Goat Simulator 3 - Review
Hey, jij, je bent eindelijk wakker! Goed dat je er bent. We beginnen aan een bijzonder avontuur. We zijn namelijk onderweg naar San Angora, een uitgestrekt eiland waar een hoop te vinden is om aan te likken en je hoorns tegenaan te planten. Gelukkig maar, want als je dan in de huid kruipt van een echte geit, dan wil je ook helemaal los kunnen gaan, toch?
De meeste gamers zullen de referentie in bovenstaande intro en het plaatje hierboven wel herkennen. Embrace yourself, want Goat Simulator 3 zit boordevol referenties en easter eggs. Zo veel zelfs, dat je er 100% zeker een hoop niet eens bewust gaat waarnemen. Van GTA (Goat Theft Auto), tot Skyrim, tot X-Factor en nog veel en veel meer. Overal wordt de draak mee gestoken. Er is in ieder geval een hoop te ontdekken in de open wereld van Goat Simulator 3, waarin jij als geit op pad gaat. Behhhhh!

Overigens ben je niet gek... Goat Simulator 2 bestaat niet en deze game is dus gewoon overgeslagen. Op zich niet heel vreemd, want geiten kunnen natuurlijk niet tellen! Maar zou dat de reden zijn? Uiteraard zijn er meerdere partijen die hebben gepoogd te achterhalen waarom we van 1 naar 3 zijn gegaan, maar uit de antwoorden kunnen we niet echt een hele serieuze reden terughalen.
Een greep uit de reacties van de ontwikkelaar:
- “No one likes a sequel” – Driton Gashi, Designer
- “Baaaaaaaaa” – Pilgor
- “It’s still just a typo” – Helena Lindström, Community Manager
- “Wait? We didn’t make a Goat Simulator 2?” – Olivia Follin, Programmer
- “There were three goats on the box art” – Rasmus Björk, Community Manager & Cinematographer - ...

We weten inmiddels één ding zeker en dat is dat de ontwikkelaars van de Goat Simulator, Coffee Stain, zichzelf en hun games alles behalve serieus nemen. Zelfs de reveal van Goat Simulator 3 was zowel verrassend als verwarrend. Aan de geur van de kaas, herkent men de geit, zullen we maar zeggen...
In de aankondigingstrailer had je namelijk heel even het idee dat je naar de trailer van Dead Island 2 aan het kijken was, totdat vier geiten de wereld letterlijk in vuur en vlam zetten met hun chaotische gedrag. Ik vond de trailer echt bizar vet! Ik hou wel van een gei(n)tje en Coffee Stain wist er in ieder geval op meerdere vlakken gelijk je aandacht mee te trekken. Zeker toen op het einde van de trailer bleek dat het om Goat Simulator 3 ging.
Anyway, zoals we een beetje gewend zijn van deze game, word je niet echt aan het handje genomen (of bij de hoorns gepakt). Je hebt wel een aantal quests, instincts en andere kleine opdrachten tot je beschikking, maar dit is eigenlijk gelijk hoe je de game zelf ontdekt. Zo moet je in het begin leren springen, back flips doen en/of dingen ontdekken op de map.
Alle acties die je voltooid, zijn goed voor je karma. Die karma wordt weergegeven als een soort bankrekening of punten, hoe je het ook wil noemen. De hoeveelheid karma die je bezit, kun je vervolgens weer besteden aan allerlei (te) gekke items om jouw geit aan te passen. Gekke hoorns, een fel gekleurde vacht, bizarre items zoals een kauwgomballen gun of virtuele, gele engelenvleugels op zijn rug of konijnenpantoffeltjes. Niets is te gek!

Ook kun je illuminatie punten vrijspelen op deze manier, waarmee je verdere toegang tot je kasteel kunt verkrijgen en andere beloningen vrijspeelt. In de map zijn diverse torens te vinden, die weer een nieuw gedeelte van de map blootleggen met allerlei quests, minigames en events om te ontdekken. Als je gewoon even lekker wil ontdekken zonder stress en druk, kun je ook nog achter de verschillende collectibles aan.
Het feit dat er zoveel leuke dingen te ontdekken zijn, is goed. Vooral omdat de mechanics van Goat Simulator 3 inmiddels niet meer nieuw zijn. De voorganger, Goat Simulator, had nog het voordeel van die nieuwigheid. Ik heb toen gierend op de bank gelegen van de gekkigheid die de game met zich meebracht, vooral alle handelingen die je met je lange geitentong moest verrichten.

