Goetia – Review
Bijgewerkt op: 29 dec. 2021
Dag lieve kijkbuiskindertjes,
Toen ik de titel zag van deze game wist ik het. Ik moest en ik zou deze game reviewen! En het leukste: voordat ik daadwerkelijk al was begonnen aan Goetia wist ik al (een beetje) waarover het zou gaan. Namelijk iets occultisch en vooral iets met demonen.
Echter, wat voor soort demonen moest nog duidelijk worden. Waarom ik hierover zo zeker ben, wil ik jullie met liefde uitleggen! Dit betekent alleen wel dat het tijd is voor een klein stukje literatuurgeschiedenis! ;-)

Zodra je echt niet geïnteresseerd bent in literatuurgeschiedenis, kun je deze alinea's overigens met een gerust hart overslaan!
De Goetia, ook wel het eerste deel van The Lesser Key of Solomon, is één van de populairste boeken betreft demonologie. Het woord stamt af van een combinatie van twee Oud Griekse woorden. γοητεία (goēteía) staat voor “charme, jongleren en tovenarij” en γόης (góēs) voor “tovenaar”. Kort samengevat gaat de Goetia over 72 goede en minder goede spirits (die allemaal demonenen genoemd worden) waar koning Solomon de macht over had.
In het boek wordt onder andere besproken welke bezweringen er nodig waren om deze demonen op te roepen, maar ook te kunnen laten doen wat jij wilt. Naast de beschrijvingen van deze 72 spirits is er ook veel informatie te vinden over beschrijvingsrituelen en runen. Ohja, en ook wat je moet doen als je de controle verliest! Altijd handig om te weten. Dit is de reden waarom Goetia ook wel bekend staat als het in de praktijk brengen van het bezweren van demonen.

Anyway, terug naar de game. Goetia is een game dat een prachtige ontdekkingsreis weerspiegelt. Het speelt zich af in een klein Engels plattelandsdorpje dat aan het begin van de jaren ’40 is verlaten. Je ondergaat deze reis als Abigail Blackwood – een 12-jarig uit de dood herrezen meisje. Abigail stierf 40 jaar eerder doordat zij per ongeluk uit het raam viel van het landhuis van haar familie.
Abigail is teruggebracht om de geheimen over haar familie te ontrafelen en te onderzoeken wat er is allemaal is gebeurd tijdens haar afwezigheid. Dit resulteert in een grondige, maar mooie ontdekkingstocht die je in de greep houdt tot je er uiteindelijk achter bent gekomen met wat er in vredesnaam is gebeurd.

In eerste instantie lijkt het er op dat Goetia een duistere en nare game is. De setting van de game is niet vrolijk. Daarnaast krijg je ook maar weinig informatie. Oké, je komt achter haar naam, dat zij de dochter is van een prestigeus (iemand met veel aanzien), en dat zij samen met haar familie in Blackwood Manor woonde aan de rand van Oakmarsh te Engeland. Ohja, en dat Abigail natuurlijk dood is.
Gelukkig is Abigail geen standaard geest. Ze wordt weergeven als een klein lichtbolletje dat gelukkig nog steeds haar mentale vermogen heeft en verrassend scherpzinnig is voor een meisje van 12 jaar. Al vrij snel kom je er achter dat de game alles behalve eng is. Dit komt vooral doordat Abigail neergezet is als ontzettend intrigerend en sympathiek meisje. Daarnaast is zij ook erg nieuwsgierig en vooral heerlijk eerlijk. Dit zijn de ideale kenmerken voor een karakter in een game met een ‘nare’ setting.

Eigenlijk wil ik niet te veel informatie vrijgeven over de verhaallijn van deze game. Hierdoor verliest het een beetje haar magie. Abigail wil in ieder geval achterhalen wat er met Blackwood Manor is gebeurd. En vooral ook waarom Oakmarsh verlaten is. Waar zijn ineens alle mensen heen?
Goetia is een soort point-and-click game, dus dit betekent dat het mysterie ontrafeld wordt door het vinden van hints die gedurende de game overal te vinden zijn. Deze hints kun je onder andere verkrijgen door het lezen van dagboeken en andere notities, maar ook door interacties aan te gaan met voorwerpen die je op allerlei verschillende plekken zult vinden.
Daarnaast ontmoet je ook Malphas, een demoon die je zus Annie binnen de muren van Blackwood Manor heeft opgesloten. Op een gegeven moment merk je dat Abibail’s nieuwsgierigheid het wint van haar discretie, met als gevolg dat zij erop uit gaat om Malphas en vijf andere opgesloten demonen te bevrijden. Gaandeweg onthult zij de duistere geschiedenis van haar familie erfgoed.

De gameplay van Goetia is makkelijk om te begrijpen. Zoals ik al had vermeld is het een point-and-click game. Je gaat naar links door met Abigail naar links te zweven en je kunt door verdiepingen heen vliegen. Eigenlijk kan Abigail alles doen wat een geest ook kan doen!
Sommige voorwerpen die van belang zijn in de game omdat zij bepaalde hints bevatten, lichten op. Dit betekent dat je er een interactie er mee kunt aangaan. De dagboeken en dergelijke die je tegenkomt, kun je lezen. Gelukkig wordt alles opgeslagen in een soort van codex die je op ieder moment kun aanspreken.
Soms kun je daadwerkelijk een interactie aan gaan met een voorwerp, zoals met de deur van een kast om ’t te openen. Vaak kun je ook bepaalde voorwerpen in bezit nemen. Oftewel, de astrale vorm van Abigail kruipt in het voorwerp en hierdoor kun je ’t meenemen naar een plek waar het nodig is! Echter moet je niet vergeten dat ook gewoon in deze game de natuurkunde wetten gelden. Ondanks dat jij een geest bent en overal doorheen kan vliegen, betekent het niet dat zodra jij iets overneemt (een sleutel of wat dan ook) het ineens ook door het plafond heen kan vliegen! Je moet dus vaak erg creatief zijn en dit brengt daarom ook een fikse moeilijkheidsgraad met zich mee. Alhoewel, dit maakt het natuurlijk ook weer eens extra leuk. Think outside the box!

De puzzels de je moet oplossen in Goetia zijn pittig. Ondanks dat zijn ze vaak wel erg leuk en verdomd slim bedacht. Voor het oplossen van de meeste puzzels heb je simpelweg bepaalde voorwerpen nodig die weer andere plekken vrijspelen. Echter moet je ook vele dagboeken en dergelijke doorspitten naar bepaalde hints. De meeste van deze hits zijn vrij logisch, maar och… Er zitten toch een aantal hints tussen die ontzettend subtiel zijn en daarom vreselijk lastig om te snappen.
Dit brengt mij ook meteen bij het grootste “nadeel” van Goetia: er is geen hulp hint-systeem. Desalniettemin, is dit maar iets heel kleins in een verder voortreffelijke game.
Eindoordeel
Goetia staat gegarandeerd voor een geweldige game ervaring mits je niet bang bent voor geesten en je er van houdt om je hersenen te kraken. Ohja, en natuurlijk als je van point-and-click games houdt.
Het enige nadeel van deze game is dat er geen hulp hintsysteem in zit. Gelukkig kom je met trail-and-error ook een eind. Het is sowieso soms goed om eventjes pauze te nemen; vooral als het echt niet lukt! Goetia is een meesterwerk, maar het is wel een hele fikse uitdaging.
De game is beschikbaar gesteld door de uitgever en is verkrijgbaar in de Store voor € 9,99.