top of page
  • Foto van schrijverStefan

Gotham Knights - Review

Na na na na na na na na na na na na Batmaaaaaan! Of ja, zo ongeveer dan. In Gotham Knights speel je namelijk alles behalve Batman. In plaats daarvan speel je vier van zijn "leerlingen" genaamd Red Hood, Robin, Nightwing en Batgirl. Zelf ben ik altijd helemaal weggeweest van de Arkham games en ik moest dus wel even wennen aan het idee dat ik door Gotham City ging zweven zonder Batman. Zouden de leerlingen zijn leegte in deze game kunnen opvullen?


Gotham Knights gooit je meteen regelrecht in het spel. Het begint namelijk met een Code Black. Om spoilers te voorkomen, laat ik even in het midden wat er in deze eerste 5 minuten precies allemaal gebeurt. Deze Code Black komt terecht bij onze vier helden waar de game om draait: Red Hood, Robin, Nightwing en Batgirl. Om Gotham te beschermen krijgen zij van Batman de Belfry geschonken als uitvalsbasis voor hun nachtelijke partijtjes vol met het bestrijden van de misdaad. Je begint de game met de laatste onopgeloste zaak die Batman hier heeft achtergelaten en vervolgens raak je steeds meer verwikkeld in een complot waar al je bekende superschurken zoals Harley Quinn, The Penguin en bijvoorbeeld Dr. Freeze in voorkomen. Je hoeft voor Gotham Knights overigens niet bekend te zijn met de Arkham reeks, het is namelijk een losstaand verhaal.

Gotham Knights is een open-world third person RPG, waarin je de controle hebt over de vier helden. Je kan zelf op elk gewenst moment terug naar de Belfry om van personage te wisselen. De personages zijn altijd op hetzelfde level. Je hoeft dus geen XP te grinden om weer bij te komen als je met een ander personage verder wil. Wel is het zo dat de Knighthood skilltree en andere personage specifieke aspecten telkens apart vrijgespeeld dienen te worden.


De main story van Gotham Knights wordt uitgevoerd in Case Files. Hierbij ga je tijdens je nachtelijke patrouilles op zoek naar aanwijzingen voor de zaak waar je groep momenteel mee bezig is. In de tussentijd kun je jezelf echter ook bezig houden met het sussen van kleine criminele incidenten en de criminele incidenten die vooraf bedacht zijn. Dit wordt uiteindelijk verder uitgebreid met Challenges die door Batman zijn uitgezet om jezelf beter te trainen en zelfs complete, door superschurken aangestuurde, bendes die je in aparte side stories kan uitschakelen. Mocht dit alsnog niet genoeg zijn, dan zijn er ook nog verschillende collectibles te vinden, zoals Batarangs en Street Art.

Alle missies die je in de game tegenkomt, variëren tamelijk van elkaar. De missies waar je informatie moet verzamelen, bestaan meestal uit het ondervragen van bepaalde bendeleden of juist het beschermen van bijvoorbeeld een computer. In de Case Files en Villain missies heb je echter ook meer verhaal gedreven missies. Uiteraard krijg je ook bij de meeste missies een heerlijke dosis combat om je mee te vermaken en dit gaat natuurlijk altijd zonder het doden van de tegenstander (met daarbij wel de nodige blauwe plakken en botbreuken).


Ook kun je zoals ik al eerder had benoemd misdaden oplossen in Gotham. Heel vaak gaat het dan om criminelen die zich ergens schuilhouden en natuurlijk geheel zachtaardig uit hun schuilplaats gejaagd moeten worden. In andere gevallen gaat het om bijvoorbeeld GCPD agenten die onder vuur liggen en gered moeten worden. Na het oplossen van de misdaden is altijd één ding ontzettend belangrijk en dat is dat je zo snel mogelijk maakt dat je wegkomt. In deze game is er geen James Gordon om vigilantes te beschermen en om deze reden zal de GCPD het vuur op je openen zodra ze op een crime scene arriveren. Je kan en mag het tegen ze opnemen, maar ze zijn natuurlijk beter bewapend dan de gemiddelde crimineel die je tegenkomt en leveren helaas ook nog eens geen XP op.

Naast dit brede scala aan story missions worden er ook nog challenges aangeboden. Het grootste deel van deze challenges is eigenlijk vooral bedoeld om je een beetje wegwijs te maken in alles wat je momenteel in Gotham kan doen. In deze lijst zijn echter ook de Knighthood challenges te vinden en dit zijn de challenges die je het liefst zo snel mogelijk oplost! De Knighthood challenges openen namelijk een vierde personagespecifieke skilltree. Naast de skilltree die wordt vrijgespeeld, krijg je ook nog eens de beschikking over de Heroic Travel mode (eigenlijk een soort glide functie die voor elk personage anders is) en nog een extra Momentum Ability. Zo kan Nightwing zichzelf na het voltooien van de Knighthood challenge voortbewegen met een soort hypermoderne trapezium glider en heeft hij daarnaast de beschikking over een Area of Effect ability waarmee hij zichzelf kan healen en daarnaast vijanden damage over time kan aanrichten (zolang hij maar in het gemarkeerde gebied blijft).