De map voelt groot genoeg om lekker vrij te kunnen exploreren, zonder jezelf gekooid te voelen, maar klein genoeg om altijd een quest of iets anders in de buurt te hebben om jezelf op te richten. Daarnaast brengen de items die je koopt om je geit aan te kleden niet alleen iets moois om naar te kijken, ze hebben soms ook een handige functie. Zo zijn er vleugels waarmee je wat langer in de lucht kunt hangen na een sprong. Dit brengt meer variatie in de gameplay en besturing en maakt het wat minder clunky.
Ook krijg je soms tools tot je beschikking, die je weer kunnen helpen een specifieke quest te voltooien. Het is wel jammer dat een quest vaak maar op één manier opgepakt kan worden, terwijl je in de rest van de game eigenlijk vaak gestimuleerd wordt om je tools en items aan te passen om dat gekke idee dat je in je hoofd hebt eens uit te proberen. Iedereen met een greintje geiteninstinct, kan ik adviseren om dat gevoel gewoon te volgen, want vaak leidt het tot de leukste ontdekkingen.

Goat Simulator 3 biedt daarnaast de mogelijkheid voor 2-4 spelers co-op multiplayer in splitscreen. Nog meer chaos op een stokje dus! Je kunt er via de instellingen voor kiezen of je de wereld in je uppie wil ontdekken, of open staat voor andere spelers.
Bedenk je wel dat sommige activiteiten, zoals minigames, alleen beschikbaar zijn in multiplayer. Deze minigames zijn overigens pas echt op zijn best als je 3 of 4 spelers hebt. Met 2 spelers voelt het hier en daar toch wat minder boeiend aan.

De open wereld van Goat Simulator 3 ziet er best mooi uit. Er zitten texturen en details in en ook het licht van bijvoorbeeld de zon is wel mooi vormgegeven. De meeste details van heel dichtbij zijn dan weer niet zo mooi uitgewerkt. Natuurlijk zijn graphics niet de hoofdfocus geweest, maar het ziet er wel oké uit voor het type game dat Goat Simulator 3 is. Je kunt nou eenmaal niet de kool én de geit sparen.
Helaas zijn er wel regelmatig enkele bugs en gekke dingen te ontdekken, maar dit is inherent aan de gameplay. Als je gekke dingen gaat doen met een hele lange tong en alle voorwerpen uit de wereld daarmee om je heen slingert, dan kan het wel eens mis gaan. Voorwerpen blijven soms ergens haken en gaan vervolgens flink trippen.

Ook kom je hier en daar wel eens onder de map terecht of zit je ineens helemaal vast. Tja, het zijn absoluut minpunten maar de hilariteit waar de game omdraait, maakt dat je dit net even iets minder ernstig vindt, dan bij een game die zichzelf meer serieus neemt natuurlijk. Heerlijk toch, even lekker achteruit leunen en jezelf niet zo serieus hoeven nemen?
Conclusie
Goat Simulator 3 is op een aantal aspecten een duidelijke (bokken)sprong voorwaarts ten opzichte van de originele game Goat Simulator. De open wereld is groter en er zijn meer leuke dingen te ontdekken. Van quests tot collectibles, van kleding om je geit mee te pimpen tot handige tools en een grote hoeveelheid aan easter eggs. Alles is nét een beetje groter, gekker en boeiender. Daarnaast heeft het team ontzettend veel easter eggs weten te verstoppen. De multiplayer is een heerlijke toevoeging, vooral als je met 3 of 4 spelers aan de gang gaat. Hoewel er van echt grote vernieuwing verder niet echt sprake is, is Goat Simulator 3 precies wat je er vooraf van had verwacht: een tiental uren hilarische fun en een ware guilty pleasure game. Aan alle niet-geitenwollensokkentypes: stop met mekkeren en vooruit met de geit, ga plezier hebben met deze game!
Score: 70/100
Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.