland voornamelijk gericht op PC en PlayStation. De enige Xbox stand die ik gezien heb, waren er één met Forza Horizon 5 en één met Microsoft Flight Simulator. Erg zonde dat er vanuit Xbox weinig animo was om aanwezig te zijn op dit event.

Ondanks dat Xbox niet echt van de partij was, hebben we ons prima geamuseerd op GameForce. We hebben geracet, gevlogen, wat Indie games gespeeld, et cetera. Wat ik persoonlijk wel het leukste vond, was de VR escape room waar je een sessie voor kon reserveren. Lotte en ik hebben ons dan ook bewezen door de eerste twee puzzels in 6 minuten op te lossen, waar anderen er gemiddeld 9 minuten over deden volgens de Belgische dame van R.A.V.E.N. (gevestigd in Brussel). Een hele leuke ervaring om toch met elkaar te kunnen communiceren en dan in een virtuele wereld puzzels op te lossen.


Uiteraard was er nog meer te doen (zoals een tent waarin je kon lasergamen) en hebben we ook de kans gehad om een aantal games te spelen die nog uit moeten komen. Een aantal van die games waren A Plague Tale: Requiem (18 oktober), Evil West (22 november) en Goat Simulator 3 (17 november). Hier hebben we ons ook prima mee weten te vermaken, echter was de speeltijd natuurlijk wel beperkt en kon je slechts een gedeelte van de games spelen. Als je er te lang over deed, kwam het personeel je ook vragen of je plek wilde maken voor andere mensen.

Naast deze stands met games, waren er ook stands van onder andere Intel, waar je de mogelijkheid had om het tegen anderen op te nemen om zo coole prijzen te winnen. Natuurlijk was dit dan wel weer PC gerelateerd, maar je kon ook dingen zoals headsets winnen, die dan wel weer universeel te gebruiken waren met bijvoorbeeld je Xbox. Ook was Samsung van de partij met een kleine stand, waar je in een windmachine kon kruipen met allerlei kaartjes erin. Net als zo'n machine die geld rond blaast, waar je zoveel mogelijk moet graaien. Je moest uiteindelijk 5 kaartjes overhouden en hier stond dan op wat je had gewonnen. Wij zijn uiteindelijk naar huis gegaan met wat bandanas en stickers.


Verder waren er ook stands van bijvoorbeeld Alternate, Game Mania, verkopers van merchandise, Amerikaanse en Japanse snacks en Dungeons & Dragons. Hier kon je allerlei spullen zoals toetsenborden, headsets, miniaturen, t-shirts en meer, tegen scherpe prijzen mee naar huis nemen. Dat is echt geen onzin, want voor deze prijzen kon je het online niet nieuw vinden! Zo heb ik zelf bijvoorbeeld een Corsair K70 RGB Pro toetsenbord mee naar huis genomen voor €100, terwijl deze het goedkoopste rond de €170 online te vinden is. Het mooie is dat dit toetsenbord ook nog op je Xbox Series X|S werkt.


Ook werden er E-Sports wedstrijden gehouden met de game Valorant en stond bijvoorbeeld defensie op het event met Call of Duty: Warzone. Naar mijn mening niet de sterkste game die je als defensie zijnde kunt gebruiken ter behoeve van werving, maar goed. Uiteraard waren er ook wat food trucks om de rommelende maag rustig te houden.

De merchandise stands vond ik eigenlijk wel heel gaaf om te zien. Er stonden gigantisch veel replica's tussen van bekende games, zoals 'levensechte' lightsabers van Star Wars, het schild van Captain America en het hart van Tony Stark. Ook keek je je ogen uit als je verzamelaar bent van bijvoorbeeld Funko poppetjes, Pokémon kaarten en nog veel meer.


Wat ook een leuke toevoeging was, was de hoek die ze ingericht hadden voor alle retro consoles met een aantal echte retro games. Hier hebben we bijvoorbeeld ook even gezeten om lekker ouderwets 'Crazy Taxi' te spelen. Man, wat was dat lang geleden dat ik die game gespeeld heb, maar voelde als vanouds leuk! Pure nostalgie.


De VIP Lounge vond ik daarentegen wel erg zwak. Een VIP ticket met toegang tot deze lounge, moest maar liefst €75 p.p. kosten, maar deze lounge was slechts een met wat touw afgezet stukje hal en twee 'bewakers' voor de deur. Hier stonden dan wat tafels en stoelen en dergelijke, waar je met elkaar kon kletsen. Ik zou diep teleurgesteld zijn als ik hier daadwerkelijk €75 voor betaald zou hebben en zou het meest premium hoekje van die VIP lounge gebruiken om lekker te gaan zitten huilen als een echte magnaat.

Wat wel leuk was om te zien, was dat er ook genoeg mensen aanwezig waren met hun Cosplay kostuum aan. Je kon namelijk ook een Cosplay kaartje kopen tegen €3 korting, maar dan was je wel verplicht om in kostuum te komen. Het aantal mensen dat er zo bij liep, viel op zich wel mee, maar wat er rondliep, zag er best goed uit. De Cosplay club was aanwezig met een stand en zij hadden zelf ook wat mensen rondlopen, zoals die de twee waar Lotte mee op de foto staat.


Ik hoop in elk geval dat het event de komende jaren wat drukker gaan worden en dat het net iets groter van formaat is, waarbij Xbox dan ook een rol speelt. Dat zou voor ons dan ook meer meerwaarde gehad hebben. Ik geloof niet dat er echt actief reclame is gemaakt voor het event in Nederland, dus misschien dat dit nog een rol heeft gespeeld met de wat lagere opkomst.

Uiteindelijk was het wel een leuke dag, maar meer gericht op PC en Playstation gamers.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page