Combat loopt in Gotham Knights heerlijk soepel. Je begint de game met een paar simpele melee en ranged vijanden. Later wordt dit uitgebreid met vijanden die elk hun speciale vaardigheden en aanvallen hebben. Zo zijn er vijanden met enorme schilden of vijanden die juist een letterlijke shockwave kunnen veroorzaken met een vuistslag op de grond. Ook kan een alliantie van bendes met bepaalde superschurken ervoor zorgen dat ze nog eens een extra aantal aanvallen krijgen (denk bijvoorbeeld aan ijsaanvallen bij Dr. Freeze). Zelf kun jij de vijanden te lijf gaan met je melee en ranged wapens, maar je kan ze ook vanuit stealth eerst uitschakelen. Daarnaast kun je ook je momentum abilities gebruiken om je vijanden uit te schakelen. Zo kan Nightwing bijvoorbeeld zijn darts als shotgun gebruiken om vijanden die dichtbij staan uit hun verdediging te schieten. Deze abilities speel je gaandeweg het verhaal verder vrij. Als laatste is het ook mogelijk om verzwakte vijanden vast te grijpen. Wanneer je een vijand hebt vastgegrepen, kun je deze ondervragen, makkelijker KO slaan of juist van een richel gooien.

In Gotham Knights beweeg je je in het begin in principe op twee manieren voort. De eerste manier is door met je grapple hook van punt naar punt te bewegen en dit zo snel mogelijk achter elkaar te doen. De tweede manier is via de batcycle. Hiermee rijd je over de weg en beweeg je jezelf dus eigenlijk voort langs de bevolking van Gotham. Hoewel de Batcycle er fantastisch uitziet, mis ik bij de Batcycle (maar ook bij Heroic Travel) dat echte gevoel van snelheid. Hoewel er een soort van windbeweging nagebootst wordt, lijkt alles om de voertuigen heen zodanig sloom te bewegen dat het net iets sneller dan lopen lijkt. Naar mijn mening is het bewegen met de grapple hook dan ook het meest effectief (zolang er dan maar hoge gebouwen in de buurt zijn).


Momenteel kun je Gotham Knights solo of in 2 player co-op spelen. Dit betreft het volledige spel met uitzondering van de proloog. Er zijn daarnaast ook plannen om in november (gratis) een 4 player co-op modus uit te brengen. Binnen deze (standalone) modus krijg je een soort arena's waarin je met je team verschillende objectives moet voltooien. De huidige 2 player co-op werkt overigens wel prima. Andere spelers worden met het icoontje van het door hun gekozen personage aangegeven in de game. Verder is het voor iedere speler mogelijk om geheel afzonderlijk van elkaar door Gotham te reizen. Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er geen Crossplay mogelijk is en dit momenteel ook niet op de planning staat.

Grafisch vind ik Gotham Knights er geweldig uitzien (minus het puntje van de sloom-lijkende snelheid in voertuigen). De stad ziet er 's nachts heerlijk grauw uit met verschillende mistwolken om de gebouwen heen, dat in combinatie met de verlichting er weer voor mooie gekleurde "rookpluimen" zorgt. Eigenlijk voelt het grafisch gezien echt als een Batman game. Houdt er wel rekening mee dat de game op consoles gelocked is op 30fps. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik hier eigenlijk geen problemen in heb ervaren en persoonlijk lever ik ook liever iets in op prestaties, wanneer dit ten goede komt van de grafische kwaliteit. Wel vind ik het jammer dat er geen performance opties zijn toegevoegd. Ik kan het namelijk ook goed begrijpen dat er genoeg spelers zijn die wél de 60fps willen halen.


Conclusie:

Met Gotham Knights waait er naar mijn mening een frisse wind door Gotham. We stappen langzaam af van Batman als hoofdpersonage in Gotham, maar gaan ons juist focussen op zijn leerlingen. Verhaaltechnisch moet ik zeggen dat het verhaal sterk genoeg aanvoelt om succesvol te zijn zonder de aanwezigheid van Batman! Daarnaast krijgen we door de afwezigheid van Batman nu ook de kans om via de verschillende personages meer een speelstijl te kiezen die op dat moment bij ons past. Je hoeft daarnaast ook geen Arkham-achtige game te verwachten, Gotham Knights is op alle gebieden zijn eigen game. Mocht je graag games in 60fps spelen, houd er dan rekening mee dat Gotham Knights enkel op 30fps draait (zonder performance opties).


Score: 70/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page